Ponedjeljak, 10 Srpanj 2023 08:11

Ministar Erlić u Pleternici dodijelio 156 ugovora za projekte razvoja

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PLETERNICA - U prostoru Interpretacijskog centra Terra Panonica u Pleternici održano je svečano uručivanje ugovora iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice te Programa podrške regionalnom razvoju, a koje je dodijelio ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić. Ministar je prethodno dodijeli ugovora održao radni sastanak u Požegi s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave Požeško-slavonske županije.

Dodijeljeno je 156 ugovora, od toga 345 tisuća eura odlazi za projekte na području Požeško-slavonske županije.

„Izabrali smo ovoga puta Požeško-slavonsku županiju za ovu prigodu jer smatramo da je izuzetan primjer jedne transformacije koja se dogodila uz pomoć programa koji su realizirani uz pomoć Ministarstva razvoja i fondova Europske unije, ali i svih dostupnih fondova koji su bili realizirani diljem županije u postojećoj financijskoj perspektivi. Od brojnih realiziranih projekata tu su bolnica i studentski dom, poduzetnički inkubatori i ovaj prekrasan interpretacijski centar, ulaganja u kulturnu baštinu i energetsku učinkovitost te brojni drugi. Kao država smo zajedno s Općinama, Gradovima i Županijama postigli jedan veliki uspjeh, sa svim investicijama smo pokazali da znamo kako investirati projekte i kako realizirati dostupne europske fondove po svim pravilima. Danas možemo s jednom sigurnošću reći da ćemo do kraja ove financijske perspektive koja traje do kraja godine, realizirati i ona sredstva koja su nam stavljena na raspolaganje. Drago mi je da su ovdje svi predstavnici županija iz Panonske Hrvatske osim Sisačko-moslavačke za koju imamo poseban program, ali ovdje ste svi vi sa sličnim razvojnim potrebama. Naše Ministarstvo i Vlada RH nastoje skrbiti o svima vama, o svakoj od općina za koje znamo da zaostaju za onim razvojnim prosjekom od EU i da je tu pomoć potrebna. Svakim danom kroz ove programe pomažemo da se podigne standard u svim dijelovima Hrvatske, posebno ruralnim područjima. Svi se vi gradonačelnici i načelnici borite za svoje krajeve, da privučete sva moguća sredstva u vaša područja i učinite život tamo bolji i kvalitetnijim.“ – rekao je ministar Erlić.

„Mi smo u ovoj godini uspjeli povećati sredstva, tako da sada imamo nikada veći broj programa – njih čak devet! Nikada više sredstava nije bilo na godišnjoj razini, cca oko 40 milijuna eura, što je veliki izazov za nas da to realiziramo. Danas imamo 156 novih projekata, malih projekata kad gledamo pojedinačno po projektu jer smo gledali svi na one više milijunske, ali izrazito bitne! Bitni su jer su važni za podizanje standarda i kvalitete života, kad se neka cesta i put do nekog naselja spajaju i poveže, to najviše znači tim stanovnicima. Kad se napravi neka ambulanta, kad se uredi dječje igralište ili rekonstruira krov na školi, koliko to znači za jedan kraj i zajednicu, to najbolje znate vi koji ste se izborili za ta sredstva.“ – dodao je ministar Erlić.

Županica Požeško-slavonske županije zahvalila se ministru na današnjem posjetu i dodijeljenim sredstvima za nastavak razvoja, kako naše, tako i ostalih županija Hrvatske.

„Čast mi je pozdraviti vas danas u Požeško-slavonskoj županiji. Županiji koja ima burnu povijest, županiji vrijednih i radišnih ljudi koji su u desetljeću članstva u Europskoj uniji iskoristili sve one mogućnosti za razvoj projekata koji su bitni i ključni. Dobro došli u grad Pleternicu i predivnu dvoranu Terra Panonicu, koju smo također financirali EU sredstvima, tako smo financirali i mnoge druge projekte – vodovode, odvodnje, izgradnju komunalne infrastrukture, muzeje, ali i sve one druge projekte koji se odnose na socijalnu uključenost naših građana, od pomoći u kući, usavršavanja obrazovanja i mnogih drugih. Sjetimo se vremena prije nego je Hrvatska postala ponosna članica EU i vremena u kojima su fiskalni kapaciteti jedinica lokalne i regionalne samouprave bili daleko niži nego danas, u tim vremenima su značajni izvori naših financiranja projekata dolazili upravo iz Ministarstva regionalnog razvoja, danas i fondova Europske unije. Nisam sigurna kad je točno krenula provedba programa održivog razvoja lokalne zajednice, ali znam da smo uvijek željno iščekivali rezultate natječaja i potpisivanje ugovora, kao što ga vjerujem iščekujemo i danas.“

„Hrvatskoj su danas na raspolaganju brojna sredstva iz fondova EU, gotovo 2.5 puta više nego što smo imali u prošlom programskom razdoblju, no uvijek će ovi projekti kroz programe održivog razvoja lokalne zajednice biti oni mali projekti, ali projekti s dušom i važni za razvoj naših lokalnih zajednica. Hvala Vam ministre Erliću što ste za današnje svečano uručivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava izabrali Požeško-slavonsku županiju. Hvala Vladi Republike Hrvatske što prepoznaje potrebe jedinica lokalne samouprave i kroz brojne zakonske propise, fiskalna izravnanja i povećanja alokacija za ove programe, zapravo nas tjera da budemo još bolji, učinkovitiji i uspješniji u realizaciji svih onih bitnih i ključnih projekata za razvoj. Nama svim korisnicima želim uspješnu provedbu projekata i veselimo se dodjeli ugovora u budućnosti.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Gradonačelnica Marija Šarić naglasila je kako male ruralne sredine donose velike rezultate kad se udruže.

„Drago mi je da ste svi danas došli u Pleternicu, jedan mali grad koji na najbolji mogući način može pokazati kako europski fondovi mogu promijeniti Hrvatsku. Izuzetno mi je drago da je ministar Erlić zajedno sa svojim suradnicima danas ovdje, da vas možemo sve ugostiti jer mi svi pričamo jednu zajedničku priču – to je da mi mali gradovi i općine ne možemo velike stvari činiti ako nemamo pomoć ministarstva, ako nema europskih fondova. Prilika je ovo zahvaliti Ministarstvu na čelu s ministrom Erlićem što nam omoguće sve potrebno, a mi ćemo kao i do sada, znati povući sredstva i iskoristiti to kako bi unaprijedili naše ruralne sredine. Ovakvi veliki projekti kao ovaj Interpretacijski centar Terra Panonica u kojem se danas nalazimo, zasigurno ne bi bio još dugo ovdje da nije bilo mogućnosti financirati ga i opremiti kroz europske fondove.”

“Isto tako, podsjetit ću na Muzej bećarca koji se nalazi preko puta dvorane, a koji predstavlja sve nas koji smo danas ovdje. Bećarac kao nematerijalno kulturno dobro Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema. To je veličina europskih projekata kroz koje mi možemo ove naše lijepe domaće i lokalne priče staviti u funkciju turizma, privući posjetitelje. Još je važnije da svi ti posjetitelji koji dođu u naše male ruralne sredine, borave u našim poljoprivrednim gospodarstvima, druže se s našim ljudima, a oni njima prenose ono što najbolje znaju, onu kvalitetu života koju mi ovdje imamo. Onda se zapravo vidi refleksija europskih fondova, kada dođemo do onog krajnjeg, a to je razvoj gospodarstva na koji definitivno ti projekti utječu. Nama su važni ovi mali projekti zbog kojih smo danas ovdje, to je program održivog razvoja lokalne zajednice koja je Pleternici omogućila da radi ono što građanima svakodnevno treba. To su dječja igrališta, male cestice, vrtići, javna rasvjeta u naseljima, oni projekti koji su izuzetno važni u našim sredinama, a koje mi sami ne bi uspjeli odraditi u ovoj količini u kojoj sad radimo. Drago mi je da danas potpisujemo te važne projekte, koji su vrlo mali kad gledamo iznos, ali kad gledamo značaj izuzetno su važni.“ – rekla je Marija Šarić.

Izvor: rva.hr