Srijeda, 17 Rujan 2014 12:12

"Nakon toga bili smo izjednačeni u ratovanju"

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

23. OBLJETNICA OSLOBAĐANJA KASARNE U POŽEGI  -

 POŽEGA – U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i grada Požega obilježena je 23. obljetnica oslobađanje kasarne u Požegi. U prigodi te obljetnice položeni su vijenci i zapaljene svijeće podno spomenika smrtno stradalim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade u Požegi. Vijence su položile delegacije udruga branitelja proisteklih Grad Požegaiz Domovinskog rata i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata koju je predvodio umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, delegacija Požeško-slavonske županije koju su predvodili zamjenici župana Ferdinand Troha i Željko Jakopović, delegacija grada Požega koju su predvodili gradonačelnik Vedran Neferović i zamjenik Darko Puljašić, delegacija požeške vojarne 123. brigade. delegacija Policijske uprave Požeško-slavonske, delegacija Ureda državne uprave i delegacija HDZ-a županije.
- Mi branitelji smatramo da je ovo jedan od najvažnijih dana u povijesti Požege, jer tada 17. rujna 1991. godine, upravo na današnji dan, poražena je jugovojska sa zvijezdom koja je cijelo vrijeme bila u toj vojarni. Od toga dana mi se naoružavamo s oružjem koje smo od njih zarobili i krećemo dalje u akcije oslobađanja ovog dijela zapadne Slavonije. Bitno je za napomenuti da je oružjem iz požeške kasarne naoružan i veliki dio branitelja Nove Gradiške i da se tada vratila prevaga pravog i pravednijeg ratovanja u odnosu na vrijeme do tada – istakao je Krešimir Pavelić, voditelj Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata županije.
- To je bila prekretnica u operacijama na ovom prostoru, jer do tada nismo imali oružja, nego samo dobrovoljce u majicama s pješačkim naoružanjem. Padom vojarne oslobodili smo Požegu koja je od tada čista, a mi smo dobili naoružanje i tehniku s kojim smo mogli dodatno popuniti postrojbe i nastaviti oslobađati zapadnu Slavoniju. U to vrijeme je bio pad Vukovara, tragedija kod Dubrovnika, kod Zadra, Željko Kalića na ovom prostoru su vođene prve operacije oslobađanja Hrvatske vojske. Malo se o tome zna i sad se pokušavaju priznati ta oslobađanja, jer mi smo već tada oslobodili cijelu Požešku kotlinu i krenuli prema Pakracu i Kusonjama i onda nas je politika zaustavila – rekao je Željko Kalić, tada zapovjednik 1. bojne 123 brigade, koji dodaje da treba napraviti kalendar događanja i predvidjeti do deset ili petnaest događanja koje treba obilježiti, upoznati sve građane i dostojno obilježiti te datume, kao pad vojarne, oslobađanje Požeštine i dr. Tu bi morale surađivati sve udruge, zajedno obilježiti događanja važna za povijest.
Uslijedilo je svečano postrojavanje u vojarni 123. brigade HV Požega i sveta misa za poginule hrvatske branitelje u vojnoj kapelici „Svetog Ivana Krstitelja u vojarni 123. brigade HV. – Ne dozvolimo da veliki događaji iz Domovinskog rata padnu u zaborav – rekao je na kraju Krešimir Pavelić ispred Koordinacije udruga branitelja.