Utorak, 21 Ožujak 2017 09:36

Članice Katarine Zrinske cvijetom narcisa protiv raka dojke

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEGA – Zajednica žena HDZ-a „Katarina Zrinska“ Požeško-slavonske županije i Grada Požege u pješačkoj zoni i Cehovskoj ulici na prigodnom štandu dijelile su ženama cvijet narcisa, nježni proljetni, žuti cvijet koji je simbol borbe protiv raka dojke.

- Budući da obilježavamo Dan borbe protiv raka dojke i Dan narcisa odlučili smo dijeliti informativne i edukativne letke te znakovitu narcisu, upoznati žene što je to rak dojke, upozoriti ih na potrebu samopregleda. U suradnji s udrugom Europa Dona na našem letku nalazi se i poziv da svi, i muškarci žene mogu donirati sredstva za kupnju aparata za jednokratno zračenje oboljelih. Pozivam sve da se uključe u ovu akciju – istakla je predsjednica županijske Katarine Zrinski, Anamarija Blažević, koja dodaje da su žene iz zajednice htjele same donirati narcise, no još uvijek u našem kraju nisu procvale zbog nedavnih hladnih dana, pa su skupljale dobrovoljne priloge međusobno i kupile. Slične akcije održat će se ovih dana i u općinskim i gradskim zajednicama žena Katarina Zrinska, gdje će se koristiti i domaći narcisi.

Zloćudni tumor dojke – karcinom dojke, rak dojke, najčešći je zloćudni tumor kod žena, bolest je kod koje se maligne stanice nalaze u tkivu dojke. Svaka dojka ima 15 do 20 režnjeva, koji imaju male odsječke, lobule. Tanke cijevi nazvane duktusi povezuju režnjeve i lobule. Najčešći tip zloćudnog tumora dojke je duktalni zloćudni tumor. nalazimo ga u duktalnim stanicama. Lobularni zloćudni tumor češće nalazimo u obje dojke nego je to slučaj u drugih zloćudnih tumora dojke. Nasljedni zloćudni tumor dojke čini otprilike 5 do 10 posto svih zloćudnih tumora dojke. Razvijeni su testovi koji mogu odrediti tko im tu genetsku promjenu mnogo prije nego se zloćudni tumor pojavi.

Tekst/foto: Vladimir Protić