Četvrtak, 19 Srpanj 2018 13:24

Energetska obnova višestambenih zgrada u Požegi bit će gotova do kraja kolovoza

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEGA – Energetska obnova višestambenih zgrada koje su na upravljanju tvrtke Komunalac d.o.o. Požega, u punom je zamahu. Projekt je sufinanciran sredstvima EU, a za energetsku obnovu prijavljeno je ukupno 12 višestambenih zgrada na upravljanju tvrtke Komunalac – devet s područja Grada Požege, jedna s područja Grada Kutjeva i dvije s područja Općine Čaglin. Ovih dana u tijeku su radovi na dvije zgrade u ulici Slavka Kolara u Babinom Viru.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja objavilo je 17. listopada 2016. godine javni Poziv za dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu višestambenih zgrada koja se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Po objavi javnog poziva te po provedenom informiranju stanara putem javnih tribina, obavijesti i sl., za energetsku obnovu odlučilo se 12 višestambenih zgrada kojima upravlja Komunalac Požega d.o.o. – devet s područja Grada Požege, jedna s područja Grada Kutjeva i dvije s područja Općine Čaglin. Radovi energetske obnove na svim prijavljenim zgradama trebali bi biti gotovi do 31. kolovoza, rekao je direktor Komunalca Anto Bekić.

- Glavni uvjeti za prijavu na objavljeni javni poziv bili su suglasnost natpolovične većine suvlasnika, pripadnost višestambene zgrade D, E, F ili G energetskom razredu, legalnost objekta te obavezno postizanje uštede energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini (kWh/god) od najmanje 50 posto po provedbi projekta. Sveukupna procijenjena vrijednost projekata energetske obnove 12 višestambenih zgrada je 11.014.838,49 kn (s PDV-om), od čega je 6.636.092,04 kn (s PDV-om) bespovratnih EU sredstava. Ukupna ugovorena vrijednost radova energetske obnove prema ugovorima s izvođačima iznosi 9.366.246,60 kn (s PDV-om) - pojasnio je direktor Komunalca Anto Bekić.

Radovi koji se trenutno izvode na zgradama u ulici Slavka Kolara ukupne su vrijednosti 1.131.175,77 kuna, a EU sufinanciranje iznosi 823.087,83 kune.Po završetku radova energetske obnove i ove zgrade pružit će svojim stanarima kvalitetnije uvjete stanovanja, veće uštede energije i veću vrijednost njihove nekretnine.

Tekst: S.P. Foto: S.P.