Utorak, 29 Siječanj 2013 17:18

Jadranske i slavonske delicije zajedno

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEŠKO VINCELOVO SLJUBILO ZELENO I PLAVO  -

 

POŽEGA – Već drugu godinu uz manifestaciju Požeškog vincelova održava se i manifestacija u organizaciji Hrvatske obrtničke komore Zeleno i plavo, te posebna akcija koja ističe vrijednost ribe i morskih plodova Riba hrvatske – jedi što vrijedi. Tako se na prostoru iza Gradske kuće sljubilo Vincelovo s Zelenim i plavim, jadranske delicije s kontinentalnim i slavonskim delicijama, uz kvalitetna vina naših vinogorja. Odlična organizacija ove manifestacije koju potpisuju Obrtnička komora Požeško-slavonske županije, udruženje obrtnika Požega i Turistička zajednica grada Požege privukla je nekoliko stotina Požežana.

IMG 0565Već od ranog jutra na brojnim štandovima mogli su se osjetiti mirisi mora, koje su donijeli predstavnici komora i udruženja obrtnika od Dubrovnika, preko Dalmacije i Primorja do Istre, a uz njih i predstavnici kontinentalnih udruženja obrtnika. Požežani su imali priliku kušati specijalitete od tune, bakalara, školjki i ostalih morskih plodova, koji su po svim nutricionističkim analizama zdrava hrana, posebno što su domaćeg jadranskog porijekla koje je još uvijek zdravo i čisto more. Upravo te prednosti jadranske ribe promoviraju se i kroz akciju Riba hrvatske – jedi što vrijedi. Kontinentalni ugostitelji od Siska, Zagorja do Osijeka nudili su riječnu ribu, šarana na rašljama, mesne specijalitete, a domaći požeški ugostitelji tradicionalna jela uz Vincelovo, te posebno vincelovski ražanj, kobasicu i slaninu pečenu na štapu. Ukupno na požešku manifestaciju odazvalo se 16 županijskih obrtničkih komora, 10 udruženja obrtnika i ugostiteljskih cehova sa oko 250 sudionika.

Na okruglom stolu koji je održan u Gradskoj vijećnici susreli su se svi predsjednici komora i udruženja obrtnika te raspravljali o još uvijek nedovoljno ispunjenoj suradnji kontinentalne i jadranske hrvatske koja se u niz segmenata može unaprijediti. Moramo doseći te ciljeve i stvarati jedinstveni turistički proizvod koji uz ono što gostima nude jadranske destinacije mora nuditi i domaću zdravu hranu kontinentalne hrvatske. Upravo to zajedništvo mora nam biti cilj - Zajedništvo koje nam je i u ovim kriznim vremenima itekako potrebno, jer ga ulaskom u zajednicu europskih naroda moramo gajiti, razvijati i biti sigurni, ne samo svoj na svome, nego i na europskim prostorima gdje niti jednog trenutka ne smijemo zaboraviti lijepu našu domovinu – istakao je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko, predstavljajući grad Požegu.

IMG 0828Obilježavanje Vincelova počelo je paljenjem vincelovske vatre i rezanjem trsova loze koje su gosti i uzvanici rezali uz naputke požeških vinogradara iz Udruge Stjepan Koydl. U kulturno umjetničkom programu na i uz pozornicu nastupile su Požeške mažoretkinje, GKUD Požega, brački KUD Ciciliona, Ženska klapa Pupe, a svirali su TS Bisernica, Kćeri ravnice i Da Capo. Uz tamburu kušali su se dobra hrana i vino, a nekoliko stotina Požežana moglo je biti izuzetno zadovoljno, jer je morskih i ostalih specijaliteta bilo dostatno za sve posjetitelje. Uz požeške vinare, proizvođače sira, meda i ostalih poljoprivrednih proizvoda, svoje proizvode prezentiralo je i Kutjevo d.d. te nekoliko turističkih destinacija, Krčma i prenoćište Zlatni lug.

Svi sudionici ove manifestacije okupili su se na druženju uz svečanu večeru u Obrtničkom domu gdje su predsjednik Obrtničke komore Stipo Barukčić i gradonačelnik Ronko uručili zahvalnice i priznanja za ovaj do sada najljepši spoj zelenog i plavog.