Srijeda, 12 Prosinac 2018 09:41

Povećati kompetencije i mogućnosti veće zapošljivosti nezaposlenih žena Pleternice

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA „CVJETNA BUDUĆNOST“ II  - 

PLETERNICA – U prostoru Hrvatske knjižnice i čitaonice u Pleternici održana je početna konferencija projekta „Cvjetna budućnost II“ čiji je nositelj Grad Pleternica. 

Projekt „Cvjetna budućnost II“ nastao je kao akcijski plan Grada Pleternice kojim će se učinkovito provesti dio Županijske strategije razvoja ljudskih potencijala PSŽ, za razdoblje 2015.-2020.

Projekt je nastavak na uspješno provedeni prethodni projekt, također nositelja Grada Pleternice, „Floral Future-Cvjetna budućnost“, koji je bio kao i ovaj projekt, usmjeren ka ženama u nepovoljnom položaju.

Projektom se žele povećati kompetencije i mogućnosti veće zapošljivosti nezaposlenih žena na pleterničkom području. Na taj način želi ih se ohrabriti na aktivnije sudjelovanje u svim društvenim aspektima, utjecati na poboljšanje njihovog obiteljskog i društvenog života, a time utjecati i na ukupno pozitivnije ozračje života u sredini.

Projekt će aktivirati 41 nezaposlenu ženu te im pružiti kroz program osposobljavanja i edukacije, realne mogućnosti za zapošljavanje. Po završetku programa, svaka će polaznica dobiti certifikate/potvrde, za sljedeća osposobljavanja/edukacije:

Uzgajivačica cvijeća (upis u radnu knjIžicu), Uzgajivačica ljekovitog bilja (upis u radnu knjižicu), Aranžer, cvjetni dizajner (potvrda), Osposobljavanje Tehnike kompostiranja (potvrda).

Dodatno će pohađati i online tečaj izrade CV-a, online tečaj traženja posla, te proći psihološke radionice u svrhu osnaživanja i motiviranja za aktivaciju ulaska na tržište rada.

Nakon osposobljavanja i edukacija, polaznice će imati praksu u postojećem plasteniku, koji je proizašao iz prethodnog projekta. A cvijeće nastalo u plasteniku, radom naših polaznica, ukrašavat će gradske javne površine.                                

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u 100 %-tnom iznosu od 984.399,00 kn te traje 24 mjeseca. Uz prijavitelja Grad Pleternicu, projekt podržavaju i partneri projekta: Poduzetnički centar Pleternica d.o.o., HZZ PU Požega, Hrvatsko žensko društvo Pleternica, Pleternički komunalac d.o.o. te Regionalni koordinator razvoja PSŽ.

Početnoj konferenciji u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica uz sve zainteresirane kandidatkinje za sudjelovanje u projektu nazočili su predstavnici partnera, Jasminka Antunović, ispred Zavoda za zapošljavanje, Područna služba Požega, dr. sc. Anton Devčić, voditelj projektnog tima Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije i pleternička gradonačelnica Antonija Jozić.

- Ovaj projekt je usmjeren edukaciji i usmjeravanja i osnaživanja nezaposlenih žena da pronađu svoje radno mjesto. To je i jedno psihološko osnaživanje da ne posustanete u ovim teškim vremenima, kada je uistinu jako teško naći posao. Drago nam je da u ovom projektu imamo odličan odaziv žena i da već od sutra kreću edukacije. Kada smo potpisivali ugovor za ovaj projekt s ministrom Pavićem u Zagrebu, moram istaći da od preko 30 ugovora za projekte samo su dvije jedinice lokalne samouprave imale svoj projekt, od kojih je jedan Grada Pleternice. Vrlo malo se jedinica lokalne samouprave odlučilo prijaviti takav projekt jer su takvi projekti vrlo zahtjevni. Mi u gradu Pleternici vidjeli smo da su žene kod nas i u postotku više nezaposlene u odnosu na muškarce. Zbog toga veliki dio naših aktivnosti ide upravo za jačanje gospodarstva i zapošljavanje - istakla je gradonačelnica Jozić, te dodala da će se pri realizaciji projekta koristiti veliki plastenik koji je prije nekoliko godina podignut također iz projekta, a sve vrijeme u tom plasteniku se uzgaja cvijeće i zelenilo za gradske javne površine.

OP ULJP ESF logo lenta i napis