Četvrtak, 08 Ožujak 2018 13:00

Energetska obnova donijet će uštedu 54% energenata i svrstati školu u C energetski razred

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA ENERGETSKA OBNOVA ZGRADE OSNOVNE ŠKOLE "VLADIMIR NAZOR" TRENKOVO -

TRENKOVO - Nakon početnih konferencija održanih krajem prošle godine došao je red na početnu konferenciju energetske obnove zgrade Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Trenkovo. Sedmi je to projekt energetske obnove, od ukupno 12 projekata s područja Požeško-slavonske županije koji su uspješno prijavljeni na Javni poziv „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“, referentne oznake 4c1.3. Veliku pomoć pri formiranju i prijavi projektnog prijedloga dala je Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o., a Požeško-slavonska županija je podržala ovaj projekt pružajući financijsku pomoć u udjelu sufinanciranja koji se odnosi na korisnika.

Uvodnu riječ dobrodošlice izrekao je ravnatelj trenkovačke škole Josip Prološčić, o projektu je govorila direktorica Regionalne razvojne agencije Panora, Senka Horvat, o projektima koje prati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost govorio je Tomislav Ilić, a o projektima Europske unije koje provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja govorila je Dijana Bravić iz ministarstva.

Energetska obnova zgrade OŠ „Vladimir Nazor“ Trenkovo obuhvaća povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju novog visokoučinkovitog sustava grijanja, izvedbu rampe za invalide kao pomoći za svladavanja visinskih razlika, stručni nadzor građenja, energetski pregled zgrade, izradu izvješća o energetskom pregledu zgrade i energetskog certifikata nakon provedene energetske obnove, promidžbu i vidljivost projekta, upravljanje projektom i administraciju te aktivnosti stručne podrške Partnera. Partner na ovome projektu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 1.693.239,64 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira do 966.483,49 kn, a ostatak preuzima Požeško-slavonska županija kao osnivač škole. Škola se uz pomoć „Panore“ prijavila i na Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, od kojega je odobreno sufinanciranje vlastitih sredstava Korisnika u iznosu do 488.124,84 kn.

Energetska obnova će rezultirati uštedom toplinske energije za grijanje u iznosu od 54,44% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada će iz energetskog razreda D prijeći u energetski razred C. Završetak projekta se očekuje do kraja veljače 2019. godine.

Treba napomenuti da je izrada glavnog projekta energetske obnove financirana kroz Pilot projekt „Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“, referentne oznake 4c1.1. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 65.700,00 kn, a sufinanciran je od strane Europskog fonda za regionalni razvoj, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Požeško-slavonske županije.

Da je Požeško-slavonska županija posebno učinkovita s projektima energetskih obnova i uređenja svojih škola istakao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, a već šest projekata obnove Područnih i osnovnih škola je gotovo dok su četiri u provedbi. - Ponosan sam što kao jedna manja županija prednjačimo u ovim projektima energetske obnove svojih škola, ali i javnih zgrada. Ukupno ćemo kroz ove projekte priskrbiti oko 30 milijuna kuna, na taj način podići standard školama i osigurati nova radna mjesta u graditeljskom sektoru. Imamo pripremljeno još 70-tak milijuna novih projekata za koje znam da će nam biti odobrena – rekao je župan Tomašević.

Početna konferencija je započela i završena s izvedbom četiri skladbe školskog Tamburaškog orkestra, a voditelj prof. Zvjezdan Marjanović istakao je da svaki drugi učenik u ovoj školi svira u školskim orkestrima neki od instrumenata. Školu trenutno pohađa 183 učenika.

osnovni elementi vidljivosti