Srijeda, 28 Listopad 2015 07:38

Josipa Miličević prva zastupnica HDSSB-a u Hrvatskom saboru

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

( PROMO ČLANAK) - DRUGA NA KANDIDACIJSKOJ LISTI HDSSB-A ZA HRVATSKI SABOR U V. IZBORNOJ JEDINICI -

Svi građani zaslužuju život u normalnim i dostojanstvenim uvjetima, i to u svom rodnom kraju, a sada nam u potrazi za golom egzistencijom čitave obitelji odlaze u inozemstvo. Sve se može promijeniti na bolje uz dijalog, znanje i predani rad – zaključuje Josipa Miličević

Iako je u političkim vodama desetak godina, točnije od osnutka HDSSB-a koji je njena prva i jedina politička stranka, za Josipu Miličević mjesec listopad 2015. godine donio je događaje koji otvaraju novu stranicu u njenom političkom, profesionalnom i osobnom životu. Josipa nije novo političko lice svog Vetova, Kutjeva, Požeško-slavonske županije, pa ni Slavonije, Baranje i Srijema. Iza sebe ima bogatu političku karijeru; u HDSSB-u je od 2006. godine, počela je kao članica Mladih HDSSB-a, ubrzo je izabrana u Glavni odbor stranke, Županijski odbor i Izvršni odbor, od 2013. godine potpredsjednica je Zajednice žena HDSSB-a i predsjednica HDSSB-a Grada Kutjeva, a od prošle godine članica je Predsjedništva HDSSB-a. Postavljanje na drugo mjesto kandidacijske liste HDSSB-a za predstojeće parlamentarne izbore u V. izbornoj jedinici ipak je vrhunac njene dosadašnje političke angažiranosti. A tek joj je 36., pa s punim pravom u stranci i javnosti uživa status mlade, ambiciozne i perspektivne osobe. Upitali smo je stoga kako doživljava svoje postavljanje na kandidacijsko mjesto na komu ima realne izglede da uskoro položi prisegu u Hrvatskom saboru.

IMG 2099 - Na prvom mjestu naše kandidacijske liste nalazi se predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin, a meni je pripala čast biti na drugom mjestu. To doživljavam kao znak povjerenja vodstva stranke prema meni osobno i mom dosadašnjem radu, ali i predivnim ljudima u mom životnom i radnom okruženju, mom Vetovu, Kutjevu i čitavoj Požeško-slavonskoj županiji. Zadovoljna sam što se i na taj način vrednuje moj dosadašnji rad, trud i zalaganje da borbom za interese svih građana, za kroz razvoj svakog sela i grada uzdignemo i ugled naše stranke. Sve poslove kojima se bavim, prije svega poslove tajnice županijskog HDSSB-a i predsjednice Gradskog vijeća Grada Kutjeva, nastojim obaviti najbolje što mogu, savjesno i odgovorno prema stranci, vijećnicima i osobito prema građanima, a koliko sam u tomu bila uspješna lako je provjeriti.

Iznenadni izlazak dr. Dražena Đurovića iz HDSSB-a izazvao je reakcije u javnosti. Što se zapravo dogodilo?

 - Dražen Đurović je u pismu predsjedniku stranke Draganu Vulinu napisao svoje razloge. On je donio takvu odluku, i to je njegovo pravo koje ne želim niti smatram potrebnim komentirati. Žao mi je što se to dogodilo baš na dan zaključenja i predaje kandidacijskih lista, što je indikativno, no to je iza nas. Život ide dalje. Rad HDSSB-a u našoj Županiji se nastavlja normalno, naravno u skladu sa statutarnim odredbama vodstvo HDSSB-a je mene imenovalo za povjerenicu te time otvorilo postupak u komu će se izabrati novo županijskog vodstvo. Dakle, nema nikakve drame ni skandala nego redovan nastavak rada nakon iznenadne ostavke stranačkog dužnosnika.

Imate već bogato iskustvo u predizbornim kampanjama. Dva puta ste bili na listama za parlamentarne izbore, ali ne tako visoko rangirani, pa niste imali izgleda za izbor u zastupničke klupe. Na prošlim parlamentarnim izborima u V. izbornoj jedinici HDSSB-e je osvojio dva mandata, a sada postoje realne šanse da se takav rezultat ponovi. Kakva su Vaša očekivanja? Što će biti Vaši prioriteti ako postanete zastupnica?

Dragan Vulin i Josipa Miličević u obilasku Kaptola u predizbornoj kampanji

 - Vjerujem da će HDSSB u V. izbornoj jedinici dobiti dva ili tri mandata, a to znači da ću biti u prilici i na nacionalnoj razini boriti se za interese Slavonije, Baranje i Srijema. Odmah upozoravam da je loše stanje gospodarstva temeljni razlog depresivnog položaja i života mnogih građana naše regije. S druge strane, zastupnici mogu inicirati i na kraju donijeti odluke koje će osigurati bolji standard građana i ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske. Između ostaloga, potrebne su nam žurne reforme u poljoprivredi, za što bi već samo imenovanje dr. sc. Željka Kraljička jamčilo pravednije i pošteniji odnos države prema poljoprivrednicima i toj djelatnosti. Nadalje, čak 95 posto sredstava državnog proračuna namijenjenog turizmu usmjerava se u morski turizam, pa je odmah jasno koliko bi svako povećanje sredstva za kontinentalni turizam pomoglo našim obiteljskim gospodarstvima, vinskim cestama i drugim potencijalima Požeštine. Danas je lijepo čuti ministre koji kažu da ni po koju cijenu neće dozvoliti da izbjeglice utječu na turizam na Jadranu, ali su te izjave još pogubnije i žalosnije jer istovremeno guraju sve izbjeglice u Slavoniju, Baranju i Srijem. Što će biti s našim turizmom, bez potpora države i s izbjeglicama u prihvatnim centrima i na cestama? Dakle, područje djelovanja zastupnika može biti zaista veliko, ovisno koliko uloži truda, a saborski zastupnici HDSSB-a i do sada su bili najaktivniji. Ukoliko budem imala tu čast, interese svoje izborne jedinice i regije zastupat ću uz stalne konzultacije i suradnju s ljudima na terenu, načelnicima i gradonačelnicima, uvažavat ću mišljenja struke i čuti probleme građana. Uostalom, moto HDSSB-a je „u koaliciji s narodom“, i to nije fraza nego naš način razmišljanja i rada. Moji prioriteti bit će određeni stvarnim problemima na terenu, dakle gospodarstvo i zapošljavanje, socijalna politika, ujednačen razvoj svih segmenata i krajeva… Slušat ću i biti glas našeg naroda.

Žena u politici?

1 - Činjenica je i nepisano pravilo da bavljenje politikom više „pripada“ muškarcima, a - da se našalim - mi smo u najboljem slučaju „žene, majke, kraljice“. Osobno ne vidim niti sam do sada među mojim kolegama osjetila bilo kakvu diskriminaciju. Izvrsno surađujemo jer je ljudima u mom okruženju najvažnije imati jasne stavove i biti spremni na rad, a da iza toga stoje i rezultati. Voljela bih da se u politiku uključi još više žena i mladih jer bi time sigurno učinili kvalitetne promjenu u društvu. Željela bih da ojača neka nova generacija političara, no odluka je na samim građanima, jednako ženama i muškarcima, koji se moraju pokrenuti, politički angažirati. Tko sjedi kod kuće može samo kritizirati, a mijenjati mogu samo osobe koje se aktivno uključe u politički život. Svi građani koji su danas razočarani stanjem u Hrvatskoj već samim izlaskom na izbore i davanjem povjerenja ljudima koji će se boriti za njihove interese mogu promijeniti postojeće stanje.

Na zadnjim lokalnim izborima dobili ste potporu gotovo svih političkih stranaka za izbor na mjesto predsjednice Gradskog vijeća, a kao razlog te potporu navedeno je i da ste „osoba dijaloga“?

 - Uvijek sam bila i ostat ću otvorena za dijalog, pa i s osobama s kojima ne dijelim političke ili druge stavove. Uostalom, većina ljudi u mom kraju su otvoreni, druželjubivi, relativno smo mala sredina i gotovo se svi poznajemo, barem „po viđenju“. U tom duhu se zalažem za promjene, za nove generacije, mlade i obrazovane ljude koji su spremni probleme rješavati, a ne gurati pod tepih. Smatram da svi moramo dati maksimalan doprinos da se smanji nezaposlenost, da prestane silan odlazak iz našeg kraja koji je zadnjih godina napustilo oko 2.000 naših sugrađana. Moramo jačati gospodarstvo, otvarati nova radna mjesta, realizirati projekte iz fondova Europske unije, dovoditi vodovod i odvodnju za sva mjesta, osigurati asfaltiranje svih cesta i ulica, povisiti standarde školovanja, provoditi socijalne programe na našem osiromašenom selu i kod svih kojima je pomoć potrebna. Svi građani zaslužuju život u normalnim i dostojanstvenim uvjetima, i to u svom rodnom kraju, a sada nam u potrazi za golom egzistencijom čitave obitelji odlaze u inozemstvo. Sve se može promijeniti na bolje uz dijalog, znanje i predani rad.

I za kraj Vaša poruka biračima?

- Slavonija je nekada bila bogati kraj u koji se dolazilo u potrazi za boljim životom dok se danas iz nje odlazi. Ostaju uplakane majke i očevi koji ispraćaju svoju djecu koja se odlazeći u inozemstvo bore za golu egzistenciju. Krajnje je vrijeme da se pokaže zajedništvo i da svi zajedno promijenimo situaciju u kojoj se nalazi Slavonija, zaboravljena i osiromašena. Promijene će donijeti jedina prava i istinska slavonska stranka, HDSSB i njeni zastupnici koji su se već dokazali u svom radu i istinski borili kroz sve ove godine u Hrvatskom saboru kako bi se u Slavoniji bolje živjelo. Dajte povjerenje onima koji su se iskazali i dokazali u borbi za interese Slavonije i svih Slavonaca. Izađite na izbore i dajte povjerenje listi HDSSB-a, listi br. 11., kako bi krenuli svi zajedno u borbu „Za svoj dom“ i svoju Slavoniju.

Tekst/foto: Vladimir Protić