Nedjelja, 04 Lipanj 2017 20:41

Grad Požegu preuzeo Darko Puljašić, a u općini Jakšić Ivica Kovačević ponovio načelnički mandat

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PRIVREMENI REZULTATI DRUGOG KRUGA LOKALNIH IZBORA BEZ IZNENAĐENJA U POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI - 

POŽEGA – Nakon 100% obrađenih glasačkih listića na biračkim mjestima u Požegi i Jakšiću dobili smo privremene rezultate drugog izbornog kruga lokalnih izbora.

U gradu Požegi pobjedu i mandat gradonačelnika u sljedeće 4 godine osvojio je Darko Puljašić, dipl. iur. (HDZ) sa 61,49% dok je protukandidat Zdravko Ronko (SDP) dobio 35,42%. Nevažećih listića bilo je 3,09%. Grad Požegu karakterizira niska izlaznost birača od 41,63%.

 IMG 5519Vrlo ponosan na rezultate bio je predsjednik ŽO HDZ-a Franjo Lucić koji je istakao da nitko u Hrvatskoj nije ponovio rezultate kao HDZ Požeško-slavonske županije koji je ponovno osvojio vlast u svim općinama, svim gradovima i županiji, te još te rezultate i pojačao. Čestitao je kandidatima koji su osvojili drugi krug, u koje nije ni sumnjao, posebno u grad Požegu gdje je HDZ mijenjao kandidata za gradonačelnika i postavio u prvi plan Darka Puljašića.

- Zahvaljujem mojoj HDZ-ovoj obitelji, svim predsjednicima temeljnih ogranaka, gradskom i županijskom odboru HDZ-a na potpori i hrabrosti. Zahvaljujem svim Požežankama i Požežanima što su izabrali jedinstvo, Jednu Požegu, napredak. Mi idemo dalje i ne plačemo za prošlosti. Ljestvica je bila visoko podignuta, bilo je problema i turbulencija, ali HDZ je pokazao da može sve. Mi kad smo jedinstveni možemo sve pobijediti – istakao je odmah nakon objave podataka o pobjedi, novi požeški gradonačelnik Darko Puljašić, koji je sa svojim zamjenicima Mariom Pilonom i Ferdinandom Trohom uvjerljivo pobijedio u drugom krugu. Istakao je da naša djeca zaslužuju da mi sada zajedničkim snagama postignemo da grad Požega ne bude otok, nego sa svim mjestima i županijom poboljša uvjete življenja. Jedno od predizbornih obećanja Puljašić je pobjedonosno najavio, dobivena je suglasnost i odobrenje projekta Požeškog poduzetničkog inkubatora, koji kreće u realizaciju kao prvi projekt nove vlasti u gradu Požegi.

U stožeru SDP nismo našli niti kandidata Zdravka Ronka, niti nikoga od aktivista, tako da nismo mogli dobiti izjavu o izbornim rezultatima.

 kovacevic2U općini Jakšić još jedan mandat načelnika osvojio je Ivica Kovačević, dipl. ing. agr. (HDZ, HSS) sa 55,99%, dok je Zdenko Biondić, dipl. oec. (kandidat grupe birača) dobio 42,21%. Nevažećih listića bilo je 1,80% uz natpolovičnu izlaznost birača od 54,66%.

Iako je općina Jakšić jedna od najuspješnijih općina, dosadašnji načelnik Kovačević je ušao suprotno svim očekivanjima u drugi krug, jer su se pojavile uz SDP, čak tri nezavisne liste, te je tako ovaj puta dobio sve protiv sebe. Iako je bio uvjerljivi pobjednik prvog kruga, nije imao dostatno glasova, pa je ušao u drugi krug.

- I u drugi krug sam ja kao kandidat ušao u utrku u kojoj su ponovno svi bili protiv mene, no ja sam išao sa svojim programima, sa projektima s kojima sam dovukao sredstva u općinu. Ja sam ponudio novi program četverogodišnjeg razvoja, a moji protukandidati ništa, osim neostvarivih obećanja i projekata protiv mene, protiv dosadašnje općinske vlasti. Pri tome se nisu libili ni niskih udaraca, lažnih prijava, mnogo izgovorenih laži, pa čak i napad na moju obitelj, no nije im narod povjerovao. Ja ću nastaviti s radom na razvoju općine Jakšić i svih naselja kao i do sada - rekao je Kovačević.

Tekst/foto: Vladimir Protić