Četvrtak, 05 Prosinac 2013 11:07

Već sam naučio raditi uz stalno vraćanje dugova

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OPĆINA VELIKA USKORO IZLAZI IZ DUBIOZE OD 25 MILIJUNA KUNA  -

JOŠ NITKO NIJE ODGOVARAO ZA DANE MJENICE I UČINJENE MILIJUNSKE DUGOVE

VELIKA – Završavajući i posljednje nagodbe s vjerovnicima načelnik općine Velika sazvao je tiskovnu konferenciju da bi javnosti priopćio da je uz teške muke uspio nakon gotovo osam godina izvesti općinu iz velikih dubioza od gotovo 25 milijuna kuna, koje je zatekao kada je preuzeo općinu 2006. godine. - Sazvao sam ovu tiskovnu konferenciju nakon uspješno riješene dvije vansudske nagodbe s Podravskom bankom i Helios osiguranjem koje su preostali dugovi iz 2003. 2005. godine. Riječ je o mjenicama koje su izdane bez znanja tadašnjeg Poglavarstva i Općinskog vijeća u iznosu od 4,5 milijuna kuna. Mjenice je izdao Velički komunalac a općina je bila jamac. Nakon odlaska u stečaj Komunalca taj dug je morala vratiti općina. Sudski sporovi su uglavnom završeni u korist banaka, a sudovi za odgovornost su u tijeku. Prva rasprava je odgođena – rekao je načelnik Vlado Boban, ističući da još nitko nije zapravo odgovarao za dane mjenice i učinjene milijunske štete.
- Općina je imala problem s financiranjem sportske dvora, jer tadašnja SDP-ova vlast u županije nije poštivala ugovor, pa je nastao problem oko vraćanja kredita Hypo banci koji je trebala vratiti županija. Općina je u cijelosti vratila taj dug, u to doba tužila županiju i sudskim putem dobila presudu u svoju korist. Sadašnji župan Alojz Tomašević i ja smo potpisali cesiju s Podravskom bankom u kojemu sav dug preuzima županija Požeško-slavonska na konto duga vraćanja duga za dvoranu. Sada nam ostaje samo još jedna mjenica prema Prvom faktoru koja je izdana 2004. godine na iznos od 550 tisuća kuna. Ona je s kamatama danas 1,3 milijuna kuna, i nadam se da ćemo u dogovoru riješiti i za taj iznos – kaže Boban koji očekuje da će u prvoj polovici 2014. i taj problem s nekom nagodbom biti riješen, kao što je uspio riješiti i sve ostale dugove.
- Općina je do sada živjela, pokušavali smo donekle stvoriti normalne uvjete, pa se nadam da će sada biti lakše. Nadam se da ukidanje statusa općine od posebne državne skrbi neće ugroziti, jer tek ćemo sad lakše disati nakon vraćanja ovih dugova. nekada se pitam kako će mi biti raditi bez jednog tako velikog tereta – kaže Boban koji ističe da im je i ova kriza išla donekle na ruku jer su se sve banke htjele dogovoriti da dobiju makar glavnicu a kamate su uglavnom otpisivali.