Nedjelja, 09 Ožujak 2014 14:51

Dodatnih 3% dobit će započetom izmjerom u Jaguplijama

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

OPĆINA BRESTOVAC IMA UREĐENE ZEMLJIŠNE KNJIGE TEK NA 7% SVOG TERITORIJA  -

BRESTOVAC – Obilježavanjem početka radova katastarske izmjere u k.o. Jaguplije nakon nekoliko godina nastavljaju se procesi uređenja zemljišnih knjiga na području općine Brestovac. Do sada su uređene zemljišne knjige u katastarskim općinama Završje, Nurkovac, Brestovac i Dolac što je za sada 7% cijelog teritorija općine. IMG 9973– Ovo je nastavak programa uređenja katastra zbog neriješenog i neuređenog stanja katastra i zemljišnih knjiga. Sporazumom s Državnom geodetskom upravom došla je na red geodetska izmjera u k.o. Jaguplije koja obuhvaća dva naselja, Skenderovce i Jaguplije na ukupno 989 ha. Cijeli projekt vrijednosti je 2,5 milijuna kuna od kojih općina Brestovac snosi 60% a DGU 40% - rekao je na početku radova Zdravko Mandić, načelnik općine Brestovac, koja će ta sredstva morati financirati kroz tri godine. Uskoro se očekuju i radovi u k.o. Daranovci i Zakorenje, a kako teritorij općine ima 20 katastarskih općina za potpuno uređenje zemljišnih knjiga ovim tempom trebat će 20 godina.
Najviše ovom izmjerom dobivaju sami stanovnici, vlasnici zemljišnih površina jer će tako povećati mogućnost korištenja tog zemljišta ali i povećati vrijednost tog zemljišta. – Na području bivše općine Požega ima oko 55% novih izmjera, no na području Pakraca imamo znatno manje. U cijeloj Hrvatskoj situacija također nije sjajna jer se 70 posto države bazira na staroj izmjeri staroj više od 100 godina, koja je rađena u svrhu oporezivanja dohotka od poljoprivrede, a ne u svrhe prostornog planiranja, gospodarskog razvoja i utvrđivanja vlasništva. Područje Požeštine je ispred Hrvatske i zahvaljujem na razumijevanju čelnika lokalne samouprave koji podržavaju naše napore da to uredimo – kaže pročelnik Ureda katastra Požega Josip Mikšik, koji je ponosan što smo zbog toga postali uz Zadar i nositelji pilot projekta zajedničkog informacijskog sustava, gdje smo po prvi puta spojili katastar i zemljišne knjige za 11 katastarskih općina, što je povijesni moment za katastar.
Otvorenju radova nazočio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji ističe da će županija ovakve radove podržati.kat izmjere Brestovac

– Uređenje katastra i gruntovnice je izuzetna važnost. Uređenje zemljišnih knjiga po pitanju dokumentacije i dovođenja novih investitora koji će razvijati našu županiju je ono u čemu županija sudjeluje i podržava sredstvima. Za ovakve aktivnosti novaca mora biti i pronaći ćemo ih svakako, jer bez ovoga nema razvoja županije. Poljoprivreda je temelj razvoja naše županije a iz ovoga sigurno će izaći nove mogućnosti i aktivnosti na ovom prostoru, za sve naše gospodarstvenike.                                          

 

Još i danas se u katastru koriste podaci iz austrijske izmjere od 1862. godine.Izvornici iz 1862