Nedjelja, 05 Kolovoz 2018 15:35

Svečano obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POŽEGA - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja obilježen je svečanošću i polaganjem vijenaca na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade i potom svetom misom u katedrali. Vijence su položila izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, vojske, policije, Požeško-slavonske županije, Grada Požege, Općine Kaptol, Ministarstva obrane, Ureda državne uprave, županijskog i gradskog odbora HDZ-a i drugi.

Okupljenima je današnji blagdan čestitala Kata Ronko, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja u Domovinskom ratu te u svom obraćanju naglasila kako je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dan hrvatskih branitelja najveći praznik slobode u neovisnoj samostalnoj i demokratskoj hrvatskoj državi, kada se s ponosom u srcu sjećamo naših poginulih kćeri i sinova, koji su svoju mladost, svoje snove podarili za slobodnu Hrvatsku, za Požegu i Požeštinu. Prigodnim riječima nazočnima su se obratili i gradonačelnik Požege Darko Puljašić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

- Ovo je prekrasan dan, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja- ove riječi govore sve, govore sve o nama Hrvatima. Podsjećaju nas da ne smijemo zaboraviti slavnu povijest, a posebno ne smijemo zaboraviti majke, očeve, djecu onih koji su bili spremni dati ono najviše, svoj život kako bi mi danas mogli stajati ovdje, uz svoj barjak. Ali, isto tako imamo i obvezu upravo zbog njih stvarati Hrvatsku onakvu kakvu su ju oni sanjali da bude dobra, kvalitetna, da se u njoj može živjeti onako kako su oni zamišljali. Imamo priliku, imamo znanje, ali samo jedinstvom možemo to postići. Naša vojska i policija jamstvo su budućnosti u kojoj više nitko nikada neće napasti domovinu, ali i mi svi ostali moramo biti spremni, spremni nastaviti borbu za boljitak. Moramo svojoj djeci omogućiti da se nikada više ne moraju bojati rata već da svoje snage i sposobnosti usmjere u znanje u bolju budućnost i kvalitetniji život na ovim prostorima, uz trajni osjećaj ponosa i slave zbog onih koji su za to dali živote. – poručio je gradonačelnik Darko Puljašić.

-Sjećamo se i prisjećamo vremena kada je Domovina postala realnost, Europa i svi oni u svijetu koji nas nisu htjeli prihvatiti i priznati, morali su shvatiti da Hrvatska postoji. Danas smo čimbenici u Europskoj uniji, a suvremena hrvatska vojska koja je danas zbog znanja, sposobnosti i vrijednosti svojih pripadnika visoko cijenjena i u Europi i u NATO savezu, jamstvo je stabilnosti, mira i sigurnosti. Mi ni onda ni sada nemamo druge domovine već jednu jedinu Hrvatsku. Stoga hvala hrvatskim braniteljima, hvala vama roditeljima, ovo je dan sjećanja, dan ponosa, dan pobjede i hrvatskih branitelja, ali i dan kada svijet gleda prema Hrvatskoj ponosnoj zemlji koja je znala obraniti svoje – rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Nakon polaganja vijenaca služeno je svečano euharistijsko slavlje u Katedrali sv. Terezije Avilske kojeg je predvodio generalni vikar Požeške biskupije msgr. Josip Krpeljević.