Nedjelja, 09 Prosinac 2012 13:49

Seminar o pravima nacionalnih manjina

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

VLADIN URED ZA NACIONALNE MANJINE PRIREDIO  -

 

POŽEGA – U Gradskoj vijećnici grada Požege održan je seminar za predstavnike nacionalnih manjine u lokalnoj samoupravi i vijećima s područja županije. Predavači na seminaru bili su Branko Sočanac, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH i Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Hrvatskog sabora. Na seminaru su učestvovali i Ljubomir Mikić, načelnik Odjela za nacionalne manjine u Ministarstvu uprave i Jasna Rašeta, savjetnica u Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH. Svojom nazočnošću skup su podržali Miodrag Grozdanić zamjenik župana Požeško-slavonske županije i Rastislav Navratil, potpredsjednik Gradskog vijeća Požega.

PB226689- Hrvatska ima 22 nacionalne manjine, i to je veliko bogatstvo, a naša zemlja im daje sve preduvjete svojim zakonodavstvom o pravima nacionalnih manjina koje je najliberalnije u Europi, i to je naša prednost pred Europom kada uđemo u nju – istakao je Tolnauer, koji kaže da manjine svoja prava koriste sa 60% od onoga što im se daje. No s razvojem demokracije i sve više pripadnika nacionalnih manjina sudjeluje u radu lokalne uprave i samouprave, te kroz svoja vijeća nacionalnih manjina traže ostvarivanje svojih prava.

Hrvatska je za manjine prošle godine izdvojila 142 milijuna kuna, no sva prava još nisu ostvarena, a mnogo pripadnika nacionalnih manjina sva svoja prava još niti ne zna, kaže Branko Sočanac, koji dodaje da bi bili zadovoljni kada bi pripadnici hrvatske manjine u nekim zemljama uživali bar dio tih prava.

U našoj županiji pripadnici srpske, češke i talijanske manjine imaju izabrana svoja vijeća na razinama županije i gradova i općina gdje manjine žive u većem broju, a pripadnici mađarske i slovačke manjine imaju izabrane svoje predstavnike, rekao je dožupan Grozdanić, no sve lokalne uprave ne osiguravaju primjerene uvjete za rad tih vijeća, osim grada Požege, koji je svom Vijeću srpske nacionalne manjine osigurao sve potrebne uvjete za rad.