Ponedjeljak, 24 Lipanj 2013 09:59

Biciklističke staze od Kemesa do Latinovca

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

PREDSTAVLJEN PREKOGRANIČNI PROJEKT MAĐARSKE I HRVATSKE „GREENWAY A WAY TO CONNECT“ -

LATINOVAC – U staroj školi i na eko imanju Livadak u Latinovcu predstavljen je prvi prekogranični projekt između Mađarske i Hrvatske, u koji je uključeno naselje Latinovac i općina Čaglin. Projekt se financira iz IPA europskog fonda po uzoru na slične projekte u Europi pod nazivom „Od Ormahsaga do Zlatne IMG 2977doline preko Drave – mreža tematskih zelenih staza u Mađarskoj i Hrvatskoj čuva zajedničku gastronomsku, etničku i kulturološku tradiciju i razvoj eko-turizma“. Kako je to zajednički program dviju država i predstavljanja su obavljena na više jezika, mađarskom, engleskom i hrvatskom, a selo Latinovac i eko imanje Livadak su predstavili u video projekciji dvoje grčkih volontera Vasilika i Panajotus koji borave u Latinovcu već dva i pol mjeseca. Projekcija je također bila zastupljena na engleskom i hrvatskom jeziku koji su grčki volonteri već dobro svladali.

IMG 2973 - Ovaj projekt zajednički  provode Eko centar Latinovac i Zaklada Slagalica iz Osijeka, te Fenntartható Ormánság Nonprofit Kft (FONK) i Together for the Kémes Area's Children Foundation (TKACF) iz Kémesa u Mađarskoj. Osnovni cilj projekta je povezati Mađarsku i Hrvatsku kroz aktivni i eko-turizam, promovirati kulturnu, gastronomsku i etničku tradiciju te raznolikost ovih dvaju susjednih država. Projekt obuhvaća označavanje biciklističke-zelene staze na potezu od Kémesa u Mađarskoj do Latinovca u Hrvatskoj, također uključuje i promociju ovog djela Slavonije, te otvaranje puta prema Zlatnoj dolini. Zaklada Slagalica će označiti zelene staze na sporednim i zemljanim putovima u dužini od oko 100 km koje će povezati naselja od graničnog prijelaza u Donjem Miholjcu do Latinovca, prolazeći djelom kroz Osječko-baranjsku, Virovitičko-podravsku i Požeško-slavonsku županiju. Naši partneri će istu aktivnost provesti sa mađarske strane. Osim toga, u mjestu Latinovac će biti obnovljena stara slavonska kuća na imanju Livadak koja će služiti kao informacijsko-edukacijski centar za sve posjetitelje staze, a u Kémesu će biti postavljen i uređen ekološki centar za posjetitelje – rekla je Branka Drabek Milekić, predsjednica Eko centra Latinovac.IMG 2981

Dio gostiju iz Mađarske u Latinovac je došlo biciklima po budućoj trasi, a predstavljanu projekta nazočila je i Ljiljana Pancirov, generalna konzulica iz Hrvatskog konzulata u Pečuhu. Nakon projekcija filmova o Greenway – zelenim stazama i dokumentarnog filma „Behind These Narrow Borders“ gostima se predstavio i KUD Poljadija iz Grabarja sa dijelom pjesma i plesova poljadijskog dijela Požeštine, a ugostilo ih je i imanje Abramović na svojim ribnjacima.

IMG 2979 - Mi smo inzistirali da ova trasa od Latinovca, ide dalje do Rozmajerovca kroz najljepši dio općine Čaglin. Ovdje bi naše pučanstvo moglo posjetiteljima staze ponuditi svoje zdrave proizvode, a imamo i priliku pokazati prelijepu prirodu. Čaglin može ponuditi proizvode ekološke poljoprivrede, iako u prošlom mandatu Općinsko vijeće nije htjelo izglasati takvu orijentaciju za naš kraj. Mi želimo ići upravo u tom smjeru, jer imamo ekološki čisti kraj, zaštićeno Sovsko jezero, puno poljoprivrednih proizvođača koji su se bazirali na ekološkoj proizvodnji i mi to moramo širiti – rekao je Ivan Đurina, načelnik općine Čaglin, koji očekuje od županije pomoć u projektima i privlačenju sredstava EU.