Ponedjeljak, 08 Travanj 2019 17:01

Otvaranju reciklažnog dvorišta nazočio Tomislav Čorić, ministar zaštite okoliša

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

OTVORENO RECIKLAŽNO DVORIŠTE U GRADU PLETERNICI VRIJEDNO 2,5 MILIJUNA KUNA -

PLETERNICA – Pleternica je dobila novo i suvremeno Reciklažno dvorište u poduzetničkoj zoni vrijedno 2,5 milijuna kuna. Rezultat je to provedenog projekta koji je sufinanciran sa 85% iz EU fondova. Ovaj objekt utjecat će svakako na promjenu životnih navika stanovnika i raspolaganjem sa komunalnim otpadom. U dvorištu će se provoditi odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, te prikupljeni otpad davati na dalju obradu sakupljaču ili uporabitelju za dalju upotrebu. Nositelj projekta je grad Pleternica a sufinancirali su ga sa 12% Ministarstva regionalnog razvoja i 3% iz proračuna grada Pleternice.

Otvaranju su nazočili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Dubravko Ponoš.

- Grad Pleternica je u punom smislu riječi „zeleni grad“, grad koji ima svoju mini hidrocentralu, vlasnik je priznanja „pametni grad“, grad koji punu pažnju posvećuje energetskoj učinkovitosti, smanjenju potrošnje električne energije, smanjenju emisije ugljičnog dioksida, te proizvodnji energije iz obnovljivih izvora energije. Sve su to komponente zaštite okoliša, a tome smo danas pridodali i Reciklažno dvorište koje će služiti svim stanovnicima grada. Ovo je prvo Reciklažno dvorište u Požeštini – istakla je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, koja najavljuje i brojne edukacije u svrhu pravilnog odlaganja otpada. Reciklažnim dvorištem upravljat će Komunalac Požega d.o.o., a radit će svaki radni dan od 9 do 16 sati. Ključeve Reciklažnog dvorišta direktoru Komunalca Požega Anti Bekiću svečano je predala gradonačelnica Jozić uz želje da što bolje upravljaju cijelim objektom i što više recikliraju.

- Želim da naša županija bude najljepša a upravo ovakvim projektom činimo da ona ostane i postane sve ljepše i da ju sačuvamo za našu budućnost. Idemo ka cilju da otpad više nije samo otpad, nego i sirovina koju trebamo iskoristiti i stvarati nove vrijednosti. Županija je i osnivač Centra za gospodarenje otpada u Šaguljama koje je za tri županije, gdje će se sve reciklirati i vraćati u gospodarstvo i prema energiji koju ćemo kasnije koristiti. Ovi projekti više nisu zaustavljani, nego ubrzani, a sve za dobrobit stanovništva. Vjerujem uskoro da će svih naših pet općina i pet gradova dobiti Reciklažna dvorišta – istakao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

- Iako je kišni dan, ovo je lijepa prigoda, jer je ovaj projekt vrijedan 2,5 milijuna kuna došao do kraja svoje realizacije. Ovo je prva jedinica lokalne samouprave u Požeško-slavonskoj županiji koja je dovršila svoje reciklažno dvorište i tako stavila još jedan kamenčić u sustav gospodarenja otpadom u RH. Ovakvi projekti su nužni kako bi cjelokupni sustav gospodarenja otpadom kod nas zaživio. Uz sve aktivnosti koje ste do sada pokrenuli i pokrenut ćete, dovest će do rezultata, koji smo si sami zadali da do kraja 2020. godine uspješno gospodarimo otpadom, da ga odvajamo već na kućnom pragu. U tom smjeru očekuju nas i dodatni koraci – rekao je ministar Čorić, koji je obišao cijeli Reciklažno dvorište opremljeno raznim kontejnerima i spremnicima za prikupljanje čak 32 vrste otpada, pa i onih koji su opasni za odlaganje u okolini, poput akumulatora, baterija, raznih posuda od kemikalija i dr.