Banner 750x94 KULENOVA (2)

Pozeska kronika banner final

Breadcrumbs

Ponedjeljak, 27 Siječanj 2020 08:51

Ovime smo potvrdili naš status u europskim okvirima

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

NOVI MEĐUNARODNI USPJEH HRVATSKE ZAJEDNICE OPĆINA  -

Na zasjedanju Skupštine Vijeća europskih općina i regija u Orleansu prihvaćen je zahtjev Hrvatske zajednice općina za članstvom te je HZO do sljedećih lokalnih izbora dobila status pridruženog člana- promatrača u velikoj europskoj obitelji lokalnih i regionalnih samouprava.

Predsjednik Hrvatske zajednice općina Martin Baričeviće naglasio je kako je ovo logičan slijed koji potvrđuje status HZO-a u europskim okvirima. Posebno smo zadovoljni što je ova vijest došla u trenutku kada Republika Hrvatska vodi predsjedavanje EU. U proteklih godinu dana iznimno smo zadovoljni s afirmacijom hrvatskih općina posebno u međunarodnom kontekstu. Posebno bih naglasio činjenicu kako smo u proteklom razdoblju sklopili niz bilateralnih sporazuma s našim bratskim i prijateljskim organizacijama, od kojih valja svakako spomenuti onu austrijsku, albansku, kosovsku, armensku te onu ukrajinsku. I dalje ćemo raditi na zajedničkim združenim naporima da preko konkretne suradnje na polju lokalnih samouprava i ruralnog razvoja efikasnije djelujemo, naglasio je Baričević.

Vijeće europskih općina i regija (CEMR) najstarije je i najšire europsko udruženje lokalnih i regionalnih uprava. Jedina je to organizacija koja okuplja nacionalna udruženja lokalnih i regionalnih uprava iz 41 europske zemlje i predstavlja, kroz njih, sve razine teritorija - lokalnu, srednju i regionalnu. Od svog stvaranja 1951. godine, CEMR promiče izgradnju ujedinjene, mirne i demokratske Europe temeljene na lokalnoj samoupravi, poštivanju načela supsidijarnosti i sudjelovanju građana.