Srijeda, 28 Veljača 2018 09:48

Spajaju se Općinski i Prekršajni sud u Požegi

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

NOVOST U POŽEŠKOM PRAVOSUĐU -

POŽEGA / ZAGREB – Paketom novih zakonskih propisa iz oblasti pravosudnog sustava naše zemlje koje je donio Hrvatski sabor bit će podosta novina i u funkcioniranju požeškog pravosuđa.

Značajniji pad priliva prekršajnih predmeta nakon izmjena mjerodavnog prekršajnog zakonodavstva 2015.  godine pokazao je neperspektivnost daljnjeg zadržavanja posebnog ustroja prekršajnih sudova, čijim će spajanjem s općinskim sudovima biti omogućeno racionalnije korištenje sudaca i službeničkih potencijala.

Ovim se prijedlogom Zakona predlaže spajanje svih općinskih i prekršajnih sudova u RH, a spajaju se sudovi sa sjedištem u istom gradu što u konkretnom slučaju znači spajanje Općinskog i Prekršajnog suda u Požegi i to od 1. rujna ove godine.

Imajući u vidu dobre prostorne uvjete u zgradi pravosudnih institucija u Požegi to će biti ekonomično i efikasno riješeno.  

Predsjednicima prekršajnih sudova ustanovljenih Zakonom o područjima i sjedištima sudova  danom stupanja na snagu ovog Zakona prestaje dužnost predsjednika suda. I to je u Požegi jednostavno i brzo primjenjivo jer Prekršajni sud nekoliko godina nema predsjednika jer ga nadležno državno tijelo nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja nije imenovalo tako da kroz to vrijeme tu instituciju vodi vršitelj dužnosti predsjednika!

Pri izradi nacrta novih područja pojedinih općinskih sudova u obzir su uzeti sljedeći parametri: veličina i geografska specifičnost pojedinih područja, broj stanovnika, prometna povezanost, kadrovski i statistički podaci o radu sudova te infrastrukturni uvjeti za ustanovljavanje novih sudova.

Očekivani pozitivni učinci predložene reorganizacije su ujednačavanje radne opterećenosti sudaca, skraćivanje trajanja sudskih postupaka i smanjenje broja neriješenih predmeta u općinskim sudovima, mogućnost jedinstvenog i punog iskorištavanja svih ljudskih potencijala pravosudnih tijela koja se spajaju (naročito mogućnosti da se dosadašnji suci prekršajnih sudova odrede za rad na drugim vrstama predmeta), olakšano upravljanje pravosudnim tijelima zbog manjeg broja lokacija na kojima djeluju, smanjenje ukupnog broja upravljačkih funkcija u sudovima (predsjednika sudova i odjela) i veći broj rješavatelja, te racionalizacija putnih troškova pojedinih pravosudnih dužnosnika i službenika (koji su nakon reorganizacije 2015. bili primorani raditi u drugim mjestima).

Općinski sud u Požegi nadležan je za područje općina Brestovac, Čaglin, Jakšić, Kaptol i Velika, te gradova: Kutjevo, Pleternica i Požega.

Tekst/foto: D.K.