Srijeda, 30 Siječanj 2013 09:42

Sanacija Opće županijske bolnice Pakrac

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

SAZVANA IZVANREDNA SJEDNICA SKUPŠTINE ŽUPANIJE - 

 

POŽEGA – Postupajući po pozivu Vlade RH o provođenju sanacije u javnim ustanovama, posebice u zdravstvenim ustanovama kojima su osnivači županije i jedinice lokalne samouprave, a koje posluju s gubitkom, sazvana je izvanredna sjednica Skupštine požeško-slavonske županije za četvrtak, 30. siječnja s jednom točkom dnevnog reda. Donošenje odluke o pozivanju Vlade RH na provođenje sanacije Opće županijske bolnice Pakrac.

 

Ukupne obveze OŽB Pakrac sa stanjem 31.12.2012.god. iznose 6,94 milijuna kuna, od čega je dospjelo 4,59 milijuna, a nedospjelo 2,35 milijuna kuna. Ukupna potraživanja bolnice su 2,15 milijuna kuna, što je nedovoljno da bi bolnica mogla podmiriti obveze prema vjerovnicima. S obzirom da se Požeško-slavonska županija kao osnivač OŽB Pakrac i sama nalazi u vrlo teškoj financijskoj situaciji zbog naslijeđenih obveza iz prethodnog razdoblja koja iznose ukupno 87 milijuna kuna od čega je oko 38 milijuna kuna dospjelo, da je prenijela gubitak u poslovanju od 15,4 milijuna kuna iz prethodne godine, Županija nije u mogućnosti pokriti nastali dug OŽB Pakrac.

 

Ovom odlukom o prihvaćanju sanacije od strane Vlade RH Požeško-slavonska županija se odriče svih prava kao osnivač tijekom provedbe sanacije i dvije godine nakon stupanja na snagu odluke o završetku sanacije. Odluka se dostavlja Ministarstvu zdravlja.