Utorak, 25 Kolovoz 2020 17:28

Župan Tomašević od predstavnika Hrvatske pošte zatražio vraćanje punog radnog vremena u poslovnice u općinama i gradu Kutjevu

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Župan Alojz Tomašević, zajedno s načelnicima općina Jakšić, Kaptol, Brestovac i Čaglin, održao je sastanak s predstavnicima Hrvatske pošte na temu rada njihovih poslovnica u naseljima naše županije.

„Žitelji naše županije tražili su da rad pošte bude u punom radnom vremenu, budući poslovnice po naseljima rade skraćeno te je često nemoguće podignuti mirovine, plaće ili obaviti nekakav drugi posao. Isto tako, temeljem skraćenog radnog vremena, stvarale su se veće gužve ispred poslovnica, a svjedoci smo epidemioloških mjera koje zahtijevaju održavanje razmaka te ne stvaranja gužvi, odnosno zadržavanja većeg broja ljudi na istom mjestu.“ – rekao je župan.

Načelnici su iskazali kako imaju problema administrativne prirode, budući pošta radi na pola radnog vremena te ukoliko općina te drugi poslovni subjekti svoju poštu ne pripreme rano ujutro, ista neće biti poslana toga dana.

Predstavnici Hrvatske pošte predstavili su i projekt, koji su potpisali s načelnicima općina, a odnosi se na subvencioniranje plaćanja naknada za plaćanje za račune koje plaćaju građani. Izrazili su i svoje slaganje sa zamolbama načelnika općina za punim radnim vremenom te dogovorili da će, gdje god to bude bilo moguće i financijski isplativo Hrvatskoj pošti, poslovnice i raditi na puno radno vrijeme.

 - Mi već pet godina, načelnici općina i gradonačelnici, niti ja kao župan nismo zadovoljni ukidanjem poslovnica ili smanjenje radnog vremena Pošta. Smanjilo se u čak 6 poslovnica na 4 sata što ne zadovoljava naše stanovnike. Mi smo svi Hrvatska i imamo jednaka pravo kao i ostali građani hrvatske. Zaključak s ovog sastanka je da će pojedine općine sufinancirati uplate građana koje se tiču komunalnih naknada, grobnih mjesta gdje će općina snositi taj trošak. Pozivamo stanovnike na taj način da idu u Poštu a ponudili smo i da Hrvatska poštanska banka u poslovnicama pošte otvori svoje poslovnice i na taj način približi stanovništvu, brojnim OPG-ima preko 5.300, mladim poljoprivrednicima. Dolaskom i banke širi se obim poslovanja, vraća radno vrijeme na ono nekadašnje, spremni smo i dio sufinancirati radnog mjesta s produženim radnim danom. No to je naša nacionalna tvrtka i ne može se sve gledati samo kroz zaradu, stoga šaljemo i pismo resornom ministru, da se kod nas u Slavoniji povećaju sredstva za rad svih ureda Hrvatskih pošta. Modaliteti postoje, a ja ću još obaviti razgovore i HPB jer naši OPG-ovi imaju sve više bankarskih poslova, potrebu za osiguranjima, potrebu za kreditiranjem proizvodnje i razvoja. Moramo na taj način pokrenuti i sami sebe jer Slavonija živi - istakao je na kraju sastanka župan Tomašević, koji smatra da se sada neće dugo pregovarati, nego očekuje da se od 1. listopada sve vrati u stanje koje će odgovarati građanima općina na području Požeštine i grada Kutjeva u kojemu se nedavno skratilo radno vrijeme poštanskog ureda koje ne odgovara građanima.