Srijeda, 12 Prosinac 2012 11:10

Susreo se s bebama, višečlanim obiteljima i samcima

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PREDSJEDNIK RH IVO JOSIPOVIĆ GOSTOVAO U GRADU POŽEGI  -

POŽEGA - Predsjednik Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Josipović gostovao je u gradu Požegi gdje je nazočio prijemu za novorođene bebe i njihove roditelje, što ga tradicionalno organizira grad Požega već deset godina. To je znak uvođenja u status građana slobodnog kraljevskog grada Požege u ovoj četiri stotine godina staroj Gradskoj vijećnici, istakao je gradonačelnik Zdravko Ronko. Roditelji su darovani s tisuću kuna po djetetu, ili s dvije tisuće za svako treće i dalje dijete, bonom za platnene pelene, otvorenim štednim računom s početnim pologom, iskaznicom Gradske knjižnice i prigodnom knjigom o odgoju djeteta.

IMG 0325- Požega je "Grad prijatelj djece" i ova briga o bebama pa i objekt nove Glazbene škole koji se gradi govori da je status prijatelja zaista zaslužan. Meni je bilo lijepo podružiti se s bebama. Roditelji su ponosni i sretni i ja se nadam da će i djeca imati sretno djetinjstvo i dobru budućnost. Krizna su vremena i dobro je da se i u krizi iznalaze mogućnosti za izgradnju objekata poput glazbene škole. To je objekt koji u prvoj fazi zapošljava ljude, a onda će služiti i ovoj djeci za njihovo obrazovanje - izjavio je Josipović dodajući kako je Hrvatska ozbiljno ugrožena "bijelom kugom".

 

 

"Ja sam nedavno imao sjednicu svog Vijeća za socijalnu pravdu gdje smo imali najbolje stručnjake koji su analizirali trendove. Ti su trendovi zaista loši i Hrvatska je ozbiljno ugrožena onim što zovemo "bijelom kugom" i država treba poduzeti puno mjera kako bi motivirala roditelje, da imaju više djece. Nije uvijek sve u ekonomskim mjerama. Znamo da vremena nisu laka, nego ima i drugih načina kako se afirmira roditeljstvo i kako se pomaže i djeci i roditeljima. Ja se nadam da ćemo osvijestiti taj problem do kraja i da ćemo spriječiti da Hrvatska bude jedna od onih zemalja koje polako nestaju - rekao je predsjednik Josipović.

IMG 0406Da grad Požega uistinu puno ulaže kada je riječ o najmlađima predsjednika je podsjetio i požeški gradonačelnik Zdravko Ronko navodeći kako grad Požega već godinama ima status "Grada prijatelja djece" te da je taj status dobilo i rodilište u Općoj županijskoj bolnici u Požegi. Kada je riječ o ulaganjima u izgradnju glazbene škole Ronko je istaknuo kako je to zajednička investicija Ministarstva regionalnog razvitka, grada Požege ali i Ministarstva znanosti vrijedna 20 milijuna kuna. - Gotovo isto toliki iznos bit će utrošen i za rekonstrukciju muzeja, dok je proširenje knjižnice vrijedno 15-ak milijuna kuna. Grad također razmišlja i o izgradnji arhiva. Požega je grad umjetnosti i kulture i još je davno imala epitet "Slavonske Atene" za sve ono što je dala u znanosti umjetnosti i kulturi i bilo bi čudo kada mi ne bi dalje ulagali u te projekte - rekao je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko.

PC128042Predsjednik Josipović je nazočio i svečanom otvorenju požeškog klizališta i Božićnog sajma na prostoru iza gradske kuće. Uvod u sve izvele su Požeške pahuljice na ledu i Djed Božićnjak, a uz brojne građane predsjednika su dočekali i Moto mrazevi, bajkeri iz Independenta.

Nakon klizališta položio je i zapis u temelje nove Glazbene škole koja se gradi u Požegi. Riječ je o investiciji vrijednoj 20 milijuna kuna kojom će se nadograditi bivši Vatrogasni dom i izgraditi moderna Glazbena škola sa velikom koncertnom dvoranom. Zapis su u temelje bacili i zalili betonom predsjednik RH Ivo Josipović, gradonačelnik i saborski zastupnik Zdravko Ronko i zapovjednik DVD Požega Branko Polanc.

IMG 0500U nastavku boravka u Požegi predsjednik Josipović družio se i s djecom iz višečlanih obitelji, djecom socijalno ugroženih obitelji kao i djecom koja boluju od rijetkih bolesti, te im uručio slatke pakete. Grad Požega već dugi niz godina brine upravo za ovu djecu te nastoji da i oni u ovo predblagdansko vrijeme također dobiju svoje božićne paketiće. Posebnu brigu vodi o djeci bolesnoj od celijakije, i drugih poremećaja u prehrani za koje nabavlja slatkiše i hranu od posebnih namirnica koje ne izazivaju zdravstvene probleme djece, jer i oni zaslužuju slatki Božić, istakao je gradonačelnik Ronko.

Uz to u sklopu akcije "Nitko ne smije biti sam" koju grad Požega također provodi već sedam godina na kojoj se okupilo oko 500 osoba starijih od 70 godina koji su ostali bez svojih bračnih partnera. Uz svečanu večeru, poklon bon od stotinu kuna i zabavu uz tamburaše nisu se osjećali sami, iako im je surovi život namijenio da svoje zlatne godine provedu sami. – U mjesecu prosincu mjesecu kada se daruje, mjesecu kada se osjećamo bližim, kada jedni na druge više mislimo, u predblagdansko vrijeme u ovom gradu nitko se ne smije osjećati sam – rekao je gradonačelnik Ronko.

 

V.Re. i V. Pr.