Srijeda, 06 Rujan 2023 17:05

Svečana sjednica uz 30. obljetnicu Grada Kutjeva protekla u znaku "Tko želi biti milijunaš, odnosno Kutjevčanin"

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

KUTJEVO - Grad Kutjevo započeo je s obilježavanjima Dana Grada Kutjeva i blagdana zaštitnice Male Gospe te proslavi 30 godina postojanja ove lokalne samouprave, prvih godina kao općine a kasnije kao Grada Kutjeva. Sve je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na groblju sv. Marka za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

Svečana sjednica održana je u Kino dvorani a prvi su na pozornicu stali vijećnici prvog saziva Općinskog vijeća Općine Kutjevo iz 1993. godine koji su utemeljili lokalnu samoupravu. Svima njima kutjevački gradonačelnik Josip Budimir uručio je zahvalnice. Bili su to tada pioniri višestranačja koji su upravljali tada općinom Kutjevo, a neki od njih se u politici i današnjem gradu Kutjevu nalaze i danas. Zahvalnice su dobili: Andrija Mitrović, Ivan Perak, Ante Pavković, Antun Pavić, Dragan Rezo, Ivan Vukas, Ivan Javora, Stipo Grgić, Željko Prevolšek, Miroslav Mahaček, Ivan Kristić, Josip Ašenbrener, Zdenko Budimir, Ivan Murar i Tomislav Rušec.

Obično o onome što se napravilo u proteklom razdoblju i što se planira napraviti saznajemo iz dugog izvješća koje podnosi gradonačelnik, no ovaj puta to je učinjeno na sasvim drugačiji i vrlo interesantan način. Na pozornicu je stigao Tarik Filipović, započela je poznata glazba iz serijala "Tko želi biti milijunaš", no ovaj kviz je nosio naziv "Tko želi biti Kutjevčanin". Natjecatelj je bio osobno Josip Budimir, a Tarik mu je kroz postavljana pitanja dao da točnim odgovorima prezentira pojedina pitanja iz grada, razvoja grada, gradnje infrastrukture i planova koje imaju u Kutjevu. Polako i lagano došlo je i kroz 15 pitanja i pitanje za milijun eura. To je pitanje dalo odgovor tko će ostati gradonačelnik Kutjeva. Naravno gradonačelnik Josip Budimir, jer mu mandat svakako traje još gotovo dvije godine.

 - Mlada gradska uprava željela je na malo drugačiji, kreativan i zabavan način modernizirati našu svečanu sjednicu. Nadam se da smo uspjeli prezentirati dio toga što radimo, dosta toga nije ni stalo u pitanja, puno više toga se događa i radi. Ova Gradska uprava ima viziju i percepciju razvoja, uz pomoć svih onih koji sudjeluju i s nama čine na dobrobit naše sredine. Imamo spremnih projekata s građevinskim dozvolama za realizaciju u vrijednosti preko 300 milijuna kuna, tako da u idućem razdoblju spremno očekujemo pozive i resornih ministarstava i Fondova EU. Uvjeren sam kako ćemo realizirati sve ciljeve koje smo zacrtali i da će ovaj grad izmijeniti svoje vizure, da će postati grad ugodnog življenja na čemu kontinuirano radimo - rekao je na kraju gradonačelnik Josip Budimir.

Sve goste na svečanoj sjednici pozdravili su i čestitali svim Kutjevčankama i Kutjevčanima njihov Dan grada i blagdan Male Gospe, čestitke na dosadašnjem radu i razvoju uputili su izaslanica predsjednika Sabora, Anamarija Blažević, gradonačelnica Grada Pakraca, zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha i potpredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić.

Svečana sjednica je i prigoda da se nagrade najzaslužniji pojedinci i kolektivi, a nagrađeni su:  Zahvalnicu Grada Kutjeva dobili su Judo klub Jigoro, učenici Jona Šipoš i Nina Čamak. Godišnja nagrada Grada Kutjeva za 2023. godinu dodijeljena je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kutjevo i prof. Ljiljani Bernatović-Markota. Nagrada Grada Kutjeva za životno djelo za 2023. godinu dodijeljena je posthumno Antunu Adžiću te posthumno Branku Mihalju. Počasnim građaninom Grada Kutjeva za 2023. godinu imenovan je Enver Moralić, koji se također obratio u ime svih nagrađenih.