Ponedjeljak, 10 Prosinac 2012 22:46

Mala hidroelektrana u Pleternici počela sa radom

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

PRVA MINI HIDROELEKTRANA U VLASNIŠTVU LOKALNE JEDINICE SAMOUPRAVE  -

 

PLETERNICA – Svečanim otvorenjem za Dan grada Pleternice sa radom je započela Mala hidroelektrana Pleternica d.o.o. na Orljavi u središtu grada Pleternice. To je prva jedinica lokalne samouprave koja u svom vlasništvu ima hidroelektranu i bavi se proizvodnjom struje u komercijalne svrhe. Od prihoda koji očekuju od prodaje struje HEP-u pokrit će u cijelosti troškove koje imaju za javnu rasvjetu, gradskog područja i 38 pripadajućih naselja, oko 900 tisuća kuna.

PC077712- Veliko zadovoljstvo mi je da danas možemo otvoriti jednu ovakvu mini hidroelektranu na rijeci Orljavi koja će proizvoditi električnu energiju koja će biti dostatna za svu potrošnju naše javne rasvjete. Grad ne bi mogao sam financirati ovakvu investiciju – rekao je pleternički gradonačelnik Franjo Lucić, zahvaljujući svima koji su pomogli u realizaciji ove ideje.

Dug put je bio od ideje 2006. godine, preko sakupljanja vrlo opsežne dokumentacije, brojnih suglasnosti i dozvola, samo za studiju utjecaja na okoliš izgubili su dvije godine i platili 250 tisuća kuna, da bi se tek u proljeće 2011. godine počelo sa izgradnjom. Investiciju od 5,8 milijuna kuna potaklo je Ministarstvo regionalnog razvoja i Fond za energetsku učinkovitost sa 5 milijuna kuna, a grad Pleternica je izdvojio 800 tisuća vlastitih sredstava.

PC077685Mala hidroelektrana snage 220 KW godišnje će proizvoditi oko 1,25 milijuna kWh struje. Radove su izvele domaće tvrtke Presoflex gradnja Požega, opremu montirala Magma iz Požege, a svu opremu je proizveo Končar Zagreb.

- Drago nam je da je Končar gradio ovaj objekt, jer time dokazujemo svoju opredijeljenost da sudjelujemo u projektima obnovljivih izvora energije i tako popravljamo energetsko stanje u Hrvatskoj. Trenutno uspješno testiramo i vlastite vjetro-energetske objekte, kao što je Dugopolje s 13,5 mW, radimo i fotonaponske elektrane – istakao je Davor Mladina, član uprave Končara.

Grad Pleternica neće stati na ovome projektu, mi ćemo sigurno ići dalje u izgradnju malih hidroelektrana na Orljavi. Ova sredstva će svakako značajno puniti naš proračun. Poručujem i našim građanima da ćemo mi pokušati stvoriti što bolje uvjete za život svih građana unatoč trenutnoj krizi – istakao je gradonačelnik Lucić, puštajući u probni pogon malu hidroelektranu na Orljavi.