Utorak, 27 Listopad 2015 15:09

(PROMO) Projekti vrijedni milijardu kuna su blokirani

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

PREDIZBORNI SKUPOVI HDZ-a U PAKRACU I LIPIKU -

PAKRAC / LIPIK - Vlak koji više ne vozi do Lipika i Pakraca, ukinuta pravna osobnost pakračke bolnice, nezapočeti IMG 6283radovi na vodozahvatu Šumetlica, zbog neodobravanja kvota zaustavljeni radovi na izgradnji bioplinskog postrojenja u Gaju, neraspisivanje natječaja za oko 1 milijardu kuna spremnih projekata samo su dio političke diskriminacije i blokiranih projekata na području Lipika i Pakraca, rekli su gradonačelnici Pakraca i Lipika Davor Huška i Vinko Kasana. Upravo zato je potrebno napraviti promjenu Vlade, jasno su na to pozvali gradonačelnici.

- Četiri godine trpimo različita podmetanja, a osluškujemo takva događanja u sličnim gradovima koje vodi HDZ - rekao je gradonačelnik Huška te uz nabrajanje projekata poput izgradnje nove Više zdravstvene škole, Doma za starije u Prekopakri, zaustavljene projekte kanalizacije, rekao kako nam se ove četiri godine događaju nevjerojatne stvari gdje nam 600 milijuna spremnih projekata doslovce dolazi do zida.

- Nisam sklon zavjerama, ali mislim da se neke stvari rade namjerno, da se kompromitira lokalna vlast i sve ono što se ovdje želi napraviti - rekao je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana te IMG 6324dodaje kako u Lipiku imamo 400 milijuna kuna spremnih projekata za koje nam je potrebna «vertikala» do hrvatskog Sabora, ministarstava i javnih poduzeća, a da SDP-ova vlada to sigurno neće moći realizirati jer se ne raspisuju natječaji, zadužili su nas dodatnih 100 milijardi kuna, a pola ministara nemaju jednog radnog dana u realnom sektoru i zato nam tako i je.

Gradonačelnici su odgovorili i na česte komentare svojih građana zašto nitko s područja Lipika i Pakraca nije na listi za hrvatski Sabor u našoj izbornoj jedinici. Velika smo stranka, a procjena i nas u Lipiku i Pakracu je kako je zaista bolje da imamo ljude u izvršnoj vlasti, u ministarstvima, u javnim poduzećima i agencijama, baš zbog naših projekata, objasnio je Kasana, a u dogovoru s vodstvom stranke bit će Lipiku i Pakracu na raspolaganju određene pozicije u resornim ministarstvima i javnim poduzećima gdje se mogu konkretno odraditi projekti od lokalnog značaja, objasnio je Huška.

U Lipiku i Pakracu na skupovima su bili prisutni kandidati na listi za Hrvatski sabor u 5. Izbornoj jedinici Franjo Lucić, Alojz Tomašević i Antonija Jozić. Skupove su podržali i gradonačelnici i načelnici svih općina i gradova s područja Požeško-slavonske županije, a nazočni su bili i koalicijski partneri Ivan Pleša, predsjednik HSP-AS Lipik, Slobodan Grgić, predsjednik HSP-AS IMG 6286Pakrac i Josip Ždralović, predsjednik HSS Lipik.

- Uplaćujemo u proračun EU naša sredstva, što svi izdvajamo i ta sredstva negdje stoje i čekaju da se netko u ministarstvima i fondovima sjeti da bi njih trebalo iskoristiti, a naši gradovi i općine vape upravo za takvim projektima - rekla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i dodaje kako se ne uspijevaju realizirati projekti na lokalnoj razini i zato što su od 1.1. ove godine novim poreznim zakonom osakaćeni gradski proračuni i naši gradovi više nisu gradovi na području od posebne državne skrbi. Jozić je istaknula kako je bitno izaći na izbore i povjerenje dati Domoljubnoj koaliciji jer svaki glas je bitan te podsjetila kako je gradonačelnik Požege prije dvije godine izabran s 46 glasova razlike te prije godinu dana gradonačelnik Kutjeva sa svega 26 glasova razlike.

Župan Alojz Tomašević rekao je kako je do sad redovito dolazio na područje Lipika i Pakraca, kako će nastaviti dolaziti i ubuduće te će kao pravi Slavonac biti podrška ovom kraju. Ako ne pobijedimo 8.11. događat će se daljnji egzodus Hrvata, istaknuo je župan te rekao kako je EU odlučila dati oko 25 IMG 6289milijuna eura gradovima stradalima u ratu, a da je upravo zbog kriterija koji nalaže da to mogu dobiti samo gradovi veći od 10.000 stanovnika, koji je propisala ova Vlada, mi nismo dobili novac kao što nismo dobili ništa ni od poplava čije su štete popisane na 180 milijuna kuna. Nema nas ni u novim planovima razvoja prometne infrastrukture, gradnje brzih cesta i autoputa, objasnio je župan Tomašević s pitanjem kako je 8.11. pitanje ostajemo li ili nestajemo iz Hrvatske.

Franjo Lucić, predsjednik ŽO HDZ-a Požeško-slavonske županije predstavio je program HDZ-a koji su radili stručnjaci iz njemačke pokrajine Bavarske s IFO instituta, a koji su izradili aktualni program uspješne njemačke vlade. On se u bitnome sastoji od pet točaka. U prvoj točki Gospodarski rast i razvoj planira se upravo kroz revitalizaciju poljoprivrede i ruralnih krajeva, zaštitu domaćih proizvođača od uvoznog lobija i učinkovito povlačenje sredstava iz EU fondova. Program Domoljubne koalicije nudi i konkretne brojke povlačenja 5 milijardi eura iz EU fondova do kraja mandata, rasta BDP-a od 5% godišnje i smanjenja PDV-a do kraja mandata za 5%. U drugoj točki zapošljavanje HDZ u svom programu nudi 5% manju nezaposlenost i otvaranje 100.000 novih radnih mjesta u idućem mandatu. U trećoj točki je Zdravstvo i socijalna osjetljivost koji predviđa veće mirovine IMG 6297za +5% te zdravstveni sustav iste kvalitete i dostupnosti u cijeloj zemlji. U četvrtoj točki Pravne stabilnosti program Domoljubne koalicije ne planira se baviti praksom Kukuriku koalicije kojom se rade neprestane izmjene zakona koji unose nesigurnost među građane i pravne subjekte. Program HDZ-a i koalicijskih partnera u petoj točki Društvo, demografija, obrazovanje i znanost predviđa 1.000 Eura za novorođeno dijete, 5% PDV na dječju hranu i potrepštine, u konačnici zadovoljno društvo i potaknuti povratak iseljene Hrvatske.

Tekst/foto: G.V.