Petak, 09 Rujan 2016 14:12

Čak 15 političkih stranaka najavljuju kako možda neće htjeti priznati rezultate izbora 11. rujna

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Udruga za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda - KOREKTIV i Inicijativa opozicijskih stranaka za regularne izbore: Jedina opcija (Živi zid, Promijenimo Hrvatsku, Akcija mladih, Abeceda demokracije), Nema prodaje (Slobodna Hrvatska, Pokret ZAJEDNO, ORaH, Nezavisna lista Stipe Petrine), Koalicija POMAK (Hrvatska stranka prava - HSP, Hrvatska čista stranka prava - HČSP, Akcija za bolju Hrvatsku - ABH, Obiteljska stranka - OS), Blokirani – Deblokirajmo Hrvatsku, Pokret za modernu Hrvatsku, Hrvatska stranka nezaposlenih objavljuju svoje izvanredno priopćenje.

Dana 08. 09. 2016. u 17.29 sati Udruga Korektiv i Inicijativa opozicijskih stranaka za regularne izbore primila je mailom odgovor, Državnog izbornog povjerenstva, na 6 zahtjeva Inicijative koji su DIP-u uručeni toga dana ujutro, u 10.08 sati. 

Nažalost, nakon prethodnog odgovora DIP-a u kojem se načelno podržavaju zahtjevi Inicijative opozicijskih stranaka za kontrolom izbornog procesa i postupka glasanja, drugi odgovor DIP-a je dijametralno suprotan.

Naime, Državno izborno povjerenstvo u svojem posljednjem odgovoru odbilo je svih 6 legalnih i legitimnih zahtjeva Inicijative opozicijskih stranaka. Time je DIP pokazao da na ovim izborima ne želi odstupiti od uobičajene prakse koja se provodila na svim dosadašnjim izborima, a koji su po brojnim elementima bili upitne legalnosti. Ostavljena je mogućnost prevare na izborima i manipulacijama kod preračunavanja glasova u mandate.

Zbog svega navedenog, Inicijativa za regularne izbore, koju sačinjavaju 15 stranaka (3 koalicije i tri političke stranke), razmatra opciju, kao što je najavljeno, nepriznavanja izbornih rezultata.