Ponedjeljak, 23 Rujan 2019 09:52

Započinje realizacija projekta Upravljanje kvalitetom u destinaciji Zlatna Slavonija

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Na prijedlog TZ Grada Požege, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije prijavila je projekt Upravljanje kvalitetom u destinaciji Zlatna Slavonija kroz Javni poziv za dodjelu potpora turističkim zajednicama za programe/projekte na turistički nerazvijenim područjima u 2019. godini Hrvatske Turističke Zajednice. Projekt je odobren i tijekom srpnja je započela njegova realizacija. Ukupna vrijednost projekta je 375.000,00 kuna, od čega je Hrvatska turistička zajednica izdvojila 126.000,00 kuna, a partneri na projektu 249.000,00 u jednakim dijelovima.

Partneri na projektu IQM Zlatna Slavonija

Partneri na ovom projektu su Grad Požega, Grad Lipik, Grad Pakrac, Grad Kutjevo, Grad Pleternica i Općina Velika te pripadajuće im turističke zajednice te kao krovne institucije Požeško slavonska županija i Turistička zajednica Požeško-slavonske županije. Tako je Požeško-slavonska županija postala prva destinacija u Slavoniji koja je krenula sustavno raditi na kvaliteti.

Naša županija, jedna je od manjih u Hrvatskoj, površine 1815 m2 sa 78 031 stanovnika. Ako pratimo samo broj otvorenih smještajnih objekata i broj kreveta u prethodnim godinama – raste iz godine u godinu. U 2018. godini brojimo 53 smještajna objekta s 972 ležaja te u 2019. taj broj se povećava na 67 smještajna objekta i 1073 ležaja.

Upravo na nivou županije i pojedinih gradova, pa tako i Grada Požege već drugu godinu za redom kroz potpore potiče se razvoj i kvaliteta smještajnih subjekata. Grad Požega je za tu svrhu izdvojio nepovratnih 145.000,00 kuna i dobio novih 50 ležaja.

Turistički promet po turističkim zajednicama u 2018. godini:

  1. Turistička zajedncia Grada Kutjevo-  2.933
    2. Turistička zajednica Grada Lipika - 3.340
    3. Turistička zajednica Grada Pakraca - 5.025
    4. Turistička zajednica Grada Pleternice - 1.142
    5. Turistička zajednica Grada Požege - 14.900
    6. Turistička zajednica Općine Velika - 7.489
    7. Turistička zajednica Požeško-slavonske županije - 2.279
    Ukupno 37.108 (broj noćenja)

    Iskorak u svim segmentima turističke ponude Slavonije

IQM – je sustavno integralno upravljanje kvalitetom u destinaciji. Cilj IQM Zlatna Slavonija je usklađenost normi kvalitete između dionika u turizmu destinacije, ujednačavanje kvalitete poslovanja svih sudionika te poticaj na izvrsnost. Preduvjeti za provođenje IQM u destinaciji su: dosadašnji niz uspješnih projekata u destinaciji, koji su temelj za kreiranje standarda u kvaliteti, kvalitetna komunikacija i želja za napretkom u destinaciji među svim razinama upravljanja, postojanje strateških razvojnih dokumenata te interesa za sinergijom kvalitete u destinaciji.

Uz partnerstvo sa svim gradovima i općinom te Feel IQM Đurđice Šimičić i Interligo Anamarije Ciccarelli u tijeku je provedba prve faze projekta – istraživanje mišljenja svih dionika u turizmu te gostiju koji borave u destinaciji i koriste usluge različitih dionika projekta, a prijedlog je da realizacija projekta traje do tri godine u nekoliko faza.

Ovim projektom radi se iskorak u svim segmentima turističkog proizvoda destinacije Zlatna Slavonija, pri čemu je međusobna sinergija svih dionika u projektu najvažnija. Upravljanje kvalitetom u destinaciji ima ulogu objedinjavanja što većeg broja subjekata, čime projekt postaje kvalitetniji i sveobuhvatniji. Kvalitetom se jača javno-privatno partnerstvo, mjere elementi održivog razvoja i odgovornog turizma. Zajednička suradnja, sinergija u destinacijama, komunikacija i poticaj za kvalitetu učinit će hrvatski turizam konkurentnijim, snažnijim i kvalitetnijim, a jedan od ciljeva je i sustavno rješavanje izazova u destinaciji.

Javni poziv IQM destinacija Zlatna Slavonija

U tijeku je javni poziv te početna nulta mjerenja i ankete stanovništva, smještajnih subjekata nakon čega slijedi detaljna analiza, postavljanje nultog stanja, analize konkretnih izazova u poslovanju zatim individualne edukacije i radionice za turističke dionike.

U javnom pozivu za sudjelovanje na ovom projektu pozivaju se svi dionici turizma u Požeško slavonskoj županiji koji žele sudjelovati u projektu upravljanja kvalitetom u turizmu da se prijave do 5. listopada.

U projekt IQM destinacija Zlatna Slavonija bit će uključeni subjekti koji svojim radom doprinose razvoju i kvaliteti turizma (vlasnici smještajnih objekata, ugostitelji, OPG-i, atrakcije, turističke agencije, suvenirnice, udruge i sl.). Smatramo kako svojim radom doprinose razvoju i kvaliteti turizma na području Požeško slavonske županije te ovim putem pozivamo da se odazovu i sudjeluju u projektu.

Sudjelovanje u projektu je besplatno, a prijavu možete izvršiti na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. U prijavi je važno navesti sljedeće podatke: ime i prezime, naziv tvrtke, djelatnost kojom se bavite, adresa, kontakt e-mail i telefon, web adresa na kojoj promovirate svoju djelatnost, naziv na društvenim mrežama ukoliko ih koristite u promociji svoje djelatnosti.

U periodu od 7. do 9. listopada planirani su auditi i početna grupna edukativna radionica s prezentacijom projekta svim prijavljenim subjektima tj. potencijalnim partnerima (odvojenim po temama). Nakon te početne edukacije slijedi posjet subjektima prema planu obilaska, razgovor o mogućnostima i uvjetima suradnje u projektu IQM Destination Zlatna Slavonija te individualni savjeti kako potaknuti izvrsnost i umrežavanje ponude u našoj destinaciji.

Sustav IQM Destination standarda u destinaciji Zlatna Slavonija

Najveći doprinos cijelog projekta, definitivno će imati turistički dionici, subjekti kojima će projekt biti individualno posvećen. Teme koje će biti obrađene unutar prve radionice su sljedeće: Obiteljski smještaj, hoteli, hosteli, pansioni, kampovi, ugostiteljski objekti, proizvodnja i ponuda lokalnih proizvoda, turističke agencije, atrakcije i događanja u destinaciji.

JAVNI POZIV – PROJEKT IQM DESTINACIJA ZLATNA SLAVONIJA

Turistička zajednica Grada Požege, Turistička zajednica Grada Lipika, Turistička zajednica Grada Pakraca, Turistička zajednica Grada Pleternice, Turistička zajednica Grada Kutjeva, Turistička zajednica Općine Velika u suradnji s tvrtkom Feel IQM započela je s provođenjem projekta Integralnog upravljanja kvalitetom u destinaciji Zlatna Slavonija. Integralno upravljanje kvalitetom model je razvoja turističke destinacije Požeško-slavonske županije pod nazivom Zlatna Slavonija koji su Ugovorom o zajedničkom sufinanciranju od 4. veljače prihvatili Grad Požega, Grad Pakrac, Grad Pleternica, Grad Kutjevo, Grad Lipik i Općina Velika, kao najbolji model razvoja. Aktivnosti projekta usmjerene su na promicanje kvalitete i umrežavanje ponude u destinaciji, međusobnu suradnju pojedinih dionika te preporuku i poticanja na izvrsnost.

Početkom listopada planirana je početna grupna edukativna radionica s prezentacijom projekta svim prijavljenim subjektima tj. potencijalnim partnerima (odvojenim po temama). Nakon te početne edukacije slijedi posjeta subjektima prema planu obilaska, razgovor o mogućnostima i uvjetima suradnje u projektu IQM Destinacija Zlatna Slavonija te individualni savjeti kako potaknuti izvrsnost i umrežavanje ponude u našoj destinaciji.

Nakon toga slijedi potpisivanje ugovora o suradnji sa svima koji zadovoljavaju osnovne kriterije projekta, prije svega kvalitetu u poslovanju ispunjenu minimalno 80%.
Kroz ovaj projekt uspostavit će se mjerljivi sustav razine kvalitete usluga u destinaciji pri čemu će se kroz individualnu edukaciju podići sadašnja razina kvalitete u destinaciji čime će destinacija Zlatna Slavonija postati prepoznatljiva na turističkom tržištu.

Javni poziv za sudjelovanje u ovom projektu otvoren je od 12. rujna do 5. listopada 2019. godine.

U projekt IQM destinacija Zlatna Slavonija bit će uključeni subjekti koji svojim radom doprinose razvoju i kvaliteti turizma (vlasnici smještajnih objekata, ugostitelji, OPG-i, atrakcije, turističke agencije, udruge i sl.). Smatramo kako svojim radom doprinosite razvoju i kvaliteti turizma na području Požeško slavonske županije te Vas pozivamo da se odazovete i sudjelujete u projektu.

Sudjelovanje u projektu je besplatno, a prijavu možete izvršiti na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Molimo Vas da u prijavi navedete sljedeće podatke*:
1) Ime i prezime
2) Naziv tvrtke
3) Djelatnost kojom se bavite
4) Adresa
5) Kontakt e-mail i telefon
6) Web adresa na kojoj promovirate svoju djelatnost
7) Naziv na društvenim mrežama ukoliko ih koristite u promociji svoje djelatnosti.