Nedjelja, 08 Ožujak 2015 19:57

Općinskog načelnika Čaglinčani će dobiti u drugom krugu

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

IZVANREDNI IZBORI U OPĆINI ČAGLIN BEZ IZNENAĐENJA -

 ČAGLIN – Izvanredni izbori koji se održavaju u općini Čaglin završili su večeras u 19 sati, kada je zatvoreno 21-no biračko mjesto, na kojima je moglo glasovati ukupno 2.029 glasača. Do 19 sati to svoje pravo iskoristilo je njih samo  1.318 ili 64,96%. Nije bilo dojava o nepravilnostima prilikom glasovanja.

Građani Čaglina i 30-tak okolnih sela mogli su birati između čak pet lista kandidata za načelnika i njegovog zamjenika, te članove Općinskog vijeća od 13 članova. Svi su već unaprijed istakli, pa i brojni ministri, saborski zastupnici i visoki stranački dužnosnici koji su hodočastili po Čaglinu, da je to za ovakvo malo mjesto previše, te da bi se sva ta energija mogla daleko bolje iskoristiti, a i novac koji je potrošen na izvanredne izbore, od troškova izbora i kampanja, sigurno daleko više od 500 tisuća kuna.

Za načelnika i vijeće svoje kandidate su istakli koalicija HDZ-HSS, Dalibora Bardača za načelnika i Tomislava Briša za njegovog zamjenika, koalicija HNS-SDP-HSU dosadašnjeg načelnika Ivana Đurinu i Antuna Emića za njegovog zamjenika, HDSSB Žarka Nemečeka za načelnika i Danijela Fridriha za zamjenika, HSP Ivana Minarika za načelnika i Zvonka Pulića za njegovog zamjenika, te Nezavisna lista ispred grupe birača koja je za kandidatkinju za načelnicu istakla Karmelu-Nuić Gaćeša te za zamjenicu Snježanu Anokić Rogalo.

Najviše glasova za općinsko vijeće dobila je koalicija HDZ-HSS ukupno  637 glasova ili 49,15%, te tako osvojili osam mandata u budućem Općinskom vijeću. Druga po broju osvojenih glasova je koalicija HNS-SDP-HSU, koja je osvojila 326 glasova ili 25,15%, te dobila četiri vijećnika. Treća je lista stranke HDSSB, sa osvojenih glasova 135, ili 10,42%, što im donosi jednog vijećnika, zatim Nezavisna lista ispred grupe birača koja je dobila 135 glasova ili 10,42% birača te osvojila jedno vijećničko mjesto i HSP koja je dobila 63 glasova birača ili 4,86%, i nisu osvojili ni jedno vijećničko mjesto.

Najviše glasova dobio je kandidat za načelnika Dalibor Bardač, ukupno 624 ili 47,34%. Drugi po broju glasova je Ivan Đurina koji je dobio 365 glasova ili 27,69%, treća je lista HDSSB-a i kandidata Žarka Nemečeka, koji je dobio 139 glasova ili 10,55%. Nezavisna lista ispred grupe birača kandidatkinje Karmele Nuić Gaćeša dobila je 128 glasova ili 9,71%, a lista HSP-a kandidata Ivana Minarika je dobila 43 glasa ili 3,26% .

Kako niti jedan kandidat nije dobio natpolovičnu većinu glasova birača, u drugom krugu za 14 dana građani Čaglina za svog načelnika izabrat će između kandidata koalicije HDZ-HSS Dalibora Bardača, ili kandidata koalicije HNS-SDP-HSU Ivana Đurine.

Tekst/Foto: Vladimir Protić