Srijeda, 08 Ožujak 2017 13:44

Priopćenje predsjednika ŽO SDP-a PSŽ Zdravka Ronka povodom Međunarodnog dana žena

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

- Sve žene, sve majke, sve sestre, djevojke, kolegice i prijateljice želimo podsjetiti na dostignuta rodna prava kroz ovih stotinjak godina borbe za njihova prava i emancipaciju.

No, još i više, osobito danas kad su i kod nas u RH sve evidentniji nasrtaji na ta rodna prava, pozivamo sve na otpor prema svima onima koji bi zatirali i dosad izboreno.

Moramo dići glas protiv teških socijalno-ekonomskih uvjeta u kojima žive žene svih dobi u Hrvatskoj – u kojima 96% novozaposlenih žena dobiva ugovore na određeno vrijeme, gdje su izložene seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju na radnom mjestu, gdje primaju manje plaće za jednak rad i još manju mirovinu, gdje država na njih prebacuje obvezu brige i skrbi za najosjetljivije skupine, gdje im se uskraćuju reproduktivna i seksualna prava i besplatna zdravstvena skrb, gdje žene nisu zaštićene od nasilja već izložene sustavnoj diskriminaciji.

I zato, dignimo svoj glas, tražimo socijalnu pravdu, ne dozvolimo daljnje urušavanje ženskih ljudskih prava i tražimo od Vlade RH da prestane kršiti ustavne odredbe, zakone i međunarodne dokumente.

I znanja radi, svjetski ekonomski forum upozorava kako je gospodarski jaz između spolova sve veći i veći i da još narednih 170 godina žene neće dostići tu ekonomsku jednakost.

A da ih se ne koka kao zečeve po stanovima,ulicama i automobilima, po našem pravosuđu moguće je da će proći još i više.

I zato još jednom,dignimo svoj glas do neba! – stoji u priopćenju Zdravka Ronka, predsjednika ŽO SDP-a PSŽ povodom Međunarodnog dana žena.