Utorak, 10 Studeni 2015 10:46

Zadovoljan rezultatima Požege gdje je najmanja razlika između blokova

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NAKON IZBORA, TVRDI ZDRAVKO RONKO, SIGURNO JE DA POVRATKA NA STARO NEĆE BITI -

POŽEGA – Građanima Požege i Požeško-slavonske županije koji su izašli na izbore i posebno dali glas SDP-ovoj koaliciji zahvalio se Zdravko Ronko, prvi sa liste u 5. izbornoj jedinici. On je zadovoljan s ostvarenim rezultatom, ali smatra da su rezultati mogli biti i bolji. Građani koji su željeli boljitak prepoznali su koaliciju koju je predvodio Zoran Milanović, a rezultati koji su ostvareni, posebno rezultati Mosta, sigurni su jamac da neće biti povratka na staro.

- Ovo što se desilo, dakle 59 naprama 59 mandata dobro je za Hrvatsku i osobno sam time vrlo zadovoljan. Za SDP je glasalo 788 tisuća dok je za HDZ 746 tisuća. Kada bi im dodali i one 24 tisuće glasova iz dijaspore opet je u Hrvatskoj za opcije SDP-a glasalo 17 tisuća više nego za HDZ. SDP-ova koalicija protekle je četiri godine sanirala stanje i činila onaj red nakon užasnog nereda i svega onog što je ostalo iza HDZ-a – rekao je Zdravko Ronko na tiskovnoj konferenciji drugog dana nakon izbora i dodao - Povratka na staro nema. Što god bilo i što se god desilo u ovo vrijeme intenzivnih pregovora kojih će biti, sigurno je samo jedno da povratka neće biti i da HDZ to neće preživjeti.

Predviđanja u 5. Izbornoj jedinici su ostvarena. - Dobili gotovo više od 4,5 mandata ali naravno on se ne bilježi jer kroz metodu ne dobivamo peti mandat, ali smo u svakom slučaju dobili više glasova od četiri mandata. Tu je i MOST koji ima dva mandata i oni su snažan korektiv posebno ovdje, što se već i vidi, da neće biti povratka na staro. Uvjetno sam zadovoljan , a da li smo mogli bolje u 5. izbornoj jedinici, možda smo i mogli. Ne tražim opravdanje, ali razlozi zašto možda i nije bio bolji rezultat, leže u činjenici leže i što su bila prevelika očekivanja što ćemo to sve napraviti u Slavoniji, a Slavonija je toliko zaostala kroz razdoblje HDZ-a da se nije moglo riješiti kroz četiri godine našeg mandata. Upravo je to zaostajanje rezultiralo nešto slabijim odazivom birača i podrške našoj koaliciji. Što smo dalje od zapada prema istoku, što se moglo manje rješavati, uzimajući u obzir da je istok pogodila i humanitarna katastrofa i prirodna katastrofa, to je manja razlika između HDZ-a i SDP-a. U Požeško-slavonskoj županiji, odnosno u gradu Požegi, ona je najmanja 4%, Slav. Brodu 5% Vinkovcima 17%, Vukovaru 22% – istakao je Ronko i naglasio kako se na njegovo zadovoljstvo pojavila jedna vrlo interesantna opcije, a to je MOST, za kojeg tvrdi da će biti siguran jamac da povratka na staro neće biti.

- Ne moraju jamčiti da Hrvatska raste, jer to je tako. Nikad se ne zna,moglo se desiti i nešto drugo jer su se neki pokušali vratiti na staro. Moram priznati da je bilo tu još nekih slabosti i soliranja, bilo je i personalizirane kampanje, destabilizacije jedinstva nastupa što je u neku ruku zbunjivalo birače. Vjerujem da je i to doprinijelo jednom odsustvu broja glasova. Stoga sam uvjetno zadovoljan kada je u pitanju 5. izborna jedinica, ali zadovoljan kada je u pitanju rezultat Požege, 38,59 i 34,14%, što je najmanja razlika u 5. izbornoj jedinici i kad se tome doda nova opcija MOST koji ima 12,47%, daleko je više građana reklo, kad se to zbroji, gospodo iz HDZ-a nema povratka na staro – zaključuje Ronko.

Tekst/foto: Vladimir Protić