Ponedjeljak, 15 Travanj 2019 18:31

Potpisani ugovori za vrtiće i vatrogasne domove uz 106,2 milijuna kuna potpore

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE NASTAVLJA S PROGRAMOM RURALNOG RAZVOJA IZ KOJEGA JE SREDSTVA DOBIO ZA DJEČJI VRTIĆ I GRAD KUTJEVO  -

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić prisustvovao je danas, 15. travnja 2019. godine u Zagrebu, potpisivanju ugovora za 10 vrtića i 6 zajedničkih vatrogasnih domova  ukupno vrijednih 106,2 milijuna kuna, odnosno 60 milijuna kuna za dječje vrtiće i 46,2 milijuna kuna za zajedničke vatrogasne domova.

  - Danas smo došli do brojke od 200 ugovora za dječje vrtiće u ruralnim sredinama. Ti će vrtići biti izgrađeni, opremljeni ili rekonstruirani s više od milijardu kuna ulaganja iz Programa ruralnog razvoja RH. To znači da će djeca iz manjih mjesta dobiti jednake, ako ne i bolje uvjete, od svojih vršnjaka iz velikih gradova. Želimo radno aktivnu i mlađu populaciju privući u ruralne sredine, a izgradnja dječjih vrtića i ostalih sadržaja koji život  čine lakšim, ugodnijim i privlačnijim samo je prvi korak do ostvarenja tih ideja. Svaki projekt koji financiramo je projekt za budućnost jer čuva postojeća i stvara nova radna mjesta. Ukupna vrijednost ovih 16 projekata koji će se realizirati u naseljima s najviše 5.000 stanovnika je 127,12 milijuna kuna od čega je 106,2 milijuna kuna financirano sredstvima Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar, Tomislav Tolušić.

     Cilj mjere 7 Programa ruralnog razvoja je poboljšanje životnih uvjeta u ruralnim sredinama, razvoj ruralnog gospodarstva te poticanje društveno-ekonomske održivosti sufinanciranjem ulaganja izrade kvalitetnih lokalnih strateških dokumenata, rekonstrukcije i izgradnje cestovne i komunalne infrastrukture, izgradnje objekata namijenjenih predškolskom odgoju, kulturnim i društvenim aktivnostima te širenju sportsko- rekreacijskih sadržaja čime se stvaraju preduvjeti za poticanje društveno-gospodarskog rasta i zaustavljanje depopulacijskog trenda.

     Na natječaju se moglo ostvariti od 80 do 100 % sufinanciranja projekta, ovisno o razvrstavanju jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti.

Ugovor za dječji vrtić vrijedan 9,2 milijuna kuna dobio i grad Kutjevo

Iz ove mjere do sada je, zaključno s današnjim danom, ugovoreno financiranje 200 dječjih vrtića, 20 društvenih domova i kulturnih centara, 18 vatrogasnih domova, nekoliko groblja, tržnica, javnih zelenih i prometnih površina, 4 sportska objekta i jedan turističko-informativni centar. Sve te projekte iz Programa ruralnog razvoja sufinanciramo sa gotovo 1,3 milijardi kuna.

Jedan od ugovora za dječji vrtić vrijedan 9,2 milijuna kuna dobio je i grad Kutjevo, a ugovor je potpisao gradonačelnik Josip Budimir, koji je nakon potpisivanja istakao: - Danas sam u Ministarstvu poljoprivrede potpisao ugovor o dodjeli financijske potpore od 7,41 milijun kuna za izgradnju novog  dječjeg vrtića u Kutjevu. Projekt izgradnje i opremanja  dječjeg vrtića vrijedan je ukupno 9,2 milijuna kuna, a vrtić će moći primiti 84-ero djece. trenutni kapacitete vrtića u Kutjevu je 25 djece, što nije zadovoljavalo potrebu za smještaj djece. Sretni smo i ponosni što će naša djeca napokon dobiti prostor kakav zaslužuju i njihovi roditelji će moći biti bez brige o potrebnom smještaju djece – istakao je Budimir koji misli da će i ova mjera zaustaviti odlazak mladih obitelji s područja grada Kutjeva, koji bilježi znatan odlazak mladih tijekom nekoliko zadnjih godina.