Ponedjeljak, 18 Travanj 2016 16:46

Ministar turizma: "Mislimo ozbiljno povezati zeleno-plavu Hrvatsku"

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

MINISTAR TURIZMA ANTON KLIMAN U RADNOJ POSJETI POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI -

POŽEGA – Novi ministar turizma Anton Kliman boravio je u radnoj posjeti Požeško-slavonskoj županiji i turističkim resursima Požeštine. U Velikoj vijećnici županije njegov domaćin, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević priredio mu je susret sa svim gradonačelnicima i načelnicima, direktorima Turističkih zajednica i svim gospodarstvenicima koji rade i privređuju u turizmu. Župan Tomašević je posebno istakao male iznose sredstava koje godinama ministarstvo turizma izdvaja za razvoj kontinentalnog turizma čime je taj razvoj usporen. Načelnici općina, gradonačelnici gradova su ministru iznijeli sve projekte koji su planirani i za koje traže potpore ministarstva. – Razgovarali smo o našim mogućnostima i projektima. S ovog sastanka može ići poruka da se ministar turizma Anton Kliman i požeško slavonski župan Alojz Tomaševićzajednički možemo prezentirati i na širem turističkom tržištu, pomognemo razvoju gospodarstva, posebno OPG-ima da krenemo, pokrenemo sami sebe da bi mogli dobiti i potporu ministarstva – istakao je župan Tomašević koji je ministru poklonio Monografiju Požege.

- Mi smo zainteresirani za razvoj kontinentalnog turizma, prepoznati ovu destinaciju koja ima jako puno potencijala. kroz ovo prošlo vrijeme to je sve skupa bilo zapostavljeno. Najviše nas veseli što ima entuzijazma za razvoj turizma na ovom području, posebno sa konkretnim projektima OPG-a, Ergele Lipik, o mnoštvu projekata gradova koji su ih kandidirali na fondove. Ministarstvo suportira i sufinancira sve ove projekte koji se nude u ovoj županiji, no čini mi se da nismo dovoljno organizirani. To moramo napraviti u slijedećem periodu – kaže ministar Kliman, i dodaje da se ovo prirodno i dobro što ima, a to je eno-gastro ponuda, no mora se napraviti još prepoznatljivija i dostupnija u svakom kutu Hrvatske i bude naš izvozni brand, jer turizam je izvoz na kućnom pragu.

- Mislimo ozbiljno povezati zeleno-plavu Hrvatsku, da se proizvodi s ovog područja nude u našim hotelima ljeti. Počeli smo s ministarstvom poljoprivrede razvijati tu cijelu priču, formirali radnu grupu koja tu priču razvija u projekt. Pred nama je jedan veliki posao koji smo započeli i nadam se da ćemo ga završiti na pravi način. Hrvatski proizvod mora biti u hrvatskom hotelu na stolu. Danas u Hrvatskoj, sutra u Europi, jer kada nekoga naučite na dobar eno-gastro proizvod, možete ga plasirati i nakon sezone u države gostiju – istakao je Kliman i najavio promjenu Zakona o turističkim zajednicama koji će svakako biti izdašniji za kontinentalni turizam, ne na uštrb nikoga, nego upravo da se ponuda kontinenta bolje plasira.

U nastavku posjetio je Požešku biskupiju, neke sakralne objekte, Turističko imanje Zlatni Lug, vinske podrume Kutjeva d.d.

Tekst/foto: Vladimir Protić