Srijeda, 03 Travanj 2019 09:16

Svečana prisega sudaca porotnika i sudaca porotnika za mladež

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA - 

POŽEGA – Na svojoj prošloj sjednici Skupština Požeško-slavonske županije imenovala je suce porotnike i suce porotnike za mladež, a na prijedlog općina, gradova, i institucija. U velikoj županijskoj vijećnici pred predsjednicom Skupštine Josipom Miličević i predsjednikom Općinskog suda u Požegi Damirom Ronko suci su položili svečanu prisegu.

- Čestitam vam na izboru za suce porotnike u svoje ime i ime Skupštine županije koja vas je imenovala 6. ožujka na svojoj 8. sjednici na ovu časnu i odgovornu dužnost. Komisija za izbor i imenovanja PSŽ je zatražila od gradova i općina, sindikata, udruge poslodavaca, HGK da predlože osobe koje mogu obnašati ovu funkciju pošteno i odgovorno. Na te iste prijedloge svoje mišljenje dao je i predsjednik Općinskog suda u Požegi, te je uslijedilo imenovanje na Skupštini županije Požeško-slavonske. Da biste mogli početi obnašati ovu časnu dužnost potrebno je da položite svečanu prisegu – rekla je Josipa Miličević, predsjednica Skupštine županije.

- Ovim činom bit ćete imenovani za suce porotnike na području Općinskog suda u Požegi, kao suci porotnici u redovnim kaznenim postupcima i suci porotnici za mladež. kao sucima porotnicima na vas se primjenjuju slična pravila kao i za suce profesionalce. Prisegnut će te da će te se u obnašanju dužnosti pridržavati Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih važećih prava. Tu dužnost dužni ste obnašati savjesno, pošteno, nepristrano, samostalno, što u sebi uključuje da morate paziti kao ne bi potpali pod utjecaj bilo kakvih interesa, te uvijek imati na umu da ste dužni uvijek čuvati svoje dostojanstvo, dostojanstvo suda i cjelokupne sudbene vlasti u RH. Ravnopravno ćete sa sucima profesionalcima sudjelovati u donošenju odluka, u čemu će vam pomoći vaše životno i radno iskustvo. Nadam se da ćete opravdati čast koja vam je ukazana, te budućoj dobroj suradnji na obnašanju vaše dužnosti suca porotnika – naglasio je predsjednik Općinskog suda u Požegi Damir Ronko.

Svečano su prisegnuli i osobno potpisali tekst prisege ukupno 50 sudaca porotnika i 14 sudaca porotnika za mladež. Po prijedlozima prisegnulo je 21 sudac porotnik iz Požege, 7 iz Pleternice, 5 iz Velike, 3 iz Jakšića, 2 iz Brestovca, 2 iz Čaglina, 2 iz Kaptola, 3 ispred HGK, 3 ispred SSSH i 2 ispred HUP-a. Po prijedlozima prisegnulo je 6 sudaca porotnika za mladež iz Požege, 3 iz Pleternice, 2 iz Velike, 1 iz Jakšića, 1 iz Čaglina i 1 iz Kaptola.