Ponedjeljak, 25 Veljača 2019 10:11

Energetski obnovljena zgrada škole u Trenkovu štedi 54% energije za grijanje

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA ENERGETSKA OBNOVA ZGRADE OSNOVNE ŠKOLE „VLADIMIR NAZOR“ TRENKOVO -

U Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ Trenkovo održana je završna konferencija projekta energetske obnove, čime je završen i sedmi projekt energetske obnove s područja Požeško-slavonske županije u sklopu Poziva 4c1.3 „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“.

Projektom energetske obnove obuhvaćeno je povećanje toplinske zaštite vanjskoga zida, zamijenjen je dio vanjske stolarije, ugrađen je novi visokoučinkoviti sustav grijanja te je izvedena nagibna rampa za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Uz građevinsko-obrtničke i strojarske radove su sufinancirane aktivnosti stručnog nadzora građenja, provedba energetskog pregleda i izrada energetskog certifikata nakon izvedenih radova, promidžba i vidljivost, upravljanje projektom i administracija te stručna podrška Partnera. Partner na ovome projektu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Izvedenim radovima ostvarena je ušteda primarne energije iznosu od 34,30% te ušteda godišnje potrebne toplinske energije za grijanje u iznosu od 54,44% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada je iz energetskog razreda D prešla u energetski razred C.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 1.693.239,64 kn, od čega bespovratna sredstva iznose 966.483,49 kn, a dolaze iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost snosi dio troškova za aktivnost partnera na projektu, u iznosu do 4.411,77 kn. Ostatak iznosa je preuzela Požeško-slavonska županija kao osnivač Škole, ali se zahvaljujući Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU, koje je raspisalo Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata, udio financiranja Županije značajno smanjio. Naime, škola se uz pomoć Panore uspješno prijavila na navedeni poziv čime je osigurano do 488.124,84 kn za vlastiti udio financiranja, čime je za Županiju preostalo financirati 234.219,54 kn.

Treba napomenuti da je izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrade financirana sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Pilot projekt 4c1.1 „Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“, a ukupna realizirana vrijednost tog projekta iznosi 65.700,00 kn.

Uz predstavnike Regionalnog koordinatora Panora, direktorice Senke Horvat i Andreje Hajdinger, Fonda za zaštitu okoliša Tomislav Ivić, na konferenciji su nazočili, ravnatelji osnovnih škola Požeško-slavonske županije, načelnik Općine Velika Vlado Boban i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Nazočne na konferenciji pozdravio je prigodnim riječima ravnatelj škole Josip Prološić koji je istakao da je škola izgrađena 1986. godine i da od tada nije bilo većih ulaganja. Zadnja dva mjeseca već im na računima za utrošenu energiju pokazuje uštedu od 50 posto u iznosima koje plaćaju.

Načelnik Boban istakao je da se na području općine Velika događaju velika ulaganja u školstvo, jer se radi projekt energetske obnove OŠ Ivana Gorana Kovačića u Velikoj i Područna škola u Oljasima.
Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je uspio u svom protivljenju gašenju Područnih škola, a u međuvremenu ih je sve energetski obnovio ili traje obnova, te je povećan broj učenika u tim školama, ističe da će se suprotstaviti argumentima i novoj mreži škola. Tom novom mrežom i ova OŠ u Trenkovu trebala bi postati samo Područna škola do četiri razreda, a ponovno su neke škole predviđene za ukidanje. Ponovno ćemo morati glasno reći ne, jer nema opravdanja za neke uštede, a da mi ponovno ostanemo u selima bez škola. To nije potez koji će zaustaviti iseljavanje mladih obitelji, nego naprotiv, neće ih niti vratiti u Hrvatsku. Upravo ovakvim ulaganjima u energetsku obnovu možemo postići potrebne uštede, a uz ušteđena sredstva moći ćemo dalje ulagati u školski sustav, osuvremeniti nastavu, nabaviti novu školsku opremu. Obilazimo sve osnovne i srednje škole, bilježimo potrebe te krećemo u novi ciklus i zamah ulaganja i to uređenja škola iznutra, nabavku novog namještaja i novih učila. Puno je toga što još moramo popraviti i nabaviti, ali u tome ćemo svi zajedno i uspjeti – istakao je župan Tomašević.

Prigodni programu pripremili su članovi Tamburaškog školskog orkestra koje vodi profesor Zvjezdan Marjanović, a izveli su niz popularnih tamburaških skladbi.

elementi vidljivosti