Petak, 20 Rujan 2019 10:36

Ministrica poljoprivrede uručuje 17 novih kombija Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručit će 17 kombi vozila Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici. Temeljem ugovora između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica, Ministarstvo poljoprivrede nabavilo je 74 vozila (28 pick-up vozila i 46 kombi vozila) vrijedna 17,8 milijuna kuna za vatrogasne zajednice u Hrvatskoj. U lipnju ove godine dodijeljeno je 57 vozila vatrogasnim zajednicama, a danas će se održati primopredaja preostalih 17 vozila.

Rezultat je to nove raspodjele sredstava prikupljenih od naknade za općekorisne funkcije šuma kako je definirano novim Zakonom o šumama. Sada se umjesto 5 % za vatrogasne postrojbe i zaštitu od požara izdvaja 20% ukupno prikupljenih sredstava, što je na godišnjoj razini oko 40 milijuna kuna. Osim vatrogasnih jedinica u kršu, sredstva su sada dostupna i vatrogasnim jedinicama s područja cijele Republike Hrvatske.

Vatrogasna zajednica Požeško-slavonske županije dobiva još dva vatrogasna kombija, i to DVD Čaglin i DVD Požega. Kombi vozila su već dobili DVD  Pakrac, DVD Pleternica, DVD Brestovac i DVD Kaptol.