Petak, 18 Listopad 2013 11:36

Uređuju se objekti Specijalne bolnice Lipik

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

PROJEKT "LJEČILIŠNO-REKREACIJSKI CENTRI" VRIJEDAN 340 MILIJUNA KUNA -

Pakrac u sklopu edukacijsko-znanstvenog centra uređuje zdravstvenu školu i studentski dom

PAKRAC / LIPIK – U Pakracu i Lipiku započela je realizacija projekta "Lječilišno-rekreacijski centri na području Bjelovarsko-bilogorske i Požeško-slavonske županije" u koji je još uključen i Daruvar. Ukupna vrijednost mu je oko 340 milijuna kuna a opći cilj projekta jest uspostava zdravstveno-turističke ponude koja će biti održiva, prepoznatljiva i konkurentna čime će pridonijeti ravnomjernom regionalnom razvoju i gospodarskoj konkurentnosti kontinentalnog dijela Hrvatske. Za tehničku pomoć sva tri grada su već do sada ukupno od Ministarstva regionalnog razvoja dobili 500 tisuća kuna.

   U sklopu ovog projekta u Pakracu će se raditi na edukacijsko-znanstvenom IMG 5958centru što konkretno znači da će se obnoviti u ratu oštećena bivša tz. Prva zemaljska bolnica u kojoj će biti visoka zdravstvena škola kao i objekt bivše umobolnice koji će se preurediti u studentski dom. Imovinsko pravni odnosi vezani uz ove objekte su riješeni i čeka se izdavanje lokacijske dozvole. - U Pakracu su prošle godine otvoreni studij fizioterapije i studij turističkog menadžmenta koji su sada u privremenom prostoru i mi im želimo osigurati trajni i adekvatan smještaj. Osim toga, želimo ovdje pokrenuti i studij menadžmenta u zdravstvenom turizmu, novo zvanje koje u Hrvatskoj još ne postoji a mislimo da će u perspektivi biti itekako potrebno. Obzirom na sve ovo, Pakracu treba i studentski dom i mi ga planiramo urediti kroz ovaj projekt – rekao je gradonačelnik Davor Huška. Kompletna dokumentacija, dodao je, očekuje se iduće godine a radovi bi trebali trajati tri godine. Sve će se financirati sredstvima iz Fondova EU.

   Lipički dio projekta predviđa radove na više objekata koji bi poprilično trebali izmijeniti izgled Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju ali i njeno funkcioniranje. - Ne želimo ostati mala beznačajna bolnica nego želimo ići dalje. Trenutno većina naših postelja ide preko HZZO-a a manji dio kapaciteta je na tržištu. Želimo se u budućnosti 'otrgnuti' od HZZO-a i osmisliti nove pakete usluga za one koji ih žele i koji ih mogu platiti. Da bi to uspjeli, moramo stvoriti infrastrukturu za razvoj zdravstvenog turizma i to ćemo napraviti kroz ovaj projekt – kazao je ravnatelj bolnice Darko Kelemen.IMG 5996 Konkretno, pojasnio je, u planu je uređenje zgrade "Fontane" u hotel sa 3 zvjezdice. Također će 'viši standard' dobiti i Narodne kupke u kojima će se stari bazen urediti i 'obogatiti' novim sadržajima. Nadalje, Vila Savić postat će mini hotel sa 9 luksuznih soba a u sklopu projekta sanirat će se i Mramorne kupke, urediti rezervni bunar kao i park koji okružuje bolničke objekte. Radovi na šest spomenutih objekata koštali bi oko 6 milijuna eura.