Petak, 19 Rujan 2014 14:16

Regionalni razvoj i inovacije

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

4. INTERNACIONALNA KONFERENCIJA VALLIS AUREA  -

POŽEGA – Veleučilište u Požegi domaćin je 4. Međunarodne konferencije Vallis Aurea koju organizira zajedno s Vienna University of Technology i 

Dekan Veleuta u Požegi Dinko ZimaDanube Adria Association iz Beča, čija međusobna suradnja traje 8 godina, a svake dvije godine rezultira i s konferencijom koja donosi niz radova na temu Regionalnog razvoja i inovacija. – Ove godine ponosni smo što smo uspjeli organizirati novu konferenciju, a u Zborniku radova imamo 92 rada u čijem stvaranju je sudjelovalo oko 300 međunarodnih autora. Rezultat je to dobre suradnje sa preko tisuću autora u ovih osam godina, i 500-ak radova koji su do sada objavljeni. Na ovaj način možemo pridonijeti regionalnoj razvoju, a ove godine svakako je napredak i potpisivanje ugovora o suradnji s DAAAM, te pokretanje izdavanja jednog znanstvenog časopisa koji bi izlazio dva puta godišnje, a obrađivao znanstvene radove iz područja društvenih i tehničkih znanosti – istakao je v.d. dekana požeškog Veleučilišta, dr. sc. Dinko Zima, koji dodaje da je i ove godine prijavljeno autora iz zemalja regije, Rumunjske, a do sada su bili nazočni i autori od Velike Britanije, Poljske do Rusije.

 Suorganizator i uvodničar ove konferencije prof. dr. sc. Branko Katalinic iz Beča, istakao je da će ove godine istaći sve greške koje radimo u razvoju i zašto pravimo te greške, te što možemo očekivati u slijedećem periodu. – Ako pogledamo našu civilizaciju i pokušamo je opisati onda postoji samo jedna riječ, globalizacija, slijedeća riječ koja dolazi je egoizam i pohlepa. Svi rezultati i globalni problemi koje imamo dolaze iz pohlepe. Sad je već došao trenutak i neke zemlje su napravile veliki iskorak u razvoju tehnologije, ali ne žele da se svijet ravnomjerno raspoređuje i da ljudi ravnomjerno žive, nego one egoistično to žele iskoristiti, kao i mnogo puta do sada u povijesti – kaže prof. Katalinic, koji dodaje da danas na nas dominantno utječu dvije stvari, virtualnost i „sveti google“. – Svi mi danas nešto tražimo na Prof. dr. sc. Branko Katalinicinternetu i uzimamo podatke kao ispravne i na osnovu toga rasuđujemo. Da li su ti podatci ispravni ili su podvaljeni, mi bi morali znati proces kako se do tih rezultata došlo. Cijeli ljudski razvitak se sastoji u tome da mi razmišljamo o stvarima, uzimamo u obzir jedno ili drugo i dolazimo do rezultata koji nazivamo rješenjem. Zbog toga vidimo da sada postoje razlike između onoga što se predviđa i onoga što se događa. Zato što smo nešto podcijenili, nešto precijenili, uzeli nešto što nije bitno, a taj rezultat dobivamo preko „svetog googla“. Uglavnom imamo leš a u ubojstvu neznamo ništa, zbog toga se moramo vratiti natrag i to putem koji nam nitko ne može pokazati, moramo ga naći sami, moramo sami naći rješenja.

 Novi sporazum o suradnji

 Veleučilište u Požegi potpisalo je sporazum o suradnji s DAAAM International Vienna, međunarodnom udrugom za znanstvenu, akademsku i industrijsku suradnju koja je dio Tehničkog sveučilišta iz Beča.
DAAAM International je osnovan 1990. godine na Bečkom simpoziju i temelji se na ideji i inicijativi prof. Branka Katalinića. Više od 13.000 znanstvenika i stručnjaka iz preko pedeset zemalja diljem svijeta sudjeluju u aktivnostima vezano uz DAAAM International. Radovi koji se objavljuju na DAAAM simpozijima citirani su na međunarodnim znanstvenim bazama podataka Thomson Reuters Web of Science i Knowledge, Scopus and Compendex.

 Sporazum o suradnji potpisan je kao plod dosadašnje suradnje na četiri međunarodne konferencije. Suradnja će se temeljiti na organiziranju međunarodne konferencije Vallis Aurea; izdavanju međunarodnog časopisa Vallis Aurea; osnivanju udruge za dugoročnu suradnju i potpisan sporazumpartnerstvo na području tehnologije, istraživanja i obrazovanja; razmjeni ljudskih resursa, znanstvenih i tehničkih informacija; promociji međunarodne suradnje znanstvenika i inženjera, istraživanja i razvoja, obrazovanja i industrijske primjene; poticanju razvoja mladih istraživača i znanstvenika; promicanju univerzalnih ljudskih vrijednosti i mudrosti u znanosti i tehnologiji, nove etike za znanstvenike i inženjere i sklada između tehnologije i prirode.

 Sporazum su potpisali v.d. dekana Veleučilišta u Požegi dr. sc. Dinko Zima i predsjednik DAAAM International Univ.Prof.Dipl-ing. Dr. techn. Dr.mult.h.c.Prof.h.c. Branko Katalinić.