Petak, 13 Svibanj 2016 09:25

Još jedan mandat HDZ-a će voditi Franjo Lucić

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA ZA HDZ POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Održana je na kraju izbornog ciklusa u HDZ-u, nakon izbora i Temeljnim ograncima HDZ-a, Općinskim organizacijama HDZ-a Gradskim organizacijama HDZ-a koji su svi izabrali i svoje delegate predstavnike i Županijska Izborna skupština. Na izborima je potvrđen još jedan mandat dosadašnjem predsjedniku Franji Luciću iz Pleternice, koji je tu funkciju obnaša već dva mandata. Na izbornoj Skupštini izabrani su i članovi predsjedništva koje broji 39 članova, koji su ovaj puta izabrani tako da se pokriju svi gradovi i općine ravnomjerno. Na prvoj sjednici Predsjedništva izabrat će se potpredsjednici i ostali dužnosnici. Izabrani su i delegati koji će Požeško-slavonski HDZ-a zastupati na Općem Saboru HDZ-a u Zagrebu krajem svibnja.

Nakon izbora stari-novi predsjednik Franjo Lucić je rekao: - Mi u HDZ-u prije svega želimo zadržati jedan kontinuitet. Od dolaska mene kao predsjednika Županijskog odbora HDZ-a 2007. godine, a pogotovo u zadnje ove četiri godine mi smo doista na jednom poslovnom planu, misleći kroz programe gradova i općina učinili toga jako puno. Prije svega na svim razinama gradova i općina ustabilili smo vlast jer danas svi gradonačelnici i načelnici. upravo svi dolaze iz HDZ-a. Oni su dobili povjerenje birača jer upravo naš program daje jednu garanciju opstojnosti i budućnosti u Požeško-slavonskoj županiji, u svim gradovima i općinama. Ja kao predsjednik zajedno s njima ostvarivao sam sve one projekte koji su bitni u njihovim sredinama. Sve naše projekte su prepoznali naši birači tako da smo dobili povjerenje birača na razini cijele županije.

Što će HDZ u novom četverogodišnjem mandatu napraviti naveo je Lucić: - Ono što želim u četverogodišnjem mandatu napraviti, evo upravo ovih dana hodočastili smo po ministarstvima, sa ministrima dogovaramo kapitalne projekte koji su bitni za Požeško-slavonsku županiju. Tu prije svega mislim na tri velike stvari. To je izgradnja brze ceste i izlazak Požeštine na auto cestu, a to je onaj projekt o kojem duže vremena govorimo. Za to su već radovi započeti, imamo raspisan natječaj za glavni projekt, a u narednom kraćem periodu ćemo u narednih nekoliko mjeseci ili bolje rečeno u ovoj godini imati potvrdu glavnog projekta što se tiče takve investicije koja je vrijedna 200 milijuna kuna što je za Požeško-slavonsku županiju itekako značajan za život. To su vrata naše zlatne doline i kroz takav projekt omogućiti ćemo svim onim investitorima da se približe Požeško-slavonskoj županiji i da ne budemo slijepo crijevo kao što smo to danas.

Mora se riješiti problem plavljenja našeg područja
- Ono što kao predsjednik Županijskog odbora obećavam i što smo započeli određene aktivnosti, to su upravo radovi na obrani od poplava. Svjedoci smo da smo nekoliko puta imali velike poplave i da nam je preko 500 domaćinstava bilo ugroženo kao i mnogi poslovni objekti. Upravo smo danas sa vrhom Hrvatskih voda i mjerodavnim ljudima i Ministarstvom poljoprivrede učinili sve da nasip od Pleternice do Viškovaca u dužini četiri kilometra da glavni projekt bude gotov do kraja ove godine i da ćemo u listopadu raspisati natječaj za izvođenje radova koji će biti u sljedećoj godini koji će nasip u narednoj godini u dužini četiri kilometra biti završen.

Desetljećima spominjan projekt akumulacije Kamenska mora ići
- Dogovorili smo također i za jedan veliki kapitalni objekt, a to je izgradnja akumulacije u blizini Kamenske ili bolje rečeno kod mosta u Orljavcu. Jedna velika akumulacija od 40 milijuna kubika gdje ćemo sve one vode od Brzaje i Orljave zaustaviti i zadržati tu vodu da kroz par dana kada ode silna voda i oborine koje su pale postepeno ispuštamo iz te akumulacije vodu. Prije svega želimo riješiti i pitanje energetike jer imamo u planu graditi hidro elektrane. Uz ove postojeće dvije gradi se još šest elektrana što je nešto što nam daje također hrabrosti da kažemo da ćemo pored obrane od poplava imati i energetske objekte koji će proizvodit zelenu energiju koja je danas potrebna i bitna. Naša je briga o opskrbi i odvodnji, aglomeracije u Pleternici i Požegi. To su projekti županije i HDZ-a koje nema nitko, niti jedna stranka, a mi smo oni koji upravo završavamo te projekte.

Opstojnost vlade nije upitna
Za predsjednika Lucića Lucić nije upitna opstojnost aktualne Vlade RH. Rekao je kako vjeruje u opstojnost Vlade koja je najdrugačija i najčudnija od svih dosadašnjih Vlada. - Danas imamo jednu šarolikost, imamo Domoljubnu koaliciju ali imamo i jednu suradnju sa ljudima koji dolaze iz MOST-a i nismo u koaliciji, a zajedničkim snagama želimo ostvariti prosperitet za dobrobit RH. Svakako da to nije idilična suradnja jer vidite i samo da pojedinci iz MOST-a zato što nemaju dovoljno političkog iskustva niti rada u timu iskaču u pojedinim trenutcima, pa tamo čak, rekao bih i gdje ne trebaju.

- Moram reći da kao predsjednik Županijskog odbora imam izuzetnu suradnju sa svim ministrima, onima koji dolaze iz MOST-a i onima iz HDZ-a. Nemam danas razloga da mogu reći kako mi neki ministar iz MOST-a smeta i da ne mogu do njega doći kako bi i kao zastupnik u Hrvatskom saboru s njima ostvario ideje koje smo proveli. Ministri u Vladi međusobno surađuju, a to što pojedinci u Hrvatskom saboru iskaču to je možda dokaz neke demokracije. Moram istaći da Vlada RH i njeni ministri izuzetno dobro surađuju i ove reforme koje su predložene one će u kratkom vremenskom periodu dati svoje rezultate. Svi viču dajte reforme, a kada smo predložili reforme i kada smo rekli da ćemo mijenjati zdravstveni sustav i da će te reforme zahvatiti svakog od nas, mi to onda ne želimo zbog čega sam jako zabrinut. Mi reforme moramo početi provoditi počevši od sebe.

Franjo Lucić kandidat za potpredsjednika HDZ-a
- Ja sam se kao predsjednik Županijskog odbora kandidirao i istakao svoju kandidaturu na 17. Općem saboru HDZ-a za potpredsjednika stranke. Trebam skupiti potporu, 250 potpisa izaslanika. Nadam se da ću ih dobit u našoj i susjednim županijama, Brodsko-posavskoj, Virovitičko-podravskoj i Osječko-baranjskoj.

Gradonačelnik Neferović ima apsolutnu podršku i za budućnost
Mi nemamo što raditi na konsolidiranju stranke u godini pred lokalne izbore. Mi smo upravo na Gradskom odboru pokazali i dokazali da smo na jedan demokratski način upravo osigurali izbor novog predsjednika GO. Stari predsjednik gospodin Šolić itekako je dobro je radio ali novi i mlađi ljudi koji su se kandidirali smatrali su da i njihovo vrijeme dolazi i da bi oni trebali dobiti priliku. Nitko nikoga nije nasilno smjenjivao i nitko nikoga nije potjerao. Mi ćemo i buduće i sa gospodinom Šoliće i svima onima koji rade na dobrobit HDZ-a i dalje surađivat. Ja ću biti kao poveznica kao predsjednik ŽO. Mi danas imamo stabilnost i u gradu Požegi. Naš gradonačelnik gospodin Vedran Neferović ima apsolutnu podršku u radu i suludo bi bilo govorit godinu dana prije izbora tko će biti gradonačelnik u Požegi, Pakracu, Lipiku ili Pleternici. Oni su danas čvrsto na svojim pozicijama i imaju potporu HDZ-a i tako će to u budućnosti i ostati.

Tekst/foto: Vladimir Protić