Četvrtak, 20 Lipanj 2013 15:23

Ivanjski krijes i Požeško kulturno ljeto

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

NAJAVLJENE NOVE POŽEŠKE MANIFESTACIJE USUSRET LJETU -

POŽEGA – Najava početka ljeta u Požegi se slavi od davnina, pa je za petak 21. lipnja najavljen još jedan Ivanjski krijes, manifestacija kojom veselo i uz pjesmu slavimo dolazak ljeta. Najavio ga je ispred organizatora Turističke zajednice grada Požega, Bruno Horvat, kao cjelovečernju manifestaciju koja kulminira paljenjem velikog krijesa na Trgu sv. Trojstva uz brojne zabavljače, od plesnih studija, Tamburaškog orkestra, TS Brijest, TS Kćeri ravnice i na kraju koncert TS Bisernica.

 – Pozivam Požežanke i Požežane da se priključe od petka događajima koji će biti tijekom ljeta u gradu Požegi. Na ovogodišnjem Ivanjskom krijesu bit će i Građanska straža i Trenkovi panduri i oba Kulturno umjetnička društva koja u gradu Požegi rade. To je na tragu onoga što smo govorili da u manifestacijama u gradu trebaju ravnopravno sudjelovati svi koji djeluju. Mislim da je ovo početak jedne zajedničke suradnje i ubuduće će udruge ponovno sjesti za stol i odredit ćemo tko je nositelj pojedinih aktivnosti, gdje se nastupa zajedno, gdje su referencije pojedinih udruga za posebni nastup zbog samog sadržaja manifestacije. Svaku manifestaciju možemo dodatno oplemeniti sa onim sadržajima koji se u gradu razvijaju a mislim da je kreativnost naših udruga velika i trud ljudi koji su amateri, koji svoje slobodno vrijeme nastavljaju neke tradicije što treba cijeniti – istakao je gradonačelnik Vedran Neferović na tiskovnoj konferenciji kojoj su nazočili i njegovi zamjenici Darko Puljašić i Mario Pilon.

U ceremoniji svečane povorke ove godine sudjelovat će Gradska glazba, Povijesna postrojba Trenkovi panduri, Požeška građanska straža, KUD Požeška dolina i GKUD Požega. Ceremonijal paljenja krijesa počinje u 21,45 sati a krijes pali Zdravko Klesinger.

Požeško kulturno ljeto

Na tiskovnoj konferenciji direktor turističkog ureda Bruno Horvat najavio je početak Požeškog kulturnog ljeta koje se održava već 12. godinu. I ove godine sastoji se od brojnih kulturnih priredbi od kojih prva počinje već 23. lipnja u Gradskom kazalištu koncertom Pjesmom kroz Hrvatsku. Sudjeluju Ličko zavičajno društvo Vila Velebita sa svojim mješovitim pjevačkim zborom i Tamburaški orkestar Glazbene škole.

Požeško kulturno ljeto traje cijeli sedmi mjesec i b it će odličan nadomjestak onim građanima koji ne odlaze na godišnji odmor iz Požege. O svim daljim priredbama najve ćete pronaći u svom tjedniku Kronika požeško slavonska svaki tjedan.