Utorak, 05 Siječanj 2016 21:14

Poništiti natječaj za koncesiju i izraditi projekcije mogućnosti korištenja objekta u Baškoj

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

20. (TEMATSKA)  SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA POŽEGE  -

Neferović - Objekt u Baškoj nikada nije bio u zakupu, nego je dan na korištenje po ugovoru od 2011. godine  

POŽEGA – Najavljena tematska sjednica Gradskog vijeća grada Požega sazvana na inicijativu predsjednika vijeća Nine Smolčića završila je nakon dvosatne rasprave novim Zaključcima. Nekoliko dana tematska sjednica podgrijavala je atmosferu u gradu, pljuštale su izjave i reagiranja, napadi i demanti prije same sjednice. Zaključci koje je u materijalima iznio Smolčić, raspravljeni su zajedno s Zaključcima koje je predložio gradonačelnik Vedran Neferović, te su na glasovanje podneseni usklađeni Zaključci koji su izglasani s 12 glasova „za“, jednim suzdržanim i bez oporbenih vijećnika SDP-a koji nisu nazočili sjednici.

Rasprava je na vrijeme bila malo burna, no stavovi su se nakon izlaganja većine vijećnika uskladila što je rezultiralo jedinstvenim Zaključcima, a to je da se natječaj do daljnjega poništava, o nekoliko varijanti uslijedit će dublje analize i projekcije, te će gradonačelnik Neferović nakon toga donijeti odluku o najpovoljnijoj varijanti i rješenju za grad Požegu.

IMG 0438 - Nakon ove odluke koja će uslijediti sigurno neće biti sudskih sporova a mene su dočekali sudski sporovi zbog prostora koji su nekome dani na neograničeno vrijeme i bez naknade, da moram ići na sud, zbog prostora za Obiteljski centar, za Judo klub, Streljački klub i prostor koji koristi trener tog kluba, a to je isto gradska imovina kao i Baška - poručio je prije glasovanja za Zaključke gradonačelnik Neferović.

Zaključke donosimo u nastavku teksta.

Zaključak o raspolaganju Dječjim odmaralištem u Baškoj

Gradsko vijeće grada Požega predlaže Gradonačelniku Grada Požege da se ne donosi odluka o novom davanju u zakup ili bilo kakvom drugom obliku davanja na upravljanje prenoćišta u Baškoj ( sobe s doručkom) ( po novoj kategorizaciji tog objekta, jer dječje odmaralište po novom zakonu više ne postoji, op.a.), dok se ne utvrde sva nužna ulaganja u građevinske radove i ulaganja u opremu za obavljanje djelatnosti prema sadašnjoj kategorizaciji.

Grad Požega će u roku od 30 dana od stupanja ovog Zaključka napraviti detaljni pregled objekta te o tome sačiniti zapisnik i izraditi elaborat potrebnih ulaganja. Grad Požega će utvrditi mogućnost osnivanja trgovačkog društva i projekciju troškova osnivanja i rada trgovačkog društva u svom vlasništvu ili suvlasništvu.

Grad Požega će upravljati prenoćištem preko trgovačkog društva kojem je osnivač ili suosnivač ukoliko analize pokažu opravdanost ovakvog načina upravljanja, a u protivnom će Gradonačelnik Grada Požega primijeniti druge modele upravljanja predmetnim prenoćištem sukladno svojim zakonskim ovlastima. Kroz upravljanje prenoćištem obvezno je osigurati što kvalitetniji smještaj i boravak djece vrtićke i školske dobi te umirovljenika.

Gradsko vijeće Grada Požega predlaže Povjerenstvu za zakup poslovnog prostora da razmotri mogućnost poništenja Javnog natječaja za davanje u zakup poslovnog prostora u vlasništvu Grada Požega.

----------------------------------------

O DJEČJEM ODMARALIŠTU  BAŠKA

Odmaralište u Baškoj u vlasništvu je Grada Požege od 1953. godine, a Grad ga za potrebe građana koristi još od 1951. kada je Narodni odbor Slavonske Požege unajmio zgradu. Zgrada se nalazi u samoj blizini plaže, prvom redu do mora u gradu Baška na adresi Ulica Geistlicha Emina bb, a plaža je po svojoj ljepoti, poznata u okvirima Hrvatskog, a ne samo krčkog turizma.

Tijekom proteklih desetljeća generacije Požežana ljetovale su u ovom odmaralištu kojim kroz to vrijeme upravljaju Crveni križ, Požeški sportski savez, Ženski košarkaški klub Požega te po zadnjem ugovoru tvrtka Valis Aurea j.d.o.o.

Tijekom ljetnih mjeseci u odmaralištu je ljetovalo i do 450 korisnika da bi posljednjih godina interes bio znatno manji na što su utjecale česte promjene upravljanja odmaralištem.IMG 0434

 - Odmaralište može i mora služiti jedino našoj djeci, đacima, umirovljenicima, udrugama. To se zasigurno neće dogoditi preko noći, ali kroz 2-3 godine dobrim i brižnim upravljanjem vjerojatno  hoće. Temeljni cilj rada odmarališta treba biti usmjeren na kvalitetu smještaja i sadržaja korisnika, a tek onda dobit. Odmaralište u Baškoj mora se vratiti Požežanima. Treba nagrađivati izvrsnost što znači da učenicima s prosjekom ocjena 5.0 Grad može  osigurati besplatno ljetovanje. Treba se biti i socijalno osjetljiv (i pronatalitetno orijentiran) pa tako jedno dijete iz obitelji s petero i više djece može dobiti besplatan boravak u odmaralištu.  To znači da u suradnji s tri gradske osnovne škole i katoličkom OŠ treba imati maksimalnu suradnju. Bašćanska ploča i druge povijesne znamenitosti Krka, Kvarnera i blizina Gorskog kotara, mogućnost brojnih sportsko-rekreacijskih sadržaja, uz daljnje osmišljavanje onih koji će upravljati odmaralištem, može postati primjer dobrog gospodara uz zadovoljstvo svih korisnika. Za kraj kolovoza mogu se pokušati dogovoriti sa srednjim školama maturalna putovanja, jer bolje da maturanti, umjesto što za 500 € provode 3 dana u autobusu, za daleko manji iznos budu 10 dana na moru. S obzirom na sve navedeno, može se zaključiti da su, kako gradonačelnik tako i Gradsko vijeće, odgovorni  da se  odmaralištu u Baškoj da novi izgled i sadržaj primjeren vremenu u kojem živimo – predlagao je Nino Smolčić i obrazložio svoju inicijativu vijećnicima na tematskoj sjednici.

Tekst/foto: Vladimir Protić