Subota, 23 Veljača 2019 11:08

Od smotre povijesnih postrojbi, glasnog pucanja do proslave u vinogradima na Požeškoj gori

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

NAJAVLJENA DOGAĐANJA UZ DAN GRADA POŽEGE I GRGUREVO -

POŽEGA - Bliži se 12. ožujka, dan kada obilježavamo i slavimo Dan grada Požege i Grgurevo, a što sve naše sugrađane očekuje ove godine najavili su na press konferenciji gradonačelnik Darko Puljašić i Silvija Podoljak, direktorica ureda Turističke zajednice grada Požege.

- Ožujak je mjesec u kojem u gradu Požegi ima pregršt prekrasnih događaja, njih čak više od 40 i siguran sam da će, kako naši sugrađani, tako i njihovi gosti, uspjeti pronaći nešto za sebe. Svi zajednički možemo uživati u blagodati naših brda i dolina i u našem Grgurevu koje je jedinstveno u RH. Imamo određene novine jer svake godine pokušavamo biti inovativni i zanimljivi kako bismo privukli što veći broj turista. – rekao je gradonačelnik Puljašić i pozvao sve sugrađane da sudjeluju u programu obilježavanja ovogodišnjeg dana grada.

Program obilježavanja počinje već 1. ožujka sa 18. Požeškim Plesokazom koji traje tijekom cijeloga vikenda. Tu su 49. Dani Glazbene škole Požega koji traju od 4. do 8. ožujka, a svaka večer donosi novi koncert vrhunskih glazbenika. Uz tradicionalni Dan žena u požeškoj Gradskoj knjižnici, bit će održana i dva predavanja, ono Gorana Hruške na temu Požege u vrijeme osmanlijske vladavine te tribina u organizaciji Hrvatskog povijesnog društva „Požežani“ na temu bitke na brdu Sokolovac i oslobođenju od Osmanlija.

- Poseban naglasak stavljamo na 9. ožujka kada zapravo proslavljamo Dan grada. Već od 8 sati kreće Malonogometni turnir grada Požege, od 10 sati TZ Grada Požege i Udruga turističkih vodiča Požeško – slavonske županije organiziraju turistički razgled grada uz stručno vodstvo, a tu je i besplatna grgurevska vožnja kočijom u organizaciji Konjogojstvene udruge Vallis Aurea. U šetališnoj zoni očekuje nas Sajam rukotvorina i starih zanata, a centralni događaj svakako je svečani mimohod povijesnih postrojbi i smotra povijesnih postrojbi koje počinju od 11 sati. Ove godine u organizaciji Grada Požege, Gradskog kazališta, TZ i Plesnog studija Marine Mihelčić pripremili smo jedno uprizorenje legende o fra Luki – rekla je direktorica Podoljak.

Svi zainteresirani posjetitelji i gosti moći će nakon ovog uprizorenja uz Udrugu Zdravi život prošetati upravo od Trga sv. Terezije i spomenika fra Luki prema velikom događaju - „Bike and Hike Grgurevu“ po Požeškoj gori. Naime, od 12 sati na obroncima Požeške gore na nekoliko lokacija posjetitelje očekuje pregršt doživljaja. Svi posjetitelji će moći za samo 25 kuna, koliko simbolično košta čaša, degustirati domaće specijalitete, kušati vina i dobro se zabaviti uz vesele domaćine. Tri su obilježene lokacije gdje posjetitelje očekuje degustacija čobanca, gojtana s pekmezom, slavonskih kobasica i slanine, vina kuće i voćnih rakija. Uz dobru hranu ovdje ćete uživati u prekrasnim putovima Požeške gore, u gostoprimstvu domaćina, zabavi uz slavonske tamburaše, šetnjama uz vinograde, ali i, ako želite, vožnjama biciklima koje možete iznajmiti kod Luks Bike Adventure.

Kao nastavak priče „Bike&Hike“ već drugog dana, u nedjelju 11. ožujka, uslijedit će obiteljski izlet na Požešku goru kojega organizira HPD Gojzerica. Organizirana su i brojna sportska događanja, od tradicionalnog Malonogometnog turnira Grada Požege do Odbojkaškog turnira, a mjesec će biti ispunjen i brojnim koncertima, izložbama i kazališnim predstavama.