Četvrtak, 22 Svibanj 2014 16:45

Predsjednik Josipović posjetio poplavljene obitelji u Gradcu

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

STANOVNICI NASELJA GRADAC OČEKUJU POMOĆ U SANACIJI  -

PLETERNICA / GRADAC – Zbog izlijevanja rijeke Orljave na području grada Pleternice, najviše je stradalo naselje Gradac, u kojemu je bilo poplavljeno preko 200 objekata, a velike štete voda je napravila u 100-njak obiteljskih kuća. Već nekoliko dana kako se voda povukla radi se na raščišćavanju, odvozu uništenog namještaja i kućanskih aparata, odvezene su sve lešine uginule stoke, peradi, a kako je najavila gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, od sutra počinje i besplatna dezinfekcija prostora.
IMG 7933Ovaj najviše postradali prostor u Požeško-slavonskoj županiji obišao je predsjednik RH Ivo Josipović, te od župana Alojza Tomaševića i gradonačelnice Pleternice saznao o razmjerima štete i što se sve poduzima da se stanovništvu što prije osigura normalan život. Hodajući kroz naselje predsjednik Josipović se zadržao u razgovoru sa stanovnicima koji su ga čekali pred svojim poplavljenim domaćinstvima i razgledao nastalu štetu.
Najviše se zadržao kod obitelji Dravec, koja ima četiri člana, a nitko od njih ne radi. Njihov podrumski stan je u potpunosti stradao jer je voda dosegla do stropa, a opustošeno im je i dvorište, kokoši, hrana za životinje, ali i polje i vrt koje imaju u produžetku kuće. - Sav namještaj, kuhinju dvije sobe, odjeću, obuću, ostale stvari, sve smo morali baciti – rekla je Snježana Dravec.
IMG 7938- Grad Pleternica je odlučio da vam pomogne staviti krov na kuću, jer je krovište vrlo loše, te da vam se naprave svi obrtnički radovi u kući. Pomoći ćemo iz Fonda za pomoć koji se formira i naravno iz proračuna grada Pleternice. Pomoći će se vama jer ste vi najviše ugroženi, a onda i dalje ostalim stanovnicima u Gradcu. Prikuplja se pomoć, namještaj, bijela tehnika, javljaju nam se dobri ljudi, obrtnici koji žele pomoći i donirati razne radove – rekla je gradonačelnica Jozić.
Obitelji Dravec predsjednik Josipović je donio korpu sa nužnim namirnicama. – Štete su ogromne, domovi još uvijek nisu za život, i trebat će jako, jako puno truda i angažmana i sredstava i pomoći. Vidim da su ovdje i u županiji i gradu dobro organizirani, da se popisuju štete, da su procijenili jako dobro gdje je najkritičnije, i započela je obnova – rekao je predsjednik Josipović.
Požeško-slavonski župan je predsjednika upoznao i s projektom Akumulacije Kamenska, koji se planira već četrdeset godina, no još nije izgrađen, a bila bi rješenje da Požeština više ne plavi. Predsjednik Ivo Josipović sa obitelji Dravec– Brana u Kamenskoj na rijeci Orljavi nam je nužna, jer tom branom bi zaustavili u akumulaciji desetke milijuna kubika vode i nebi više nigdje došlo do izlijevanja Orljave. Ta brana bi koštala upravo onoliko koliko ćemo samo ove godine dati za štete. Mi idemo ovih dana u Hrvatske vode i moramo inzistirati na tom projektu za koji tražimo od svih podršku – rekao je župan Tomašević.