Četvrtak, 08 Ožujak 2018 12:47

Sve je spremno za situaciju obrane od poplava

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SASTANAK STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE I VODITELJA ŽURNIH SLUŽBI -

POŽEGA – Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević sazvao je Stožer civilne zaštite i sve voditelje žurnih službi i zaštite i spašavanja, želeći dobiti izvješća o stanju i spremnosti za eventualne situacije poplava na našem području. Niz godina imali smo poplave u proljeće, koda vodotoci zbog topljenja snijega i čestih i velikih oborina prerastu svoje tokove, nabijaju i izliju se.

- Želim dobiti prave informacije od Stožera civilne zaštite i svih onih koji su zaduženi za pripremu i preventivu od elementarnih nepogoda. Naš sustav 112 ali i stožer Civilne zaštite u cijelosti su spremni. Imamo ubrzano topljenje snijega, na Papuku imamo još od 50-70 cm snijega, imamo i kišu nekoliko dana, te se moramo spremiti za eventualne poplave. Za sada je situacija pod kontrolom, samo malo povećani vodotoci, a sve službe su spremne, od vatrogasaca do policije. Nadam se da neće biti potrebno, ali neka bude spremno – istakao je župan Tomašević, koji ocjenjuje da je najugroženiji dio oko Orljave u slučaju naglog topljenja snijega, i to područje iznad Brestovca, te nizvodno od Požege, gdje je i do sada bilo izlijevanja i poplavljenih poljoprivrednih površina, gospodarskih i stambenih jedinica.

- Gotov je projekt koji bi od Požege do Pleternice uz Orljavu dobio dvometarski nasip, kojim bi se zaštita sva naselja nizvodno od Požege i posebno grad Pleternica. Taj projekt je važan za nas i želimo ga što prije realizirati. Ponovo proizlazi da bi te sve probleme uspješno riješili s Akumulacijom Kamenska, koji je ključni i temeljni objekt cijele Požeštine – dodao je župan Tomašević.