Utorak, 25 Kolovoz 2020 21:47

Milijunske radove na prometnicama koje investira ŽUC požeško-slavonske županije podržale lokalne zajednice i županija

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

RADOVE NA TRI VELIKA GRADILIŠTA OBIŠLI SU RAVNATELJ ŽUC-A MIJO JOZAK SA STRUČNIM SURADNICIMA, POŽEŠKO-SLAVONSKI ŽUPAN ALOJZ TOMAŠEVIĆ I NAČELNICI OPĆINA VELIKA IVICA POTOČANAC, KAPTOL MILE PAVIČIĆ I ZAMJENIK GRADONAČELNIKA GRADA KUTJEVA IVICA MALNAR - 

TRENKOVO / ALILOVCI / KUTJEVO - Samo u prvih šest mjeseci Županijska uprava za ceste u redovno održavanje prometnica uložila je 4,4 milijuna kuna, do kraja godine uložit će još 5,5 milijuna kuna u radove redovitog održavanja zaštite županijskih i lokalnih cesta na području Požeško-slavonske županije. U četverogodišnjem planu održavanja taj iznos se penje na gotovo 30 milijuna kuna. Do sada su završeni radovi izvanrednog održavanja na pravcima ŽC4116 Kaptol - Alilovci, ŽC4097 Veliki Banovac - Donja Obrijež - Ploštine - Toranj, ŽC4185 Dragovci - Drenovac, ŽC4006 Poljana - Janja Lipa, ŽC4124 Nova Ljeskovica, upravo se završava ŽC41035 Tekić - Bertelovci, a trenutno se radovi izvode na LC41027 Trenkovo - Bankovci, LC41004 Gaj - Toranj.

Planom novog građenja ŽUC u svim općinama i gradovima radi na velikim i vrijednim investicijskim radovima, u gradu Kutjevu na ŽC4030 - izgradnja novog kružnog toka s 6 ulaza na frekventnom raskrižju, a radi se i pješačka staza kroz naselje Alilovci. U planu su gradnja pješačkih staza na području grada Pleternice Dragovci - Drenovac - Bilice i Bučje - Lovčić vrijednosti 3,5 milijuna kuna, na području grada Pakraca izgradnja autobusnih stajališta u naseljima Veliki banovac, Donja Obrijež, Ploštine, Toranj, presvlačenje i sanacija asfaltnog kolnika Gaj - Toranj, a na području grada Lipika presvlačenje i sanacija asfaltnog kolnika Poljana - Janja Lipa.

Istovremeno se izrađuje projektna dokumentacija i ishođenje lokacijskih i građevinskih dozvola za rekonstrukcije i građenje nekoliko prometnica.

Kako se trenutno izvode radovi na tri velika i vrijedna nekoliko milijuna, gradilišta u Trenkovu, Alilovcima i gradu Kutjevu, radove su obišli ravnatelj ŽUC-a Mijo Jozak sa stručnim suradnicima, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i načelnici općina Velika, Kaptol i zamjenik gradonačelnika grada Kutjeva.

Konačno asfalt na potezu Trenkovo - Bankovci

- Ovdje smo prišli izgradnji i modernizaciji ceste u dužini od 1.600 metara, sve do administrativnog dijela s gradom Požegom. Širina asfalta je 5 metara uz uređene bankine, a vrijednost radova je 1,4 milijuna kuna. Posao je priveden kraju, zbog velikih oborina i poplava popravljaju se još bankine na nekoliko mjesta i uskoro će izvođač radova predati gradilište i slijedi puštanje u promet - istakao je ravnatelj ŽUC-a Mijo Jozak koji dodaje da su na prometnici predviđeni i tereti budući da prometnica prolazi uz vinograde Kutjeva d.d. i ima veliki broj OPG-ova.

IMG 3226

- Već dugi niz godina mi smo iz općine Velika tražili asfaltiranje ovog pravca, spoja Trenkova s Požegom preko Bankovaca. Drago mi je da je došlo do realizacije ovog projekta, a općina Velika sudjeluje u financiranju projekta s 20%. Zahvaljujem i županu Tomaševiću što smo nastavili s radom i na školi, gdje se radi novi parking uz školu. Radimo sa županijom na više projekata koja nam pomaže u sufinanciranju radova na razvoju našeg mjesta i općine Velika - rekao je vršitelj dužnosti načelnika općine Velika Ivica Potočanac.

IMG 3230- U ovih sedam godina, ali i planom za ovu godinu i planom za narednu godinu bit će izgrađen značajan broj kilometara, uređenih i asfaltiranih, ne samo kolnika, nego i pješačkih staza, autobusnih stajališta, izgradnje za bolju sigurnost u prometu koja je primjerena današnjem vremenu. Bez obzira na koronu, bez obzira na poplave izvođači su na vrijeme obavili i postavili kvalitetan asfalt. Nije se stajalo niti ovo ljeto, već smo na prijedlog načelnika općina i gradonačelnikagradova usvajali njihove prijedloge, zajedno ih i financiramo, a uskoro ćemo utvrditi i nove prioritete. Nadam se da će i grad Požega na dijelu ove spojne ceste koja je još ostala u dužini od 400 metara postaviti asfalt. Ovo je projekt koji mladim ljudima, OPG-ovcima na ovom prostor, turističkim gospodarstvima, pomaže u dolasku kupaca i turista do njihove destinacije. Asfaltiranje donosi i novu sigurnost u prometu i mi ćemo s time nastaviti. Na ovom području radimo na revitalizaciji dvorca u Trenkovu što će sigurno povećati dolazak turista u ovaj kraj - istakao je župan Alojz Tomašević, koji dodaje da iako su prihodi županije nešto smanjeni, no marom dobrog gospodara i određivanjem prioriteta gradi se dalje. - Novina je i da smo s općinama i gradovima potpisali i sporazum kojim oni sufinanciraju s 20% radove na izgradnji na njihovom području. Tako ćemo svi zajedno izgraditi i 20% više cesta, nogostupa i ostalog. Ovih sedam godina puno smo izgradili – dodao je župan.

Pješačka staza kroz naselje Alilovci trebala bi spriječiti brojne prometne nesreće s smrtnim posljedicama

- Kroz naselje Alilovci gradi se pješačka staza u dužini od 2.200 metara, širine 1,60 m, a ukupna investicija iznosi oko 1,5 milijuna kuna. Radove izvodi tvrtka Cesta iz Požege, radovi su u terminskom planu i predviđeni završetak radova je kraj rujna - pojasnio je ravnatelj Mijo Jozak.

IMG 3237- Kako je svima poznato ova županijska prometnica je poznata po velikom prometu, unazad desetak godina bilježimo veliki broj prometnih nesreća, izlijetanja vozila i 15-tak smrtno stradalih ljudiu zadnjih 30 godina. Najkritičniji su ulazi i izlazi iz Alilovaca, ali imali smo i nalete na pješake i to u nekim slučajevima sa smrtnim posljedicama. Ova staza značit će puno za stanovnike Alilovaca, za sigurnost pješaka, posebno djece i učenika naše škole, odlazak građana do trgovine i za ostale poslove. Zahvaljujem županiji i ŽUC-u što su prihvatili naš prijedlog da idemo zajednički u investiciju i da ovaj naš dugogodišnji problem riješimo - istakao je načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, koji se nada skorom puštanju u promet pješačke staze.

- Ponosan sam na ovo gradilište što ovom predivnom mjestu donosi novu pješačku stazu i poboljšava sigurnost u prometu. Proteklih nekoliko godina izgradili smo 15-tak kilometara nogostupa na mjestima gdje je veliki promet. Do sada je ovdje u prošlosti bilo dosta velikih prometnih nezgoda i smrtnih stradanja. Kroz Alilovce i Kaptol snažan je promet, puno OPG-a, razvija se turizam, a povećat ćemo sigurnost stanovnika. Nećemo stati na ovome, nego ćemo po ovom modelu zajedničkog financiranja gradnje raditi i dalje - rekao je župan Alojz Tomašević, koji dodaje da imamo vrlo niska ograničenje brzine vožnje kroz naselja. Izgradnjom pješačkih staza i uređenja crnih točaka u prometu moći će se i ta ograničenja povećati i ubrzati odvijanje prometa i prijevoza roba.

Veliki kružni tok u sjevernom dijelu grada Kutjeva sa šest priključaka

Trenutno jedna od najvećih financijskih investicija je izgradnja drugog kružnog toka u sjevernom dijelu grada Kutjeva. - Ovo je i najzahtjevnija investicija i u suradnji s gradom Kutjevom koji je ishodio potrebnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu, ŽUC je krenuo s investicijom vrijednom oko 2 milijuna kuna uz učešće od 20% grada Kutjeva. Ovdje je dolazilo do kolizije u prometu i najbolje rješenje je izgradnja ovog rotora koji ima šest priključaka na rotor. Osim rješavanja prometne problematike ovaj rotor će uljepšati i vizualni dio ovog dijela grada. Rok za završetak gradnje je 10. listopada, izvođač je Promet građenje iz Požege i radovi se odvijaju intenzivno - pojasnio je ravnatelj Mijo Jozak.

IMG 3248- Zahvaljujem ŽUC-u i županu Tomaševiću što smo u zadnjih šest godina izveli više investicija u cestogradnji, izgradili ceste i staze i još jedan kružni tok na ulazu u Kutjevo. Kad se ovo sve sredi, uz novi dječji vrtić, dvorac i vinski podrum, stvarno će ličiti na jedan lijepi mali gradić. Očekujemo svakako uz naše vinare i bolji turistički efekt i bolju financijsku zaradu - istakao je zamjenik gradonačelnika Ivica Malnar, koji je naglasio da će se sada kada su svi odgovorni na okupu iznaći rješenje osiguranja prolaza do vinarije Kutjeva d.d. za dovoz grožđa kada uskoro za dva tjedna krenu berbe i dovoz velikih količina, nekoliko milijuna kilograma grožđa, na prešanje u vinariju. Pokušat će se osigurati nesmetani prolaz traktora s prikolicama punim grožđa, a da se ne zaustavi gradilište u potpunosti i ne kasne radovi.

- Ovo je veliki projekt brojčano, ali i samo jedan projekt koji smo obećali Kutjevčanima. Realizacijom svih projekata grad Kutjevo postaje u pravom smislu grad. Ovdje će dolaziti i putnik iz Europe i svijeta i diviti se ovoj ljepoti, starini, starom podrumu, ljepoti kraja. Novim projektom Kuće graševine Kutjevo će postati i prijestolnica graševine i mjesto gdje ćemo turiste moći zadržati i više dana. Nećemo stati na ovome - rekao je župan Alojz Tomašević.

Nakon obilaska radova na kružnom toku održan je i sastanak s predstavnicima Kutjeva d.d., članom uprave Dinom Galićem i Zlatkom Romićem i dogovoreno da se završi lijevi dio kružnog toka, kojime bi za 15 dana krenuli samo traktori s grožđem koje voze u vinariju, a da se radovi presele na ostali dio kružnog toka i ostalih četiri priključka. Na taj način ove obilne i kvalitetne urode grožđa dovesti na vrijem u vinski podrum, a da građevinski radovi ne kasne.