Četvrtak, 02 Listopad 2014 14:04

Desetci projekata i milijuna kuna su rezultat rada

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

GODINU DANA OD RADA UREDA ZA EUROPSKE INTEGRACIJE GRADA POŽEGA  -

 POŽEGA - Evo danas sa zadovoljstvom možemo istaći da je projekt "petica za dvoje" koji je bio apliciran od Ministarstva znanosti i sporta zaživio i da su jučer asistenti odnosno pomagači djeci s posebnim potrebama i poteškoćama u sustavu školstva u tri gradske osnovne škole upućeni u škole grada te će projekt koji je uspješno realiziran sa prijavom i odabirom od strane ministarstva zaživjeti i u praksi – rekao je požeški gradonačelnik Vedran Neferović koji nije krio zadovoljstvo da su tim projektom pomogli prvenstveno obiteljima i djeci koja trebaju takvu pomoć a zapošljava se 32. osobe koje će do lipnja iduće godine imati posao.

- Nadam se da će oni odgovorno i kvalitetno obavljati IMG 8565taj posao, prvenstveno da pomognu jer su zbog toga i primljeni, nadamo se da ćemo kroz ovakav projekt i u budućnosti moći pomoći onim skupinama u gradu Požegi koji imaju poteškoće i naš odjel za Europske integracije s pročelnikom Šostarom koji je uspješno ovaj projekt pripremio, dalje pratiti natječaje koji se budu otvarali i biti otvoren za sve one ugrožene i marginalizirane skupine u gradu. Uz ekipiranje koje je trenutno značajno po pitanju kvalitete zaposlenih u odnosu kad smo startali prije godinu imamo kompletan tim ljudi koji je u stanju odgovoriti svim onim izazovima natječaja koji se pojavljuju.

 Za godinu dana rada ureda kojem je načelu dr. sc. Marko Šostar izrađeno je, aplicirano i odobreno nekoliko projekata, od kojih je financijski svakako najveći onaj za rad pomoćnika u nastavi vrijedan 1,4 milijuna kuna. - Upravni odjel za europske integracije osnovan s jednim ciljem, a to je priprema projekata i privlačenje sredstva iz fondova Europske unije, ali ne samo iz fondova EU nego i iz svih ostalih vanjskih izvora financiranja, a to su na prvom mjestu ministarstva i razni fondovi koji su općinama, gradovima i županijama na raspolaganju i mi naravno pratimo ne samo natječaje i EU fondova već iz svih ostalih vanjskih izvora financiranja. Gdje god se ukaže prilika za mogućnost financiranja raznih i ostalih projekata za grad Požegu mi naravno tu participiramo sa svojim projektnim idejama i do sada smo stvarno ostvarili dobre rezultate, mogu čak reći da većina natječaja koja su bila na raspolaganju na koje smo se mogli aplicirati mi smo se na iste aplicirali i u većini slučajeva su nam projekti bili odobreni – kaže Šostar te dodaje da osim što pišu i pripremaju i provode projekte a služe kao savjetodavna tijelo za poljoprivrednike, poduzetnike, udruge, zadruge i sve ostale zainteresirane strane koje bi htjele participirati na nekim natječajima.

- Preko 100 osoba do sada je u uredu tražilo savjetodavnu pomoć i s njima su dogovorena daljnja postupanja i unesena su u našu bazu podataka tako da ukoliko bude nekih aktualnih natječaja i mogućnosti financiranja njihovih ideja mi ćemo tu sigurno na vrijeme reagirati. Kroz razne natječaje na kojima smo participirali kao grad osigurali smo zapošljavanja ukupno 39 osoba a tu imamo još nekoliko projekata koji su u fazi odobravanja od europske komisije gdje na svakom projektu imamo mogućnost zapošljavanja voditelja projekta. Oni će sudjelovati u provedbi kompletnih Marko Šostar desnoaktivnosti svakog pojedinog projekta tako da samim time te osobe će biti plaćene iz europske unije i neće biti naravno na trošku grada nego će oni kao takvi moći raditi unutar odjela ne samo na provedbi projekta za koji su zaposleni nego već i na ostalim projektima zajedno s nama. Kada govorimo o konkretnim projektima koji su bili unutar tih desetak miliona kuna mogu izdvojiti nekoliko projekata veće vrijednosti. Ostvarili smo financiranje djela rekonstrukcije gradske knjižnice Požega u iznosu od 1,5 milijuna kuna, rekonstrukciju Rekreacijskog centra gdje smo također dobili 1,5 milijuna kuna, za energetsku obnovu obiteljskih kuća nam je odobreno 990 tisuća kuna za obnovu 33 kuće, dobili smo za izmjenu sustava grijanja gradske knjižnice u Požegi 1,1 milijun kuna, za rasvjetu na rekreacijskom centru smo dobili 70 tisuća kuna, financiranje projekta Aurea Fest gdje smo dobili od HTZ 30 tisuća kuna, završetak rekonstrukcije spomenika Fra Luke Imbrišimovića gdje smo dobili 100 tisuća kuna i imali smo još 4 projekta koji su soft komponente, multifunkcionalni centar za osobe s invaliditetom gdje nam je odobreno za financiranje 1,14 milijuna kuna, inkluzivni dizajn za osobe s invaliditetom gdje je odobreno 1,1 milijun kuna i još jedan projekt koji je za dugotrajno nezaposlene, visoko obrazovane mlade osobe pod nazivom menadžeri poslovnog razvoja gdje je za financiranje odobreno 1,5 milijuna kuna – naveo je Šostar koji trenutno za odjelom za komunalne djelatnosti radi na pripremi dokumentacije za nekoliko infrastrukturnih projekata koji su spremni za aplikaciju na EU fondove. Tu čekaju Ministarstvo regionalnog razvoja da na nacionalnoj razini ishodi odobrenje tih operativnih programa kako bi iz strukturni fondova prvi infrastrukturni natječaji mogli krenuti, ali tek u idućoj godini.

Zbog dobrog rada ureda u projekciji proračuna za iduću godinu ostaviti će se prostor za financiranje dokumentacije za projekte koji su bitni gradu Požegi i koje želi realizirati.

– Završena je kompletna dokumentacija za novi dječji vrtić i za dvodijelnu sportsku dvoranu i proširenje Osnovne školu Dobriše Cesarića. Dokumentacija je prijavljena ministarstvu znanosti. Planiramo kroz iduću godinu, kako dobivamo informacije i pokušavamo se prema njima ponašati da će doći do otvaranja pojedinih natječaja, posebno se to odnosi na ruralni dio znači Ministarstvu poljoprivrede gdje planiramo rješavati problematiku naših prigradskih naselja. U planu nam je rješavanja komunalne infrastrukture i onih bitnih problema o samom gradu, Trga sv. Terezije koji je također gotov dokumentacijom i čekamo pogodan trenutak da bi smo ga prijavili, Trg sv. Trojstva i kako riješiti promet, kako izmjestiti parkirna mjesta koja su sada tu i pronaći alternativno rješenje i naći način financiranja.