Subota, 08 Srpanj 2023 10:05

Radni posjet ministra Erlića gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

POŽEGA - U prostoru Velike vijećnice Županijske palače Požeško-slavonske županije, županica Antonija Jozić zajedno sa svojim suradnicima te gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina Požeško-slavonske županije, održala je radni sastanak s ministrom regionalnoga razvoja i fondova EU Šimom Erlićem te državnim tajnikom Domagojem Mikulićem i suradnicima.

Pozdravivši nazočne, županica Jozić poželjela je svima dobrodošlicu u Grad Požegu te istaknula kako je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU Požeško-slavonskoj županiji jedno od najvažnijih ministarstava upravo iz razloga jer je naša županija županija koja od deset jedinica lokalne samouprave ima devet jedinica koje imaju status potpomognutog područja.

-Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU važno nam je zbog upravljanja sredstvima EU gdje smo značajna sredstva ostvarili u prošlogodišnjem razdoblju 2014./2020., a isto tako već pomalo ostvarujemo i sredstva iz novoga razdoblja 2021./2027., odnosno najvećim dijelom iz NPOO-a. Prijavljujemo projekte kojima želimo omogućiti bolje uvjete življenja na području Požeško-slavonske županije, ravnomjerni regionalni razvoj te dostizanje one razine prosjeka Hrvatske, a u konačnici i prosjeka EU.

Požeško-slavonska županija u razdoblju od sedam godina investirala je u projekte vrijedne 250 milijuna eura što je zasigurno doprinijelo daljnjem gospodarskom razvoju cijele naše županije. Mi smo kao županija spremni i za novo programsko razdoblje jednako kao i za korištenje sredstava u okviru NPOO-a, a radi se o dječjim vrtićima, uređenju osnovnih škola za uspostavu cjelodnevnog boravka, energetskim obnovama te brojnim drugim projektima koji su itekako važni za sve ono za što je Požeško-slavonska županija nadležna, a to su obrazovanje, socijalna skrb i zdravstvo – rekla je županica Antonija Jozić.

Ovom prigodom ministar Erlić rekao je kako su europski fondovi, razvoj i razvojni projekti ono na čemu svi zajedno rade kako bi se svaki korak Lijepe naše učinio boljim i kvalitetnijim mjestom za život i rad.

-Znam da se prethodnih godina na ovome području jako puno radilo. Vi ste redovni korisnici svih naših programa koje imamo, od europskih sredstava, pa do nacionalnih programa koje razvijamo. Ono što mogu istaknuti u ime cijeloga tima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU i ljudi koji su ovdje, to je da smo se zajednički uspjeli izboriti da kroz prethodnu, kao i ovu godinu, razvijemo uistinu nikada veći broj programa, prije svega nacionalnih programa za područja s razvojnim potencijalima. To znači da osiguravamo jednostavniji i sigurniji priljev svim općinama i jedinicama lokalne samouprave koje spadaju u kategorije koje imaju razvojnih izazova.

Požega i Požeško-slavonska županija zasigurno su primjer dobrog korištenja EU fondova, a govorimo o jednoj od manjih županija po broju stanovnika u Republici Hrvatskoj. To je pokazatelj kako se predanim radom, kvalitetnom vizijom i razmišljanjem te predanošću svih općina i gradova može zaista puno toga napraviti. Kada gledamo sve pripreme projekata, činjenica je da se ovaj kraj uistinu promijenio zahvaljujući europskim fondovima, a to nije došlo samo od sebe nego je trebalo imati hrabrosti, sufinancirati projekte, te proći mnogo bitaka da bi se sve to na kraju i realiziralo. “ – istaknuo je ministar regionalnoga razvoja i fondova EU.

U sklopu radnog posjeta, ministar Erlić zajedno sa svojim suradnicima posjetio je i Požešku kuću, projekt sufinanciran sredstvima EU kroz projekt Požeške bolte, a gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić istaknuo je i projekt Revitalizacije gradske povijesne jezgre koja obuhvaća rekonstrukciju središnjeg gradskog Trga Svetog Trojstva te izgradnju podzemne garaže što je za Grad Požegu izuzetno vrijedan projekt koji se bez ITU mehanizma ne bi mogao realizirati.

-Ministru smo pokazali Interpretacijski centar Požeška kuća koji je završen u sklopu projekta Požeške bolte, a trenutno je u završnoj fazi i drugi dio projekta Rekonstrukcija i adaptacija Gradskog muzeja Požega. Ovu priliku iskoristili smo i kako bi najavili za nas izuzetno važnu temu, a to je ITU mehanizam koji je pripremljen za 22 grada u Hrvatskoj, gdje je Grad Požega dobio priliku riješiti izuzetno važne projekte koje bi teško realizirali iz bilo kojeg drugog izvora jer je riječ o vrlo velikim sredstvima – rekao je gradonačelnik Glavić.

Izvor: rva.hr