Četvrtak, 15 Svibanj 2014 11:19

Usvojen proračun od 19,6 mil. kn

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

2. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA KUTJEVA -

KUTJEVO – Gradski vijećnici su nakon konstituirajuće sjednice ubrzo počeli ozbiljno raditi, pa su na 2. sjednici usvojili 20-tak vrlo važnih odluka za pokretanje rada u gradu Kutjevu. Osim što su gradonačelnik Josip Budimir i njegov zamjenik Ivica Malnar položili prisegu, izabran je i dopredsjednik Gradskog vijeća. Na prijedlog koalicije SDP-HSU za dopredsjednika je jednoglasno izabran Pile Miškić. Došlo je i do promjene vijećnika, jer je Željko IMG 6740Jambrek (HSP) stavio svoj mandat u mirovanje, a na njegovo mjesto prisegnuo je za vijećnika Ante Pavković, drugi na listi HSP-a kao nestranačka osoba, a inače bivši gradonačelnik prije dva mandata.
Najveća diskusija se povela oko novog prijedloga proračuna koju je iznio gradonačelnik Budimir, i koji iznosi na rashodovnoj strani 19,6 milijuna, a na prihodovnoj da bi se uravnotežio predviđa kratkoročno zaduženje od 3,7 milijuna kuna kod komercijalnih banaka. Oporba je kritizirala da je samo malo manji bio onaj proračun prije šest mjeseci koji nije usvojen. Nakon stručnog objašnjenja i podrobnih analiza stručnih službi grada Kutjeva, proračun koji predviđa provođenje nekoliko projekata, završetak Gospodarske zona Kamenjača, ali i vraćanje svih naslijeđenih dugova usvojen je sa 10 glasova vladajuće koalicije i bez potpore 5 glasova koalicije SDP-HSU.
IMG 6745Vijećnici nisu bili jedinstveni ni kada se na prijedlog gradonačelnika donosila odluka o smanjenje njegove plaće za 15% i smanjenje plaća zaposlenika gradske uprave, vrtića, knjižnice i komunalnog pogona, ukupno oko 240 tisuća kuna ušteda. Tako je samo vladajuća koalicija sa 10 glasova poduprla tu odluku koja ima za cilj stabilizirati financije grada Kutjeva i dovesti do normalnog funkcioniranja, jer je potrebno vratiti i oko 5 milijuna kuna naslijeđenog duga od prethodne vlasti.
Da stanje nije bajno shvatili su svi kada je gradonačelnik Budimir naveo sve iznose i tvrtke kojima se duguje, te posebno iznose i tvrtke koje su pokrenule ovrhe koje sada prijete gradskom proračunu.
Vijećnik Ivica Ribičić (HDSSB) je pitao kako to da su sada pronašli samo tih četiri pet projekata, kada se prilikom prošlog proračuna i u kampanji od bivšeg gradonačelnika pričalo o 120-tak projekata, a vijećnici su saznali od dogradonačelnika Malnara i da je projekt uređenja kino sale zapravo bilo ulaganje u tuđe, jer je kino sala u vlasništvu Kutjeva d.d. i opterećena hipotekama banaka, a grad je zajedno s ministarstvima tu uložio nekoliko stotina tisuća kuna.