Utorak, 05 Veljača 2019 10:11

Održana prezentacija projekta IQM Destination Požega

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GRADONAČELNICIMA, NAČELNICIMA I PREDSTAVNICIMA TURISTIČKIH ZAJEDNICA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA - U Gradskoj vijećnici Grada Požege održana je prezentacija projekta IQM Destination Požega kojemu se nazočili gradonačelnici, načelnici i predstavnici turističkih zajednica Požeško-slavonske županije, ujedno i direktorica TZ Požeško – slavonske županije Maja Jakobović.6b9280c40102728fdda72814fe9e4098 XL

Projektom IQM Destination POŽEGA autorice Đurđica Šimičić i Anamarija Cicarelli žele postaviti standard da se destinacijom upravlja u pravom smislu riječi, ali i stvaraju nove ekonomske vrijednosti u destinaciji.

Cilj projekta je sustavno poticanje i provođenje upravljanja kvalitetom u destinaciji. Zajednička suradnja, sinergija u destinaciji, komunikacija i poticaj za kvalitetu učinit će turizam Grada Požege i Požeško-slavonske županije konkurentnijim, snažnijim. Naglasak je na inovaciji, kreativnosti i povezanosti koja u projektu IQM Destination POŽEGA veže privatno i javno partnerstvo u destinaciji i okruženju, sa svim partnerima koji utječu na kvalitetu u turizmu. Potiče se suradnja s nacionalnim (Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica, HGK) i međunarodnim institucijama (EC, UNWTO) te svim destinacijskim subjektima u cilju izmjene znanja i iskustva.

6b9280c40102728fdda72814fe9e4098 4 XL- Sami, svatko za sebe, ne možemo napraviti ništa. Grad Požega kao središte županije u najboljem slučaju turistima može ponuditi dva dana. Ako ne odu u Kutjevo, Lipik, Veliku, Kaptol, mi nismo napravili ništa. Moramo turistima koji dolaze u Slavoniju moći ponuditi sedam dana aktivnosti i raznolikosti. Potrebna nam je pomoć stručnjaka u upravljanju destinacijom. Mi nismo jedni drugima konkurencija već potpora. Ministarstvo turizma podržava ovaj projekt i prvi smo koji imamo gotov projekt – rekao je na početku sastanka gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

Ciljevi implementacije projekta IQM Destination Požega, sukladno Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, projekt IQM Destination sukladan je u ciljevima i strateškim smjernicama. Integralnim sustavom kvalitete u destinaciji konceptualno postavljenim na ovaj način želi se u Gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji implementirati kvalitetu koja potiče kontrolirani napredak u proizvodima i uslugama u destinaciji. Implementacijom ovog projekta pokušaj je rješavanja ujednačenost kvalitete usluge i ponude u destinaciji.

Pilot projekt započeo je 2017. godine na Lošinju, destinaciji koja je 2015. godine 6b9280c40102728fdda72814fe9e4098 3 XLdobila UNWTO nagradu za inovaciju i kreativnost, 3. mjesto u svijetu. Standardi u destinaciji kod donošenja IQM Destination standarda u 80% jednaki su u svim destinacijama, a 20% standarda prilagođavaju se autentičnosti i pozicioniranju destinacije. Potrebno je nakon uvođenja standarda u destinaciji pratiti projekt, kontrolirati kvalitetu, održavati koordinacije sa subjektima, proučavati i proaktivno sudjelovati u rješavanju izazova iz izvještaja o uspješnosti projekta, inovirati preporuke za poboljšanje poslovanja.

U cjelokupnom projektu temeljito i dugotrajno je istraživan i osmišljen koncept prilagođen potrebama gosta, potrebama stanovnika, trendovima u turizmu i odgovornom i održivom upravljanju destinacijom:

Socijalna dimenzija – zapošljavanje, edukacije, unapređenje zadovoljstva stanovnika, cjeloživotno obrazovanje, očuvanje tradicije.

Ekonomska dimenzija – podizanje konkurentnosti, upravljanje kvalitete u destinaciji ima ulogu objedinjavanja što većeg broja subjekata, čime projekt postaje kvalitetniji i sveobuhvatniji. Zajednička suradnja, sinergija u destinacijama, komunikacija i poticaj za kvalitetu učiniti će hrvatski turizam konkurentnijim, snažnijim i kvalitetnijim.

6b9280c40102728fdda72814fe9e4098 5 XLOkolišna dimenzija – očuvanje bioraznolikosti, edukacija o prirodnim resursima, očuvanje poticaj na očuvanje okoliša… usluge bazirane na lokalnom bilju i sl.
Provođenje programa Integralnog upravljanja kvalitetom IQM Destination Požega podijeljeno je u 3 faze – min. 2-3 godine realizacije.

Partneri u provođenju IQM Destination Požega su Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, Turistička zajednica Grada Požege i Grad Požega kao nositelji projekta.