Četvrtak, 08 Rujan 2016 16:02

HDSSB: Romićev natječaj je udar u zdrav mozak

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Hrvatska poljoprivreda, a osobito poljoprivreda u Slavoniji, Baranji i Srijemu ovisi o novim investicijama i transferu znanja i tehnologija, stvaranju proizvoda na uređenom tržištu, a jedna od mjera ostvarivanja ciljeva u samodostatnoj proizvodnji hrane u Hrvatskoj je korištenje sredstava iz Programa ruralnog razvoja, Mjera 4.

Na žalost, najnovijim pravilnikom i natječajem kojeg najavljuje tehnički ministar poljoprivrede Davor Romić pokazuje se sva rušilačka energija, podcjenjivanje i udaranje u zdrav mozak slavonskog seljaka, na način da cijela Hrvatska može dobit 70% subvencija, a Slavonci i Baranjci maksimalno 50%? Dakle, lakše je sufinancirati vidikovac i kušaonicu smokava na Hvaru nego štalicu, kravicu i voćnjak u Slavoniji! Zašto?

Selo i seljaci s velikom su željom očekivali blagonaklonost i razumijevanje Ministarstva poljoprivrede, a dobili su šamar neznanja i zabluda, a još više laž da je uopće moguće raspisati treći natječaja kojim će se obećavati blagostanje, a da nisu završena prethodna dva.

Toliko neznanja, nestručnosti i prebacivanja odgovornosti, a samo da bi se skrio vlastiti nerad i neznanje do sada nije zabilježeno u povijesti hrvatske politike. Ovakvim neznanjem, neradom i obmanjivanjem javnosti Most i njegov tehnički ministar Davor Romić nanese duboke i trajne štete seljacima u Slavoniji kojima.

I to nije kraj jer ministar Romić nije hrvatski Robin Hood nego Most-ov administrator čija politika ne vidi niti se vodi dalje od interesa pojedinaca iz Metkovića i Zagreba, a svojim postupcima još više tjera mlade na iseljenje, a one koji su mladi i izvrsni na rub propasti.

Zato moramo imati jasne agrarne politike, a to je politika HDSSB-a s vjerodostojnim mjerama. Mjere u Programu HDSSB-a za poljoprivredu usmjerene su osnaživanju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, i to:

- smanjit ćemo troška proizvodnje kroz izmjenu porezne politike, smanjenje cijene kapitala, izmijeniti model izravnih plaćanja i Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje od 2014. do 2020.,

- povećat ćemo produktivnost i kvalitetu proizvoda uz značajno smanjenje njegove cijene primjenom novih tehnologija i znanja, a uz pomoć potpornih državnih tijela i agencija,

-potpore odobravati samo stvarnim proizvođači hrane, onima koji imaju trošak u proizvodnji hrane,

- potpore od 15.000 eura kao kategoriji potpore de minimis u poljoprivredi prema Uredbi EK broj 1408/2013. i potpore od 50.000 eura u mjerama 4. i 6. Programa ruralnog razvoja svim aktivnim OPG-ima do 2020. godine,

- otpis kamata i dijela glavnice po kreditima u poljoprivredi primjenom pravila de minimis,

- izmijeniti Program ruralnog razvoja da postane alat koji stvara konkurentnog poljoprivrednika,

- glavni uvjeti za potpore moraju biti ulaganje u ruralnom prostoru i povećavanje dohodak na selu, stvaranje proizvode dodane vrijednosti i zadržavanje ili vraćanje mladih ljudi u ruralni prostor,

- korigirat kriterije i uvjete, otkloniti ograničenja i povećat prolaznost korisnika,

- postupke legalizacije poljoprivrednih objekata provesti za jednu kunu,

- osigurati povoljne kreditne linije s niskom kamatnom stopom za korisnike mjera iz Programa ruralnog razvoja - stoji u priopćenju koje je našoj redakciji poslao HDSSB.