Nedjelja, 05 Listopad 2014 20:32

"Moramo ovdje zadržati mlade, to je naša glavna misija"

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

LIPIČANI OBILJEŽILI DAN GRADA I BLAGDAN SV. FRANJE ASIŠKOG  -

 LIPIK – Središnji dio proslave Dana grada Lipika održan je u subotu, na sam blagdan sv. Franje Asiškoga, njegova zaštitnika, a započeo je polaganjem vijenaca na spomen obilježje na gradskom groblju. Uslijedila je sveta misa u župnoj crkvi koju je služio vlč. Ivan Nikolić, župnik iz Daruvara.
IMG 8831Svečanoj sjednici Gradskog vijeća, koja je održana u restoranu na bazenima, prisustvovali su i gosti iz prijateljskog mađarskog grada Igala te ruski investitor Andrey Tsitrinovich sa suradnicima.

 Prvi je na skupu govorio predsjednik Gradskog vijeća Ivan Molnar koji je podsjetio da ono broji 17 članova među kojima je najviše, šest, iz HDZ-a. Sve odluke, kazao je Molnar, nisu uvijek donesene jednoglasno, ali odnosi unutar vijeća su korektni i svi nastoje djelovati u interesu Lipika. - Prihodi u proračunu nisu dostatni za naše želje i planove a neke projekte zbog ekonomske krize nismo realizirali, no nadam se da su oni samo odgođeni i od njih se nije odustalo – istakao je Molnar.

IMG 8832Gradonačelnik Vinko Kasana je detaljno govorio o aktualnoj situaciji, realiziranim projektima kao i planovima. - Usprkos krizi, ovdje djeluje mnogo uspješnih firmi kao što su Poljogaj, Staklana, Poljoprivreda, Ribnjačarstvo, Gamauf, Staklenici, Stragatrans, Studenac, Toplice... - i mi možemo biti ponosni na naše gospodarstvo. Pred nama je i novi projekt, gradnja nove staklane vrijedne 260 milijuna eura koja će zapošljavati 800 ljudi. Nadamo se prvim konkretnim radovima već na proljeće – najavio je Vinko Kasana. Osim toga, dodao je, u pripremi je i prva faza uređenja Veteranskog centra u kojemu će posla biti za 20 ljudi, gradit će se i bioplinsko postrojenje u Gaju vrijedno 4 milijuna kuna, a u pripremi je i projekt Raminac. Gradonačelnik Kasana je govorio i o realiziranim projektima među kojima je istakao kanalizaciju u Gaju vrijednu 3,6 milijuna kuna, vodocrpilište Gaj u koje je uloženo 13 milijuna kuna kao i obnovu javne rasvjete u Lipiku što je koštalo 1,6 milijuna kuna. Izrazio je i nadu kako će se konačno krenuti s ozbiljnijim radovima na akumulaciji Šumetlica što bi trajno riješilo problem vodoopskrbe na lipičkom području koje je, inače, 96 posto pokriveno vodovodnom mrežom. IMG 8839Problem Lipika, kazao je također gradonačelnik, i dalje ostaju mine i ruševine ali je izrazio nadu kako će se minski sumnjive površine dogodine ukloniti. Gradonačelnik je u svom govoru posebno istakao kako grad nastoji pomoći mladim obiteljima pa novorođenčad daruje s jednokratnom pomoći od tisuću ili više kuna, ovisno o tome o kojem po redu je djetetu riječ, a također pomaže i pri stipendiranju studenata. - Moramo ovdje zadržati mlade ljude, to je naša glavna misija – zaključio je Kasana.

 U ime prisutnih gradonačelnika i načelnika, domaćinima je Dan grada čestitao gradonačelnik Pakraca Davor Huška. - Nismo u milosti sadašnje vlasti u Republici Hrvatskoj što potvrđuje i to da nemamo više vlaka, da je ponovo zaustavljen i projekt Šumetlica – rekao je Huška. Podsjetio je također i kako su pakračka i novogradiška bolnica jedine u Hrvatskoj koje su ukinute u sklopu reforme zdravstva. Nezadovoljstvo postupcima aktualne vlasti izrazio je i saborski zastupnik Franjo Lucić. - Nismo zadovoljni zato što ne prepoznaju herojski grad i branitelje koji su utkali svoje živote u stvaranje nove države Hrvatske. Ali siguran sam da ćemo u budućnosti znati birati nove ljude i Vladu koja će imati razumijevanja za nas - rekao je Lucić. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća domaćinima su se kratko obratili i župan Alojz Tomašević te predstavnik mađarskog grada Igala. 

Dobitnici priznanja uz Dan grada

U povodu Dana grada Lipika dodijeljene su i godišnje nagrade. Tomislav Stokić nagradu je dobio za predan rad i IMG 8837promicanje vrijednosti vatrogastva. Djelatnik je Javne vatrogasne postrojbe a ističe se stručnim znanjem i organizacijskim sposobnostima što je dokazao i u vođenju vatrogasne intervencije u tvornici "Studenac" te spašavanju ljudi i materijalnih dobara u nedavnim katastrofalnim poplavama. Planinarsko društvo "Lipa" slavi 20 godina uspješnog rada i kroz te godine njegovi članovi su redovito sudjelovali na sletovima planina kao i na Danima hrvatskih planinara. Lipički planinari penjali su se po mnogim planinama u Hrvatskoj i inozemstvu a redovito sudjeluju u markiranju i čišćenju starih i novih staza po Psunju.

 Obrt "Vios" Vinko Tatić je osnovao 2008. godine a bavi se obradom i prevlačenjem metala, proizvodnjom vrata, prozora, strojeve i druge opreme. Dvije godine kasnije izgradio je poslovnu halu u Poduzetničkoj zoni, tvrtka zapošljava 12 radnika i uspješno posluje. IMG 8833Mato Ćurak je hrvatski branitelj i pisac knjiga o Domovinskom ratu. Borio se i na prvim linijama bojišta u Lipiku i Pakracu a dobitnik je nagrada mnogih gradova za doprinos kulturi i promicanju istine o Domovinskom ratu. U svojim knjigama govori i o ulozi branitelja Lipika u stvaranju Republike Hrvatske. Josip Šuprina osnivač je PD"Lipa" i pokretač ženskog rukometnog kluba Lipik. Pod njegovim rukovodstvom klub je uspješno sudjelovao u natjecanjima a Josip Šuprina je općenito, doprinosio promicanju sporta te imena Lipika.