Banner 750x94 kolinda

vincelovo vetovo 2020

Breadcrumbs

Utorak, 09 Travanj 2019 12:51

Projektom „Zaželi, ostvari, djeluj!“ osigurano je proširenje programa pomoći u kući za 150 korisnika

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

NOVI PROJEKT HRVATSKOG ŽENSKOG DRUŠTVA I GRADA PLETERNICE DONIO POSAO ZA 28 DUGOTRAJNO NEZAPOSLENIH ŽENA -

PLETERNICA - Udruzi Hrvatsko žensko društvo Pleternica odobreno je financiranje projekta „Zaželi, ostvari, djeluj!“. Projekt u ukupnom iznosu od 4.038.178,82 kn u 100%-tnom iznosu financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu Otvorenog poziva Zaželi – program zapošljavanja, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Projekt provodi Hrvatsko žensko društvo na području 38 naselja Grada Pleternice, a u partnerstvu sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ) - Područnu ured Požega, Centrom za socijalnu skrb Požega (CZSS) i Gradom Pleternica. Uloga HZZ-a-PU Požega je pomoć pri identifikaciji nezaposlenih žena iz ciljane skupine, CZSS-a Požega identifikacija krajnjih korisnika, dok je uloga Grada Pleternice osiguranje tehničkih kapaciteta za provedbu kao i stalna podrška udruzi.

Cilj projekta je omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada teže zapošljivoj skupini žena u ruralnom području. Projektnim aktivnostima želi se povećati razina znanja i vještina ciljne skupine kako bi bila konkurentnija na tržištu rada u lokalnoj zajednici nakon završetka projekta te poticanje socijalne uključenosti i povećanje razine kvalitete života krajnjih korisnika. Zahvaljujući ovom projektu 28 nezaposlenih žene zaposlilo se na 24 mjeseca. Kroz program Pomoć u kući krajnjim korisnicima pružaju se sljedeće usluge: pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka u kućanstvima, održavanju stambenog prostora, brigu o higijeni, socijalnoj integraciji i slično. Zaposlene žene će svojim radom i aktivnostima znatno će poboljšati vlastite prilike i kvalitetu života starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju.

Sve zaposlene žene dobile su i svoj bicikli koji će im pomoći u svakodnevnom poslu i obilasku korisnika za koje će biti zadužene, planirano do 5 korisnika. Sve sada zaposlene djelatnice koje prvo prolaze edukaciju pozdravila je predsjednica Hrvatskog ženskog društva Doroteja Valenta: - Ponosna sam što smo uspjeli ovim projektom i kroz partnerstvo zaposliti 28 dugotrajno nezaposlenih žena i olakšali svakodnevnicu starijim i nemoćnim osobama. Drage žene, želim vam puno uspjeha u radu kroz program Pomoć u kući i sigurna sam da ćete stvoriti neke nove veze i nova prijateljstva koja će trajati do kraja života.

Sve novozaposlene u ovom projektu pozdravili su i Martina Keler koordinatorica projekata Zavoda za zapošljavanje Požega, Vjekoslav Potočanac, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Požega i pleternička gradonačelnica Antonija Jozić koja je istakla: - Čestitam našoj najaktivnijoj udruzi, Hrvatskom ženskom društvu Pleternica, kada su u pitanju europski projekti, pa i na ovom do sada najvećem projektu EU po dužini trajanja i ukupnoj vrijednosti. Da udruga ne radi kvalitetno, teško bi dobila takav projekt od 4 milijuna kuna, kojim zapošljava 28 žena koje će skrbiti za 150 korisnika. Zahvalna sam i ostalim partnerima na projektu, a vama dragim ženama samo kažem da vaš posao neće biti lak. Obilazite starije, nemoćne i bolesne ljude, koji već duže žive u samoći. Oni će od vas očekivati je samo da im operete prozore nego da s njima popričate, popijete kavu. U životima tih ljudi ostavit ćete neizbrisiv trag i pamtit će vas po lijepom. Veselim se i najavi da će se u slijedećoj financijskoj perspektivi od 2021. godine ovakvi programi nastaviti.

lenta