Subota, 24 Veljača 2018 10:52

Akti grada i Statut usklađeni s novim „lex šerifom“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

6.  SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA POŽEGE -

POŽEGA – Ovo je bila jedna od najkraćih sjednica po dnevnom redu Gradskog vijeća grada Požega, jer se sastojala od nekoliko formalnih točaka usklađivanja akata grada Požege sa Zakonom, popularno nazvanim „lex šerif“. Tako je donesena Statutarna Odluka o izmjenama i dopunama Statuta Grada Požega te usvojen prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Gradskog vijeća Grada Požege. Odluke su usvojene većinom glasova.

Prihvaćen je i prijedlog Odluke o davanju suglasnosti na Statutarnu Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Gradske knjižnice i čitaonice Požega.

Jedina točka koja nije imala veze sa „lex šerifom“ bio je Prijedlog Odluke o donošenju Plana gospodarenja otpadom za razdoblje 2017. – 2020. godine. Ovo je jedna od strateških Odluka koja će uvelike promijeniti i odrediti način života građana Požege koji se moraju početi više brinuti o odlaganju otpada na ekološki i održivi način. Plan je izradila tvrtka „Eko savjetnik“ iz Slavonskog Broda. Građane očekuje odvojeno sakupljanje svih vrsta iskoristivih otpada, ali i recikliranje, kompostiranje, bio razgradivi otpad, reciklažna dvorišta, centri za gospodarenje otpadom. U svakom slučaju otpad se neće više sakupljati kao do sada sve u jednu kantu, u jedan kamion i na odlagalište Vinogradine. Sav kućni otpad građani će razdvajati u najmanje šest kategorija, a veličina njihovog računa ovisit će o što manjoj količini otpada u zelenim kantama, a što više razdvojenog otpada. Do 2020. moramo razdvajati 70% dosadašnjih količina otpada.

Sjednici nisu nazočili svi vijećnici oporbe, neke nismo ni prošle godine, a ni u posljednje vrijeme, često viđali na sjednicama. Na Aktualnom satu bila su postavljena dva pitanja, a oba su se odnosila na pojašnjenje pitanja oko gradnje sportske dvorane uz OŠ Dobriše Cesarića, o čemu je pitala vijećnica Tamara Puač, te pitanje vijećnika Dražena Pekčeca kako će gradonačelnik ispuniti obećanje dano medijima da će do kraja njegovog mandata sve gradske škole imati sportsku dvoranu, ako ta sredstva nisu planirana u projekciji proračuna do 2020. godine, te iz kojih sredstava ih planira graditi. Požeški gradonačelnik Darko Puljašić je obećao odgovore poslati pisanim putem, „golubom pismonošom plavo-bijele boje“, te je Aktualni sat ekspresno završio.